Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΗ: Γκάζι… για την είσοδο στην αγορά φυσικού αερίου και την αναζήτηση πηγών προμήθειας - Πρόγευση με τη δημοπρασία της ΔΕΠΑ

Ανεβάζει ταχύτητες η ΔΕΗ για την είσοδο της στην αγορά του φυσικού αερίου.
Η δημόσια εταιρία στην προσπάθεια της να βρει εναλλακτικές μορφές δραστηριότητας στον ενεργειακό τομέα αφού αποεπενδύει από το λιγνίτη και χάνει μερίδια στον
ηλεκτρισμό κάνει το πρώτο σχετικό βήμα στο φυσικό αέριο.
Χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης τόνισε: «Η αγορά του φυσικού αερίου μεταβάλλεται γοργά. Θέλουμε να μπούμε και στη λιανική», είπε και αναφέρθηκε και στις απόπειρες της επιχείρησης να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας: «Έχει έρθει και το LNG, σε λίγο καιρό θα είναι και το αζέρικο αέριο. Θέλουμε κι εμείς να πάμε στις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. Αυτή είναι η στρατηγική μας», πρόσθεσε.
Η ΔΕΗ είναι εκ των μεγαλύτερων καταναλωτών φυσικού αερίου στη χώρα μας. Για το 2019 εκτιμάται ότι θα καταναλώσει 15,7 εκατ. Μεγαβατώρες. Χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο καύσιμο για τη λειτουργία των μονάδων του Αλιβερίου V, ΜεγαλόποληςV, Λαυρίου IV και V και Κομοτηνής. Επίσης, έχει ανάγκη και ποσότητες ώστε να ξεκινήσεις τις πωλήσεις στους καταναλωτές.
Η δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού έχει συνάψει σύμβαση προμήθειας για εννιά χρόνια με τη ΔΕΠΑ. Αυτή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα με τη λήξη της: «Ήδη προετοιμαζόμαστε για μετά τη λήξη της σύμβασης», είπε χαρακτηριστικά.
Στις προθέσεις της εταιρίας είναι η βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου της και προς αυτήν την κατεύθυνση συμμετείχε στην 5η δημοπρασία ποσοτήτων της ΔΕΠΑ για το 2019 και της κατακυρώθηκε ποσότητα 1,5 εκατ. Μεγαβατωρών. Το κόστος προμήθειας που πέτυχε ήταν της τάξης των 37,9 εκατ. ευρώ και είχε όφελος 469.610 ευρώ σε σχέση με το κόστος που θα είχε με τη μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας με τη ΔΕΠΑ. Σημειώνεται ότι από την τελευταία η συμβατική υποχρέωση της ΔΕΗ είναι η προμήθεια ποσοτήτων 11,7 εκατ. Μεγαβατωρών. Συνεπώς σε σχέση με τις ανάγκες κατανάλωσης της για 15,7 εκατ. θα χρειαστεί πρόσθετες ποσότητες της τάξης των 3,9 εκατ. Μεγαβατωρών. Ήδη όπως προαναφέρθηκε τα 1,5 εκατ. τα χτύπησε στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ.
Η ΔΕΗ έχει κάνει επίσης όλες τις προπαρασκευαστικές κινήσεις ακόμη και για τη δέσμευση δυναμικότητας κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τον ΔΕΣΦΑ αλλά και για τη χρήση της εγκατάστασης LNG στη Ρεβυθούσα.

 Κωνσταντίνος Φιλίππου
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου