Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Έκανε πίσω η EDS της ΔΕΗ για διαγωνισμό στα Σκόπια – Ζητήματα ανταγωνισμού εγείρει η συμμετοχή της κρατικής ELEM στη θέση της

 
Οι εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να έχουν «βάλει φωτιά» στις πολιτικές διεργασίες στη χώρα μας, όμως και οι ενεργειακές εξελίξεις ελληνικού ενδιαφέροντος στη γειτονική χώρα δεν πάνε πίσω.
Παρά τη ζωηρή φημολογία του προηγούμενου διαστήματος, σύμφωνα με την οποία η εξαγορασθείσα από τη ΔΕΗ εταιρεία
EDS θα συμμετείχε στο δημόσιο διαγωνισμό Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της γειτονικής χώρας, τελικά κάτι τέτοιο δε συνέβη.
Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι η EDS έκανε πίσω την τελευταία στιγμή, παρότι εμφανιζόταν ως ένα εκ των δυο φαβορί, με την αυστριακών συμφερόντων EVN να θεωρούνταν ως ο μεγάλος αντίπαλος της EDS.
Μπορεί η EVN (που κατεβαίνει στο διαγωνισμό ως κοινοπραξία των EVN AD και EVN Electrosnabduvanje) να παραμένει ισχυρός διεκδικητής, όμως πλέον ο ανταγωνιστής της είναι η ELEM Trade, θυγατρική της κρατικής ELEM, που είναι τη δεύτερη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά.
Η συμμετοχή της ΕLEM δια της θυγατρικής της έχει προκαλέσει ζωηρές συζητήσεις στα Σκόπια, όπου με την έναρξη του 2019 απελευθερώθηκε η αγορά ενέργειας.
Το ζήτημα, μάλιστα, έχει ανέβει αρκετά ψηλά στην ενεργειακή επικαιρότητα, σε σημείο που το παρακολουθεί στενά και η ελληνική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια – που ούτως ή άλλως, μετά και την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ, έχει περισσότερο την προσοχή της στραμμένη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως ενημερώνει η ελληνική διπλωματική αποστολή, ο νέος ενεργειακός νόμος της γειτονικής χώρας ορίζει ότι η ELEM θα λειτουργήσει, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία, ως πυλώνας προστασίας της χαμηλής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, καθώς από τον φετινό Ιανουάριο θα διαθέτει το 80% της παραγωγής της στον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας. Το ποσοστό το οποίο θα μειώνεται σταδιακά, για να περιοριστεί στο 30% το 2025.
Εδώ βρίσκεται και το ενδεχόμενο πρόβλημα, καθώς ενδεχόμενη επιλογή της ELEM Trade ως Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας, παρότι δεν απαγορεύεται από τον ενεργειακό νόμο,  δεν αποκλείεται να εγείρει ερωτήματα ως προς τον έλεγχο που θα είναι σε θέση να ασκεί η μητρική ELEM στη λειτουργία του Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας και κατ’ επέκταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της πΓΔΜ.
Η αξιολόγηση των προσφορών αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, εφόσον δοθεί η έγκριση της επιτροπής του διαγωνισμού, η κοινοπραξία υπό την EVN και η ELEM Trade θα κληθούν να συμμετάσχουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό για την τελική επιλογή του Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου