Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Τι κρύβει η ξαφνική εμπλοκή στην πρώτη δημοπρασία των προσωρινών ΑΔΙ - Το παρασκήνιο της παρέμβασης της DGCOMP και τα ψιλά γράμματα της εγκριτικής που δεν τηρήθηκαν




Μια ημέρα πριν και “για λόγους τροποποίησης του κανονιστικού πλαισίου διεξαγωγής των δημοπρασιών για την παροχή υπηρεσιών ευελιξίας”, ενημέρωσε ο ΑΔΜΗΕ ότι ακυρώνεται η προγραμματισμένη για τις 20 Μαρτίου πρώτη δημοπρασία των λεγόμενων προσωρινών ΑΔΙ. 
Αν και από πλευράς ΑΔΜΗΕ παρέπεμπαν για περαιτέρω διευκρινίσεις στο υπουργείο ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, η ματαίωση οφείλεται σε παρέμβαση που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. 
Εδώ λοιπόν φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί ζήτημα σε σχέση με τη συμμόρφωση της ελληνικής πλευράς με τους όρους που περιλαμβάνονταν  στην εγκριτική απόφαση του μηχανισμού για τα προσωρινά ΑΔΙ και η οποία ρητά ανέφερε ότι οι δικαιούχοι συμμετοχής στις δημοπρασίες χωρίζονται σε δύο περιόδους: στην πρώτη μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2019 είναι οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά ενώ στη δεύτερη φάση εισέρχεται η ζήτηση (demand response operators) καθώς και οι μονάδες αποθήκευσης. Αντίθετα στον μηχανισμό των προσωρινών ΑΔΙ δεν προβλέπεται συμμετοχή για τις λιγνιτικές μονάδες. Συνολικά η εγκριτική κάνει λόγο για 29 επιλέξιμες για συμμετοχή μονάδες (30 με τη Μεγαλόπολη 5) που ανήκουν σε 5 ανεξάρτητους παραγωγούς και τη ΔΕΗ.
Επίσης η απόφαση της DGCOMP αναφέρει ότι η ζήτηση, εφόσον είναι τεχνικά εφικτό, θα μπορεί να συμμετάσχει στο μηχανισμό ευελιξίας σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά επιλεξιμότητας που είναι απαραίτητα για το σύστημα. 
"Από 1ης Απριλίου 2019 η ζήτηση θα πρέπει να μπορεί να συμμετέχει στο σχέδιο των προσωρινών ΑΔΙ", αναφέρει ρητά η εγκριτική. Ωστόσο το σχετικό νομικό πλαίσιο, κατά τα φαινόμενα δεν έχει προετοιμαστεί, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί η ξαφνική εμπλοκή στην πρώτη δημοπρασία. 
Τα οξυμένα αντανακλαστικά της Ευρ. Επιτροπής Ανταγωνισμού εξηγούνται και από τις πρόσφατες εξελίξεις και την εμπλοκή που σημειώθηκε με το βρετανικό σχήμα που κατέπεσε μετά τις προσφυγές που έγιναν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το κατά πόσο η σχολαστική στάση των αρχών της Κομισιόν αποτελεί πρόκριμα και για το μόνιμο μηχανισμό που ως γνωστόν επηρεάζει και την υπόθεση της λιγνιτικής αποεπένδυσης απομένει να φανεί στην πράξη κατά το σύντομο χρονικό διάστημα στο οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός της ΔΕΗ...
 
energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου