ην αντίδραση των παικτών της ηλεκτρικής αγοράς, κυρίως δε των καθετοποιημένων εταιρειών, έχει προκαλέσει η κατανομή που αποφάσισε η ΡΑΕ για τις δημοπρατούμενες ποσότητες της 1ης για το 2019 δημοπρασίας NOME, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα απόφαση για περιορισμούς στις εξαγωγές ρεύματος από τα NOME.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress έχει φτάσει στη
ΡΑΕ επιστολή του ΕΣΑΗ στην οποία διατυπώνονται αντιρρήσεις για την κατανομή, δεδομένου ότι η απόφαση της Αρχής προβλέπει να «βγούν» μόλις 240 MWh/h στις 23 Ιανουαρίου, με το βάρος να πέφτει στην τελευταία δημοπρασία που θα γίνει τον Οκτώβριο, όπου θα δημοπρατηθούν 604 MWh/h.
Η μικρή ποσότητα που «βγαίνει» στην 1η δημοπρασία, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται, τόσο η Οριακή Τιμή Συστήματος, όσο και οι χονδρεμπορικές τιμές στην Ευρώπη, δημιουργούν συνθήκες έντασης του ανταγωνισμού και νέας εκτόξευσης των τιμών στα NOME.
Πολύ περισσότερο όταν η ΡΑΕ δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση για μέτρα περιορισμού των εξαγωγών παρότι είχε βγάλει σε διαβούλευση την σχετική πρόταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας πριν ακόμα και από την προηγούμενη δημοπρασία.
Από την Κομισιόν έχει στην πραγματικότητα ανάψει «πράσινο φως» για να θεσπιστούν τέτοιου είδους αλλαγές. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι η ΡΑΕ προσανατολίζεται να λάβει, πράγματι, σχετική απόφαση, με κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση, μένει όμως να αποδειχθεί αν θα τη λάβει εγκαίρως ώστε να μπορέσει να ισχύσει από την 1η δημοπρασία.
Σε ότι αφορά τη μικρή ποσότητα που κατανεμήθηκε για τις 23 Ιανουαρίου, είναι προφανές ότι η ΡΑΕ θέλησε να κρατήσει «προς τα πίσω» τις μεγάλες ποσότητες, ενόψει των διαφοροποιήσεων που πιθανόν θα προκύψουν ανάλογα με την εξέλιξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Η ποσότητα των 1444 MWh/h που κατένειμε η ΡΑΕ σε τέσσερις δημοπρασίες για το 2019, αφορά το 22% της συνολικής κατανάλωσης, όπως προβλέπει το μνημόνιο, συν τα 171 MWh/h που αποτελούν το υπόλοιπο από την προσαύξηση (πέναλτι) που μπήκε λόγω απόκλισης από τους στόχους μεριδίου της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Εάν όλα πάνε ομαλά στη διαδικασία της αποεπένδυσης, με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης θα μειωθεί η δημοπρατούμενη ποσότητα NOME από το 22% που ήταν συμφωνημένο για τη συγκεκριμένη χρονιά, στο 13%. Αυτό σημαίνει ότι θα αφαιρεθούν από την εξίσωση περίπου 520 MWh/h.
Από την άλλη, εντός του Ιανουαρίου θα πρέπει κανονικά η ΡΑΕ να εκδώσει απόφαση για την ποσότητα και την κατανομή της προσαύξησης λόγω απόκλισης από το στόχο που προκύπτει στο τέλος του 2018. Αυτή η προσαύξηση υπολογίζεται σε περίπου 470 MWh/h. Αν όμως υπογραφεί το SPA για τις λιγνιτικές μονάδες ακυρώνεται αυτή η προσαύξηση.
Εάν τελικά δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο διαγωνισμό, θα ισχύουν κανονικά τα 1444 MWh/h και επιπλέον θα προστεθεί η προσαύξηση (πέναλτι) των περίπου 470 MWh/h.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2018 η ΔΕΗ θα έπρεπε να έχει υποχωρήσει στο 62,24% και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου