Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Η ΔΕΗ γίνεται πράσινη με προίκα 25 εκατ. δικαιώματα CO2 - Στο 30% το αναξιοποίητο εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στα νησιά


Προχωρούν τα υβριδικά για Κάρπαθο, Ικαρία - Τα σχέδια για Δωδεκάνησα και Β.Α. Αιγαίο

Ριζική αναδιοργάνωση φέρνει η απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη ΔΕΗ, η οποία θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το σημερινό (17/1) Δ.Σ. της εταιρείας, με πρώτιστο σκοπό τη μαζική στροφή στις ΑΠΕ και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος για την ηλεκτροδότηση των νησιών.

Η δίοκηση θεωρεί ότι θα έχει την ευχέρεια χρηματοδότησης τόσο από την EBRD όσο και από άλλους χρηματοοικονομικούς φορείς, σημείωσε όμως ότι μετά από διαπραγμάτευση διαθέτει 25 εκατ πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα συνολικής αξίας 600 εκατ ευρώ, που αποτελούν ένα σημαντικό asset για το επενδύτικό πρόγραμμα.
Και αυτό έχει σημασία γιατί μετά τις εξαγγλίες στο συνέδριο της Capital Link από την CFO της εταιρίας για επενδύσεις ύψους 700 εκατ ευρώ μέχρι το 2022, οι επενδυτές έχουν ερωτηματικά για το πώς θα χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά τη χθεσινή εκδήλωση για τον ηλεκτρονικό λογαριασμό, τον ρόλο αυτό θα αναλάβει η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, στην οποία ουσιαστικά θα «περάσουν» οι αρμοδιότητες της ΔΕΗΑΝ.
Ήδη σε αρκετές περιπτώσεις ο επικεφαλής της ΔΕΗ έχει δηλώσει πως οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν εφεξής την ατμομηχανή ανάπτυξης της επιχείρησης.
Ωστόσο, όπως διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις του κ. Παναγιωτάκη, εξίσου μεγαλεπήβολα σχέδια έχει η εταιρεία και για τα «πράσινα» νησιά.
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η εταιρεία έχει συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα σχέδια για την τροφοδοσία των νησιών, όπως των Δωδεκανήσων και των νησιών του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου, έως το Καστελόριζο.
Μάλιστα, ακόμη κι αν ορισμένα από αυτά πρόκειται να διασυνδεθούν, η ΔΕΗ δεν θα παραμείνει αδρανής στο μεσοδιάστημα, καθώς υπάρχει ακόμη ένα 30% αναξιοποίητο σε επίπεδο εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, το οποίο η επιχείρηση προσδοκά να αξιοποιήσει.
Όσον αφορά τα νησιά που θα παραμείνουν μη διασυνδεμένα, στόχος είναι η ανάπτυξη σε επίπεδο εκσυγχρονισμού της διαχείρισης συστημάτων και αποθήκευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει ένα μικρό πιλοτικό υβριδικό στην Κάρπαθο σε συνεργασία με γερμανική εταιρία, ενώ έως τον Μάρτιο αναμένεται να λειτουργήσει το υβριδικό έργο στην Ικαρία.
Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι ακόμη και σε ανενεργές λιγνιτικές εγκαταστάσεις μπορούν να τοποθετηθούν ηλιακά πάνελ με φωτοβολταϊκά χρησιμοποιώντας το παρόν εργασιακό δυναμικό.
Η μείωση του κόστους της ηλιακής ενέργειας είναι από τα ζητήματα που εξετάζει σε βάθος η δίοικηση της ΔΕΗ για τις επενδύσεις στον κλάδο.

Η μεγαλύτερη από το 2001 διοκητική αναδιοργάνωση

Πέρα από τις νέες αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, η αλλαγή των δομών της επιχείρησης θα είναι σαρωτική, επιφέροντας τη ριζικότερη αναδιοργάνωση έπειτα από το 2001, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής θα αναλάβει τη διαχείριση των θυγατρικών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Επίσης, η Γενική Διεύθυνση Εμπορίας θα αναλάβει υπό την εποπτεία της τη διαμόρφωση των τιμολογίων, αλλά και τη σχεδίαση του μάρκετινγκ.
Τέλος, η Έρευνα & Ανάπτυξη θα τεθεί υπό την άμεση επίβλεψη του νέου αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, Γρηγόρη Κωστάκη.


www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου