Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Επιστήμονες επινόησαν μια μέθοδο μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα σε στερεό άνθρακα, μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να μας επιτρέψει να “κλέψουμε” συνεχίζοντας τον ίδιο ρυπογόνο τρόπο ζωής.


Ερευνητές της Αυστραλίας, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη, χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτροκαταλύτη υγρού μετάλλου, κατάφεραν να μετατρέψουν το αέριο που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε ένα σταθερό στερεό άνθρακα. Μέχρι τώρα αυτή η μετατροπή απαιτούσε εξαιρετικά υψηλές
θερμοκρασίες και αντίστοιχα μεγάλες ποσότητες ενέργειας, γεγονός που την καθιστούσε μη βιώσιμη λύση στο μεγάλο πρόβλημα του πλανήτη. Τώρα για πρώτη φορά αυτό συνέβη σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου και με χρήση ελάχιστης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Dr. Torben Daeneke συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature, δήλωσε: “Ενώ δεν μπορούμε κυριολεκτικά να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, μετατρέποντας το διοξείδιο του άνθρακα σε άνθρακα και θάβοντας τον πίσω στο έδαφος, γυρνάμε πίσω τους δείκτες του ρολογιού των εκπομπών”.
Επιπλέον πλεονέκτημα της διαδικασίας είναι η παράγωγή συνθετικού καυσίμου και το ότι ο παραγόμενος άνθρακας μπορεί να έχει ηλεκτρικό φορτίο, γεγονός που τον καθιστά υπερπυκνωτή, ιδιότητες που ανοίγουν πολλές εμπορικές και βιομηχανικές προοπτικές.

rewired.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου