Θα προταθεί 5ετής σύμβαση με τιμή 18 ευρώ ανά τόνο για τον
εφοδιασμό της Μελίτης με λιγνίτη
Σε κερδοφορία έχει γυρίσει το λιγνιτικό συγκρότημα της
Μεγαλόπολης που περιλαμβάνεται στις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ σύμφωνα με τα
όσα είπε σήμερα (16/1) ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Εμ. Παναγιωτάκης σε συνάντηση με
δημοσιογράφους.
Η κερδοφορία αυτή η οποία στο τελευταίο τρίμηνο που έχει υπόψη της η Διοίκηση, υπολογίζεται σε 3 εκατ. και προέρχεται από τη μείωση των εργαζομένων κατά 244.
Σε ετήσια βάση ο περιορισμός του κόστους από τη μείωση των εργαζομένων της Μεγαλόπολης εκτιμάται ότι θα αποφέρει στην μονάδα οφέλη της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.
Η παρουσία ιδιώτη θα δώσει την δυνατότητα ευελιξίας η οποία σε συνδυασμό με τα ΑΔΙ αλλά και την αξιοποίηση της ευκαιρούς προμήθειας λιγνίτη θα διασφαλίσει την κερδοφορία της μονάδας.
Το ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται στην Μεγαλόπολη εκτιμάται σαν υψηλής ποιότητας.
Όσον αφορά τη μονάδα της Μελίτης, το ενδιαφέρον για τους επενδυτές εντοπίζεται στην σύμβαση που θα υπάρχει μεταξύ της λιγνιτικής μονάδας και του ορυχείου από όπου θα προμηθεύεται λιγνίτη.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη μια σύμβαση που έχει υπογράψει το Δημόσιο, η ΔΕΗ
προσανατολίζεται στο να προσφέρει το ορυχείο της Αχλάδας για λογαριασμό του
νέου επενδυτή σύμβαση 5ετούς διαρκείας με τιμή στα 18 ευρώ τον τόνο έναντι των
23 ευρώ που είναι σήμερα.
Από τις επαφές που έχουν γίνει μεταξύ της ΔΕΗ και των επενδυτών τα 18 ευρώ θεωρούνται από τους επενδυτές σαν μια συμφέρουσα τιμή για την προμήθεια της Μελίτης.
Από τις επαφές που έχουν γίνει μεταξύ της ΔΕΗ και των επενδυτών τα 18 ευρώ θεωρούνται από τους επενδυτές σαν μια συμφέρουσα τιμή για την προμήθεια της Μελίτης.
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι και στα νούμερα αυτά το ορυχείο θα μπορεί να λειτουργεί με κερδοφορία έχοντας το πλεονέκτημα μιας μακροχρόνιας σύμβασης.
Οι εκτιμήσεις της Διοίκησης είναι ότι θα υπάρξουν προσφορές που θα περιλαμβάνουν ταυτόχρονα και τη Μελίτη και την Μεγαλόπολη και σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα λάβουν bonus.
Όσον αφορά το κόστος των CO2, η ΔΕΗ πέτυχε αγοράζοντας δικαιώματα ρύπων με μέση τιμή 18,72 ευρώ να καταγράφει αυτή τη στιγμή μια λογιστική υπεραξία καθώς η τιμή βρίσκεται στα 22,72.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αγοράσει 10 εκατ. τόνους. Κατά συνέπεια καταγράφει μια λογιστική υπεραξία της τάξης των 40 εκατ. ευρώ.
Για το διαγωνισμό της πώλησης των λιγνιτκών ο πρόεδρος της ΔΕΗ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν σίγουρα προσφορές,καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις κοινοπραξίες.
Ανέφερε όμως ότι αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες από τις αποτιμήσεις που λαμβάνει από τους συμβούλους της η ΔΕΗ δεν θα ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των μονάδων.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Παναγιωτάκης:
Κερδοφόρες χαρακτηρίζει τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, υποστηρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τη μείωση του προσωπικού, τη διευθέτηση της τροφοδοσίας με λιγνίτη σε σταθερή τιμή και την προικοδότηση με λιγνιτικά ΑΔΙ εξασφαλίζουν πλήρως τη βιωσιμότητα τους.
Ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις με τα τρία από τα πέντε επενδυτικά σχήματα που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και συγκεκριμένα με την κινεζική CHN Energy που συμμετέχει σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζουτην, την τσεχική Seven Energy με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και την Μυτιληναίος, ενώ τόνισε πως μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν για τη μείωση του προσωπικού οι μονάδες είναι κερδοφόρες.
Στόχος της ΔΕΗ είναι να κατατεθούν περισσότερες από μια προσφορές για κάθε μια από τις μονάδες ενώ ο διαγωνισμός προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση του ενδιαφερομένου που θα υποβάλει προσφορά και για τις δυο.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη μονάδα της Μεγαλόπολης για την οποία υπήρχαν και οι μεγαλύτερες επιφυλάξεις από πλευράς επενδυτών λόγω του μεγάλου αριθμού απασχολουμένων (περίπου 1200) ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι ενώ το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας της δηλαδή την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου παρουσίαζε ζημίες 3 εκατ. ευρώ, πλέον μετά τη μείωση του προσωπικού της κατά 244 άτομα (εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εθελουσίας που έκανε η ΔΕΗ αναλαμβάνοντας και το κόστος αποχώρησης) είναι κερδοφόρα. Μάλιστα σημείωσε ότι η μονάδα μπορεί να καταστεί περισσότερο αποδοτική από τον ιδιώτη επενδυτή ο οποίος πιθανώς να θελήσει να προχωρήσει σε νέα εθελουσία, αλλά και να επαναδιαπραγματευθεί με προμηθευτές και υπεργολάβους.
Σε ότι αφορά τη μονάδα της Φλώρινας για την οποία το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η εξασφάλιση της τροφοδοσίας της με λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας, όπως είπε ο κ. Παναγιωτακης βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον κάτοχο της άδειας εκμετάλλευσης του ορυχείου για την υπογραφή πενταετούς συμβολαίου προμήθειας σε τιμή 5 ευρώ ανά τόνο χαμηλότερα από τα 23 ευρώ ανά τόνο λιγνίτη που πληρώνει σήμερα η ΔΕΗ. Μάλιστα αύριο (17/1) έχει προγραμματιστεί συνάντηση στελεχών της ΔΕΗ με τον επιχειρηματία κ. Παυλίδη με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο ως γνωστόν ανανέωσε την άδεια εκμετάλλευσης του ορυχείου στην συγκεκριμένη εταιρία. Στόχος των συζητήσεων είναι να μειωθεί το κόστος της προμήθειας των 12,5 χιλ τόνων λιγνίτη που έχει ανάγκη η μονάδα σε ετήσια βάση κατά περίπου 12,5 εκατ ευρώ.
Πάντως πέραν όλων αυτών ανοιχτό φαίνεται ότι θα παραμείνει το ζήτημα των ΑΔΙ, το σχέδιο των οποίων έχει προκοινοποιηθεί από το υπουργείο ΠΕΝ στην Κομισιόν αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής ώστε να γίνει η οριστική κοινοποίηση. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η εκκρεμότητα αυτή για την οποία δεν έχει ευθύνη ούτε η ΔΕΗ αλλά ούτε και το ΥΠΕΝ ίσως να οδηγήσει στην ανάγκη να δοθεί νέα παράταση στον διαγωνισμό πέραν της 8ης Φεβρουαρίου που έχει θέσει ως τελική ημερομηνία η DGComp.
Πάντως με βάση τα σημερινή δεδομένα οι οριστικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στις 23 Ιανουαρίου, στις 25 Ιανουαρίου θα κατατεθούν οι βελτιωμένες προσφορές και στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έως το τέλος του μήνα θα προχωρήσει στην κατακύρωση.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου