Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Στην Πάτρα ο Γ. Σταθάκης για τις τελευταίες εκκρεμότητες της έλευσης αερίου στη Δυτ. Ελλάδα

Στην Πάτρα ο Γ. Σταθάκης για τις τελευταίες εκκρεμότητες της έλευσης αερίου στη Δυτ. Ελλάδα 

Θα κατασκευασθούν ανεξάρτητα τέρμιναλ LNG που θα ανεφοδιάζουν την περιοχή με το καύσιμο
Upd  Το σχέδιο που έχει εκπονήσει η ΔΕΔΑ για να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Πάτρας, του Αγρίνιου και του Πύργου, αποτελεί την ατζέντα της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
Ο υπουργός παρευρέθηκε σε σύσκεψη φορέων και τοπικής
αυτοδιοίκησης  στο γραφείο του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, σε μία προσπάθεια να διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για την «άφιξη» του καυσίμου στις τρεις πόλεις.
Όπως έχει γράψει το World Energy News, ο δρόμος για την επέκταση χρήσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα ξεμπλόκαρε με την απόφαση της ΔΕΔΑ να την απεμπλέξει από την υλοποίηση του σταθμού υποδοχής LNG στο λιμάνι της Πάτρας, ο οποίος προβλέπεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON MED II.
Έτσι, αντίθετα με το αρχικό σχέδιο της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με το οποίο τα δίκτυα της αχαϊκής πρωτεύουσας θα τροφοδοτούνταν με καύσιμο μέσω του σταθμού υποδοχής, θα κατασκευασθούν ανεξάρτητα τέρμιναλ LNG για τον ανεφοδιασμό της πόλης.

Χωροθέτηση υποδομών

Στην υλοποίηση της απόφασης της σημαντική ήταν η συμβολή της Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας και του Τεχνικού Επιμελητήριου Δυτικής Ελλάδος, καθώς με τη συνεργασία τους έχουν ήδη εντοπιστεί υποψήφιοι χώροι για την εγκατάσταση των σταθμών, ώστε να γίνει άμεσα η τελική επιλογή.
Εξίσου άμεσα θα οριστικοποιηθούν οι χώροι για τους σταθμούς LNG και στο Αγρίνιο και τον Πύργο, αφού και σε αυτές τις πόλεις έχουν ήδη βρεθεί τα υποψήφια σημεία.
Με τη λύση χωροθέτησης που τελικά προκρίθηκε για την Πάτρα ουσιαστικά ξεπεράστηκε το μεγαλύτερο εμπόδιο ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο η Δυτική Ελλάδα, καθώς η κατασκευή του σταθμού υποδοχής LNG στο λιμάνι της Πάτρας του POSEIDON MED II συναντά αντιδράσεις από τις τοπικές δημοτικές αρχές.
Την ίδια στιγμή, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η υπόλοιπη προεργασία για την υλοποίηση των έργων, καθώς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η Ανάλυση Κόστους – Οφέλους (CBA).
Έτσι, είναι εφικτό έως το επόμενο φθινόπωρο να έχουν ολοκληρωθεί τα επόμενα βήματα, ώστε να «βγουν στον αέρα» τότε οι σχετικοί διαγωνισμοί. 

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη

Τις ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του.
"Ο ενεργειακός τομέας θα αποτελέσει, με βάση τον σχεδιασμό, προνομιακό πεδίο επενδύσεων, αφού μέχρι το 2030 θα γίνουν επενδύσεις ύψους 32 δις ευρώ", ανέφερε σήμερα από την Πάτρα ο κ. Σταθάκης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου στην Πάτρα, στο Αγρίνιο και στον Πύργο.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη δικτύων στις τρεις παραπάνω πόλεις, ο Γιώργος Σταθάκης την χαρακτήρισε ως μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία και ένα στρατηγικό εγχείρημα, προσθέτοντας: "Με δεδομένους τους πόρους του ΕΣΠΑ που έχουν εγκριθεί, ξεκινάει αυτό το σημαντικό έργο με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής το 2023".
Ειδικά για την Πάτρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι "θα καλύψει με τρεις σταθμούς, ανάγκες της βιομηχανικής περιοχής των Πατρών και ένα μέρος του αστικού ιστού της πόλης, δίνοντας πλέον πρόσβαση σε φθηνότερη πηγή ενέργειας, η οποία θα είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά πιο επωφελής για την πόλη και τους πολίτες της".
Το κόστος του έργου, σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, φθάνει τα 33,2 εκατομμύρια ευρώ και έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση, αφού έχουν ήδη υπογραφεί τα 18, 5 εκατομμύρια ευρώ.
Χαρακτήρισε την συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «ως υπόδειγμα διαλόγου και επίτευξης συναινέσεων» και για αυτό όπως είπε «φτάσαμε στο σημερινό σημείο ωρίμανσης του έργου.» Παράλληλα, σημείωσε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η περιοχή θα γίνει πόλος έλξης επενδύσεων.
Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε επίσης ότι «η επέκταση των δικτύων είναι στρατηγικού χαρακτήρα για αυτό έχουμε επιλέξει 35 πόλεις να αποκτήσουν φυσικό αέριο έως το 2030» ενώ για τους αγωγούς πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα γίνεται εκ των πραγμάτων ένα σημαντικό διεθνές κέντρο φυσικού αερίου.»
Στην συνέχεια ο Γιώργος Σταθάκης μίλησε για ένα ακόμη σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, ενεργειακό έργο στην περιοχή: Την υλοποίηση των έργων δικτύων του ΑΔΜΗΕ.
Όπως είπε, «με την επιλογή των αναδόχων για την κατασκευή των υποβρύχιων και υπόγειων καλωδιακών διασυνδέσεων στην περιοχή Ρίου - Αντιρρίου, αλλά και την κατασκευή της διπλής εναέριας γραμμής μεταφοράς Πάτρας - Μεγαλόπολης και την σύνδεσή της με την υφιστάμενη του Αχελώου - Διστόμου, έγινε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση κατασκευής του περίφημου "Διαδρόμου Α". Αυτό, ανέφερε, "είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 105 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του 2019 και θα έχει άμεσα οφέλη τόσο για την Πελοπόννησο όσο και για την χώρα γενικότερα, ενώ θα απεμπλέξει την Μεγαλόπολη που σήμερα υπολειτουργεί και ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο για τις ενεργειακές κοινότητες που προωθούμε παντού".
Αναφερόμενος στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας είπε ότι «κατατέθηκε το επίσημο σχέδιο στην Κομισιόν και έχουμε συμφωνήσει στους στόχους για το 2030.»
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, όπως περιέγραψε ο Γιώργος Σταθάκης, "μέχρι το 2030 θα πρέπει να καταναλώνουμε 32% λιγότερη ενέργεια από ότι σήμερα και θα παράγουμε το 32% των αναγκών μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας". "Πρακτικά αυτό σημαίνει", συνέχισε, "ότι από το 29% που παράγουμε σήμερα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα πάμε στο 56%, ο λιγνίτης από το 30% που είναι σήμερα, θα πάει στο 17% και το φυσικό αέριο θα είναι σταθερό με επέκταση.
Πρόκειται για ένα τεράστιο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα της χώρας και του τρόπου που καταναλώνουμε ενέργεια.»
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας χαρακτήρισε την έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στον Πύργο και στη βιομηχανική περιοχή της Αχαϊκής πρωτεύουσας, "ως μία από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές και πολιτικές διεκδικήσεις της περιφέρειας".
Η σημερινή ημέρα κατέληξε ο κ Σταθάκης είναι μία ημέρα ορόσημο, διότι δικαιωθήκαμε μετά από έναν αγώνα και μοναξιάς και συνεργασιών, αλλά και μία ημέρα δικαίωσης για όλο το δυτικό άξονα της χώρας, αφού ξέρουμε όλοι ότι ενεργειακά η Ελλάδα ήταν μόνο στον ανατολικό άξονα.»


( Αρχική δημοσίευση 05:35:31)

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου