Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Σε διαβούλευση οι εισηγήσεις ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ για το κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου - Τι λένε οι διαχειριστές για νέες ΑΠΕ

 
Η ΡΑΕ προχωρά σε διαβούλευση σχετικά με τις εισηγήσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για το χαρακτηρισμό της Πελοποννήσου ως κορεσμένο δίκτυο για τις ΑΠΕ.
Σημειώνεται ότι η Αρχή με την Απόφασή της υπ΄αριθμ. 699/2012, χαρακτήρισε την Πελοπόννησο ως περιοχή με κορεσμένο δίκτυο για απορρόφηση ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ και συγχρόνως διαπίστωσε το όριο ασφαλούς
απορρόφησης ισχύος από τους εν λόγω σταθμούς.
Κατόπιν της ανωτέρω Απόφασης η Αρχή ζήτησε από τους αρμόδιους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) την υποβολή σχετικής εισήγησης για την ενδεχόμενη αναθεώρηση του ορίου ασφαλούς απορρόφησης σταθμών ΑΠΕ στην περιοχή και εν γένει τη διαχείριση του φαινομένου βάσει του επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί, της πορείας υλοποίησης των Προγραμμάτων Ανάπτυξης των δικτύων καθώς και των λοιπών μεταβολών του οικείου νομοθετικού πλαισίου.
Οι δύο Διαχειριστές υπέβαλαν τις εισηγήσεις τους τις οποίες η Αρχή θέτει σήμερα σε Δημόσια Διαβούλευση. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ, μεταξύ άλλων και για τα ακόλουθα θέματα:
  • Τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι Διαχειριστές για τη διαχείριση του φαινομένου,
  • Την αντιμετώπιση των διαφορετικών τεχνολογιών ΑΠΕ βάσει των χαρακτηριστικών τους,
  • Την πρόταση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για ενδεχόμενη δυνατότητα χορήγησης πρόσθετων Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης υπό όρους και λειτουργικούς περιορισμούς και
  • Να υποβάλλουν προτάσεις για εφαρμογή πρόσθετων μέτρων με σκοπό τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης ΑΠΕ χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία των δικτύων και η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας στους καταναλωτές.    
Οι απόψεις/προτάσεις/παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων μπορούν να υποβληθούν με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση pelop@rae.gr, ή εγγράφως, έως και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019.
Συνημμένα αρχεία
  1. Εισήγηση ΑΔΜΗΕ Α.Ε. Εισήγηση ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (μέγεθος: 432.189 kb)
  2. Εισήγηση ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Εισήγηση ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (μέγεθος: 82.468 kb)
Τι αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ στην εισήγησή του
Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι με τη διασύνδεση του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη γραμμή 400 kV Διστόμου-Αχελώου, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019, η μέγιστη επιτρεπόμενη εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στην Πελοπόννησο μπορεί να φτάσει τα 1.700-1.900 μεγαβάτ. Εν συνεχεία, με τη λειτουργία από το 2024 της δεύτερης γραμμής Μεγαλόπολης-Κορίνθου-Κουμουνδούρου, η ισχύς μπορεί να ανέβει στα 2.000-2.200 μεγαβάτ. Πάντως, προς το παρόν μέχρι να υλοποιηθούν αυτές οι γραμμές, ο ΑΔΜΗΕ δεν βλέπει περιθώρια επέκτασης της ισχύος, την οποία και προσδιορίζει σε 1.415 μεγαβάτ.
Ο ΑΔΜΗΕ καταλήγει λέγοντας ότι ενόψει της πρώτης γραμμής, πρόκειται να εξεταστεί από τους διαχειριστές η σκοπιμότητα έκδοσης οριστικών προσφορών σύνδεσης και η υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης υπό τον όρο να ενεργοποιηθούν τα έργα μόνο μετά τη λειτουργία της γραμμής.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου