Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

«Τρύπα» 25 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ εξαιτίας λάθους υπολογισμού των ΥΚΩ από τη ΡΑΕ

«Τρύπα» 25 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ εξαιτίας λάθους υπολογισμού των ΥΚΩ από τη ΡΑΕ 
Από λάθος των υπηρεσιών της Αρχής έγινε διπλοχρέωση ιδιοκαταναλώσεων της επιχείρησης
Λάθη και ολιγωρίες της ΡΑΕ παρατηρούνται και στο θέμα των ΥΚΩ, καθώς λόγω εσφαλμένων υπολογισμών η Αρχή μείωσε κατά 25 εκατ. ευρώ τα ποσά που δικαιούτο να εισπράξει η ΔΕΗ.
Μάλιστα, παρά τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, αλλά και το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς πρέπει να διορθωθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα το λάθος, ακόμη εκκρεμεί η επιστροφή των χρημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα ανέκυψε κατά τον υπολογισμό πέρυσι από τη ΡΑΕ των ποσών που έπρεπε να λάβει αναδρομικά η Δημόσια Επιχείρηση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας των ετών 2012-2015.
Έτσι, από λάθος υπηρεσιών της Αρχής, έγινε διπλοχρέωση ιδιοκαταναλώσεων της ΔΕΗ, με συνέπεια να εμφανίζονται λιγότερα κατά 25 εκατ. ευρώ τα χρήματα που πρέπει αυτή να λάβει.
Υπενθυμίζεται πως, με βάση τους υπολογισμούς της ΡΑΕ, το ύψος της υποανάκτησης για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανήλθε σε 360 εκατ. ευρώ, τα οποία και έπρεπε να καταβληθούν στη ΔΕΗ.
Τα χρήματα αυτά αποδόθηκαν στην επιχείρηση στα τέλη του 2017, από το κοινωνικό μέρισμα των 1,4 δισ. ευρώ που προέκυψε από την υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017.

Υπερδιπλάσιο ποσό ζητά η ΔΕΗ

Πάντως, πέρα από τα 25 εκατ. ευρώ που η ΡΑΕ παραδέχεται πως από λάθος λείπουν από τον «λογαριασμό» της, η ΔΕΗ δεν έχει πάψει να υποστηρίζει πως για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πρέπει να λάβει υπερδιπλάσιο ποσό, δηλαδή 735,09 εκατ. ευρώ.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ίδια, το εν λόγω διάστημα κατέβαλε 3,229 δισ. ευρώ για την παροχή των ΥΚΩ (ως λειτουργικά έξοδα για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένα νησιών με την ίδια τιμή ρεύματος με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας), ενώ μέσω των λογαριασμών ρεύματος εισέπραξε περίπου 2,494 δισ.
Μάλιστα, για τη διαφορά των 375,09 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ σε πρώτη φάση κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στη ΡΑΕ και, όταν αυτή απορρίφθηκε από την Αρχή, προσέφυγε κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ αποδέχθηκε την προσφυγή και παρέπεμψε την επί της ουσίας εξέταση της υπόθεσης στο Διοικητικό Εφετείο.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου