Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Ανακατάταξεις συμμαχιών στο νέο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές – Οι νέοι «παίκτες»

Ανακατατάξεις συμμαχιών στο νέο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές – Οι νέοι «παίκτες»
Ποιοί είναι οι έξι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον
Έξι είναι τελικά οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στη διοίκηση της
επιχείρησης ότι τελικά υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να επιτύχει αυτή η δεύτερη προσπάθεια πώλησης.
Άλλωστε αυτό επισημαίνεται και από την ίδια τη ΔΕΗ στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των ενδιαφερομένων.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η «Διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει  την ικανοποίηση της και την προσδοκία της ότι με  αυτή  τη συμμετοχή και ενδιαφέρον θα υπάρξει ουσιαστικός διαγωνισμός και θετική έκβαση της διαδικασίας αποεπένδυσης».
Και σε αυτή τη φάση λοιπόν συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι ενεργειακοί «παίκτες» όπως και στον προηγούμενο.
Υπάρχει επίσης εκδήλωση ενδιαφέροντος από μια κινεζική εταιρεία που δεν είχε συμμετάσχει στον προηγούμενο διαγωνισμό και ο Προέδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι το ταξίδι του στην Κίνα και οι επαφές που είχε εκεί απέδωσαν.
Πάντως υπάρχει επιφυλακτικότητα για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα  και όλα θα κριθούν στο κείμενο της συμφωνίας αγοραπωλησίας μετόχων (SPA).
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσων μόλις οι σύμβουλοι της ΔΕΗ δώσουν το πράσινο φως σε ότι αφορά την τυπική νομιμοποίηση των ενδιαφερομένων.
Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας όπως αναδείχθηκε από τον προηγούμενο διαγωνισμό είναι η αποτίμηση των μονάδων που με βάση και την τροπολογία του ΥΠΕΝ θα επαναληφθεί.
Αναλυτικότερα ενδιαφέρον εκδήλωσαν :
- H ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ η οποία είχε συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό φθάνοντας μάλιστα ως την τελική φάση της υποβολής δεσμευτικής προσφοράς η οποία ωστόσο κρίθηκε ασύμφορη για τη ΔΕΗ.
- Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. που τον προηγούμενο διαγωνισμό είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον καταρχήν μόνη της και στην πορεία της διαδικασίας συνεργάσθηκε με την τσεχική SEV.EN ENERGY
- Η BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. του ομίλου Κοπελούζου (CONSORTIUM). Το συγκεκριμένο κονσόρτσιουμ είχε «κατέβει» με την ίδια μορφή και στον προηγούμενο διαγωνισμό αλλά τελικά δεν υπέβαλλε προσφορά κυρίως λόγω της ασάφειας και των προβλημάτων που σχετίζονται με την τροφοδοσία της Μελίτης.
- Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ η οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και στον προηγούμενο διαγωνισμό αλλά στη διάρκεια της διαδικασίας αποσύρθηκε και δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.
Σε ανακοίνωσήτης η εταιρεία ανέφερε ότι "Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (στο εξής «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.») ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι, σήμερα, 15.03.2019, εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. στη διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των Αποεπενδυόμενων Επιχειρήσεων Μελίτης ή/και Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο της από 08.03.2019 «Κοινής πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος  και υποβολής δεσμευτικών προτάσεων» που δημοσιεύθηκε από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.».ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.».
- Η SEV.EN ENERGY AG – INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED (CONSORTIUM). Πρόκειται για τσεχική κοινοπραξία δύο εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Η SEV.EN ENERGY στον προηγούμενο διαγωνισμό είχε συνεργασθεί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κα΄τι το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει και σε αυτόν εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και τέλος
- Η CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL Co LTD που "κατεβαίνει" για πρώτη φορά στο διαγωνισμό. Έχει έδρα την Κίνα, και ασχολείται κυρίως με την κατασκευή και τη διανομή των λεβήτων και των συναφών προϊόντων.Η Εταιρεία ασκεί τις δραστηριότητές της σε τρεις τομείς:
Tον τομές κατασκευής εξοπλισμού που ασχολείται με το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διανομή λεβήτων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανάκτησης αλκαλίων, ισχύος καύσης αποβλήτων, καθώς και άλλων βιομηχανικών και ειδικών λεβήτων.
Τον Τομέα Γενικών Συμβάσεων Μηχανικών που ασχολείται με τη γενική σύναψη έργων κατασκευής ηλεκτρομηχανολογικών και δημοσίων μηχανικών projects.
Τον τομέα Επενδύσεων και Λειτουργιών ασχολείται με τη μακροπρόθεσμη επένδυση σε μετοχές, καθώς και με την επένδυση και λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Η Εταιρεία ασχολείται επίσης με την παροχή βοηθητικών προϊόντων λέβητα και άλλα ενώ διανέμει τα προϊόντα της στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου