Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019



Όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για τη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη τόσο οι τρεις υποψήφιοι διεκδικητές εντείνουν τις πιέσεις τους στη ΔΕΗ για την ικανοποίηση περισσότερων αιτημάτων τους.


Στον αντίποδα η ΔΕΗ απαντά με νέα δεδομένα από την εφαρμογή ήδη θεσμοθετημένων και αποφασισμένων κινήτρων επιδιώκοντας να σηκώσει όσο το δυνατόν υψηλότερα τις απαιτήσεις της για το τίμημα της συναλλαγής.

Αυτό δείχνουν οι χθεσινές αναφορές του προέδρου της δημόσιας εταιρίας κ. Μανόλη Παναγιωτάκη για τα αποτελέσματα της εθελουσίας εξόδου στη Μεγαλόπολη και τις προσπάθειες να πειστεί ο ιδιοκτήτης του ορυχείου της Αχλάδας για χαμηλότερο κόστος και μακρύτερη σύμβαση προμήθειας με λιγνίτη της μονάδας της Μελίτης.

Οι πρώτες αντιδράσεις υποψηφίων επενδυτών απέναντι στα όσα δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ ήταν συγκρατημένες κρύβοντας και στοιχεία περαιτέρω διεκδικήσης.

Το σχήμα CHN Energy - Damco

Πηγές από τους κόλπους της κοινοπραξίας CHN Energy (Κίνα) με την Damco (όμιλος Κοπελούζου), φέρονται μετά τις δηλώσεις Παναγιωτάκη για τα αποτελέσματα της μείωσης του προσωπικού στις πωλούμενες μονάδες, να κάνουν λόγο για «μία καλή βάση» ως προς τις προσπάθειες εξοικονόμησης κόστους και μεγιστοποίησης των επιδόσεων τους. Ως προς το θέμα των ΑΔΙ, η ίδια πλευρά φαίνεται να διατείνεται πως «ούτως ή άλλως οι αποζημιώσεις από τον μηχανισμό θα δίνονται μέσα από δημοπρασίες, αν και το όριο που τίθεται αποτελεί κρίσιμο στοιχείο». Μεγαλύτερη βαρύτητα μοιάζει να δίνει η κοινοπραξία στο θέμα του κόστους εφοδιασμού με λιγνίτη της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας.

Στο διά ταύτα, η κοινοπραξία των Κινέζων – Κοπελούζου σημειώνει πως όλες οι εξελίξεις όλα τα αποτελέσματα των κινήσεων θα συνεκτιμηθούν και αναλόγως θα αποφασιστούν οι τελικές κινήσεις.

Η κοινοπραξία Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Από το δεύτερο στρατόπεδο της κοινοπραξίας των Τσέχων με τον ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο. Έτσι χθες από τη μεριά της Seven Energy που είναι και η επικεφαλής της κοινοπραξίας δεν υπήρξε κάποια αντίδραση.
Παράγοντες που γνωρίζουν τις κινήσεις των Τσέχων σε όλη τη διαδικασία του διαγωνισμού τους φέρουν να επιμένουν πως «παραμένουν οι αβεβαιότητες» για τη συμμετοχή τους στη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Είναι χαρακτηριστικό πως στο προηγούμενο χρονικό διάστημα σημείωναν τα μικρά περιθώρια που μπορούν να αποφέρουν οι αποφάσεις για την εθελουσία έξοδο και τις μετακινήσεις προσωπικού, όπως και για τα ΑΔΙ. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί και ως προς το συνολικότερο περιβάλλον για τον άνθρακα όπως για παράδειγμα οι τιμές των δικαιωμάτων CO2.

Η «Μυτιληναίος»

Μόλις χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης βεβαίωσε κι επίσημα στους δημοσιογράφους την παραμονή της εισηγμένης «Μυτιληναίος» στο παιχνίδι της διεκδίκησης των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

Ωστόσο, από την πλευρά της «Μυτιληναίος» δεν γίνεται κανένα σχόλιο. Οι όποιες πληροφορίες επιμένουν στις αρνητικές συνθήκες για το λιγνίτη και την εκρηκτική άνοδο των δικαιωμάτων CO2 που καθιστούν ασύμφορη την όποια επένδυση σε τέτοιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  
Πάντως, ο χρόνος κυλάει και λίγα 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι την 23η Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής ΔΕΗ με τους ιδιοκτήτες του ορυχείου της Αχλάδας και η καθυστέρηση της αποστολής των σχολίων από τις Βρυξέλλες πάνω στην προ-κοινοποίηση του μηχανισμού των ΑΔΙ ώστε να γίνει από την ελληνική πλευρά και η κανονική κοινοποίηση του, δεν αποκλείεται να πάνε πιο πέρα τον διαγωνισμό δηλαδή να δοθεί κι άλλη παράταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου