Με τον ψηφισμένο πλέον νόμο για το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ, το ρολόι αρχίζει να μετρά αντίστροφα για τις επόμενες κινήσεις που αφορούν στο διαγωνισμό για την πώληση του 50% συν μία μετοχή της νέας εταιρείας εμπορίας που θα προκύψει από το διαχωρισμό. Με βάση την εικόνα που
εκπέμπεται από το ΤΑΙΠΕΔ η προκήρυξη του διαγωνισμού θα έρθει σε διάστημα περίπου ενός μήνα από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή στις αρχές Απριλίου και το Ταμείο δε θα περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχωρισμού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου. Παράλληλα ήδη υπάρχει στα χέρια των ιθυνόντων το πρώτο draft του business plan ανάπτυξης της εταιρείας, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν προ ημερών από τη διοίκηση στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών.
Το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι είναι οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, ο οποίος αποτελεί το ένα από τα τρία βασικά στοιχήματα στον τομέα της ενέργειας για τους επόμενους μήνες, μαζί με τη λιγνιτική αποεπένδυση αλλά και την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ.
Το προηγούμενο διάστημα και ενόσω γίνονταν οι προπαρασκευαστικές διεργασίες για την αλλαγή του μοντέλου αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είχαν δώσει το παρών αρκετές εταιρείες του κλάδου. Ο Προμηθέας (όμιλος Κοπελούζου, Gazprom) δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις διεθνείς συμβάσεις της ΔΕΠΑ, η Μότορ Όιλ με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην ΕΠΑ Αττικής, η Μυτιληναίος εστιάζοντας τόσο στο διεθνές εμπόριο όσο και στην προμήθεια αερίου.
Την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ομίλου των ΕΛΠΕ, η διοίκηση δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για την αγορά του αερίου, η οποία αποτελεί έναν από τους άξονες ανάπτυξης στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί. Το επόμενο διάστημα θα αποφασίσουμε τον τρόπο της εμπλοκής μας στην αγορά του αερίου, τόνισε η διοίκηση αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ωστόσο είναι σαφές ότι τα ΕΛΠΕ λόγω και της μετοχικής εμπλοκής τους στη ΔΕΠΑ μπαίνουν στη θέση του οδηγού, έχοντας ήδη μερίδιο 35% το οποίο μπορεί να ξεπεράσει το 85% όταν ολοκληρωθεί η πώληση του 50,1%. Αντίθετα σε περίπτωση πώλησης του 50,1% τα ΕΛΠΕ θα παραμείνουν με ένα μειοψηφικό μερίδιο, 35% ενώ ακόμη 15% μείον μία μετοχή θα διατηρήσει και το Δημόσιο (το οποίο μέσω των ΕΛΠΕ για όσο διάστημα δεν ολοκληρώνεται η αποκρατικοποίηση θα ελέγχει ακόμη 12%).
Εκτός όμως από τον όμιλο των ΕΛΠΕ, που αντικειμενικά εφόσον αποφασιστεί να διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας φαντάζει ως ένα εκ των φαβορί, τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η φημολογία ότι και ένας άλλος υποψήφιος έκπληξη, κοιτάζει από κοντά τις εξελίξεις με στόχο να μπει στο διαγωνισμό. Ο λόγος για τη ΔΕΗ, η οποία δεν έχει κρύψει ότι ενδιαφέρεται για δυναμική είσοδο στην αγορά του αερίου, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες που καταγράφει από τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά του ηλεκτρισμού. Στην περίπτωση της ΔΕΗ βεβαίως, υπάρχουν τα ανοιχτά ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τα οποία θα συνεχίζουν να υποδαυλίζουν την ανάπτυξη της εταιρείας για όσο διάστημα (μέχρι τις εκλογές) η κυβέρνηση βάζει πάγο στην προοπτική οποιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης αύξησης στα τιμολόγια του ρεύματος.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου