Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

ΥΠΕΝ: Στις χρεώσεις για ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ αναζητείται η λύση για χαμηλότερη επιβάρυνση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις της ΔΕΗ

 
Την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απρόοπτου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να καταλήξει στις τελικές αποφάσεις για το θέμα της αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Αυτό αναφέρουν πηγές του energypress, με τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη να αναμένει και τα αποτελέσματα του ελέγχου της ΡΑΕ ως προς την πορεία των δαπανών των
ΥΚΩ αλλά και των εσόδων του ΕΤΜΕΑΡ. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να υπάρχουν περιθώρια μείωσης αυτών των δύο χρεώσεων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο τον περιορισμό της επιβάρυνσης των πελατών της ΔΕΗ από τις αυξήσεις στα τιμολόγια αλλά και τη μείωση του λογαριασμού των καταναλωτών που έχουν επιλέξει την ηλεκτροδότηση τους από τους ιδιώτες προμηθευτές και παρόχους.
Ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, χθες στη διάρκεια δηλώσεων του και με αφορμή το αίτημα του προέδρου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για την επιβολή ρήτρας CO2 και μείωσης της έκπτωσης καλοπληρωτών στα τιμολόγια, σημείωσε πως δεν θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος.
Πηγές σημειώνουν πως η αναφορά του κ. Σταθάκη έχει να κάνει με τη συνολική αξία των ανταγωνιστικών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων που πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και πελάτες της ΔΕΗ. Μάλιστα για να ικανοποιηθούν και οι ανάγκες εσόδων της δημόσιας επιχείρησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης της έκπτωσης 15% που πληρώνουν οι συνεπείς πελάτες της. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο OPEN TV η κυβέρνηση «δεν παρεμβαίνει στην εμπορική πολιτική της εταιρίας».
Πάντως, οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις οδηγούν σε αξιοσημείωτη επιβάρυνση των νοικοκυριών. Το ποσοστό της αύξησης των τιμολογίων θα είναι μονοψήφιο, ενώ ταυτόχρονα οι συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ θα χάσουν και μέρος της ελάφρυνσης που έβλεπαν τα τελευταία χρόνια.
Το ανάχωμα των ΥΚΩ και του ΕΤΜΕΑΡ
Σε μία προσπάθεια το ΥΠΕΝ να περιορίσει το μέγεθος της επιβάρυνσης αναζητά τρόπους ελάφρυνσης μέσα από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας φαίνεται να ολοκληρώνει τον έλεγχο της πορείας των δαπανών των ΥΚΩ και των εσόδων του ΕΤΜΕΑΡ.
Η ΡΑΕ προκειμένου να γνωμοδοτήσει προς το ΥΠΕΝ για αναπροσαρμογή των ΥΚΩ έχει αναλύσει τις δαπάνες, τόσο για τη λειτουργία των ντιζελοκίνητων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όσο και για τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, του φθηνότερου τιμολογίου των πολυτέκνων κ.λπ..
Αυτό που αναζητά είναι αν τα σημερινά έσοδα από τα τιμολόγια αρκούν για τις δαπάνες των προμηθευτών ή αν απαιτείται και η συμπληρωματική κάλυψη του κρατικού προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση νόμο που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση για την διανομή κοινωνικού μερίσματος έχει προβλεφθεί εύρος δαπάνης από 40 έως 85 εκατ. ευρώ για κάθε έτος χωριστά από το 2018 έως το 2022.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όχι μόνον δεν χρειάζεται αύξηση των ΥΚΩ, αλλά υπάρχει περιθώριο και για μικρή μείωση. Δεν αποκλείεται επίσης να επιδιωχθεί και παρέμβαση και στις χρεώσεις των ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση.
Αλλά και στο ΕΤΜΕΑΡ ήδη ο Διαχειριστής (ΔΑΠΕΕΠ) στην προβολή που κάνει για το 2019 διαπιστώνει πλεόνασμα της τάξης των 108 εκατ. ευρώ, μετά και την αφαίρεση του «μαξιλαριού» των 70 εκατ. ευρώ.
 Οι υψηλές τιμές της Οριακής Τιμής Συστήματος και η ανοδική πορεία των δικαιωμάτων των ρύπων αφήνουν το περιθώριο για μετακύλιση του πλεονάσματος στους καταναλωτές, ώστε να μειωθεί η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ.

 Κωνσταντίνος Φιλίππου
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου