του Δημήτρη Αβαρλή
Έχει επισημανθεί αρκετές φορές πως βραχνάς για την βιωσιμότητα της ΔΕΗ είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών. Η επιχείρηση έχει θέσει πρωταρχικό στόχο τη μείωση τους. Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει εφαρμόσει
ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως εξόφληση του χρέους με δόσεις, δεν έχει καταφέρει να πετύχει αρκετά.
ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως εξόφληση του χρέους με δόσεις, δεν έχει καταφέρει να πετύχει αρκετά.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη χρονιά εφάρμοσε ένα πλέγμα μέτρων, όπως αυτό της επανασύνδεσης στο δίκτυο, ενώ άλλαξε και αρκετές παραμέτρους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Παρόλα αυτά η αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις εξόφλησης των λογαριασμών οδηγούν την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας στην εφαρμογή νέων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος ενίσχυσης νοικοκυριών που έχουν μεγάλο χρέος προς τη ΔΕΗ, με στόχο να μην τους κοπεί το ρεύμα.
Ωστόσο, οι σκέψεις αυτές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, καθώς αφενός θα πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να υποστηρίξουν το μετρό, αφετέρου θα πρέπει να προβλεφθούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Παράλληλα, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για την προέκταση του προγράμματος επανασυνδέσεων. Υπενθυμίζεται πως από το πρόγραμμα ευνοήθηκαν μέχρι τώρα 4.000 νοικοκυριά.
Επιπλέον, γίνονται συζητήσεις για δημιουργία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει στρέψει πολλά νοικοκυριά στο φυσικό αέριο, με το υπουργείο Ενέργειας και τη ΡΑΕ να αναζητούν μια φόρμουλα προστασίας των νοικοκυριών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου