Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Αποκάλυψη Σκρέκα: Ξεκίνησε διαδικασία παράβασης (infringement) εναντίον της Ελλάδας για Καρδιά και Αμύνταιο

Σε μια αποκάλυψη με ιδιαίτερη σημασία για τις διεργασίες που κυοφορούνται στις Βρυξέλλες σε σχέση με τη ΔΕΗ προέβη χθες μιλώντας στο Power and Gas Supply Forum του Energypress ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας. Επικαλούμενος πληροφόρηση που έχει ο ίδιος από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι αρχές της Κομισιόν
έχουν ξεκινήσει διαδικασίες παράβασης (infringement) σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς. Ως γνωστόν οι δύο μονάδες που είναι από τις παλαιότερες και λιγότερο αποδοτικές του ελληνικού συστήματος, λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα με καθεστώς χρονικής παράτασης για 17500 ώρες. Καθώς όμως για το Αμύνταιο οι ώρες συμπληρώθηκαν ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την Καρδιά, η ελληνική κυβέρνηση και η ΔΕΗ επιδίωξαν την αύξηση των ωρών σε 32000, αίτημα που δεν έχει γίνει δεκτό από την ΕΕ.
Παρά ταύτα, τόσο το Αμύνταιο όσο και η Καρδιά συνεχίζουν να λειτουργούν, και μάλιστα με εντελώς αντιοικονομικούς όρους, όπως αποκάλυψε χθες ο ΓΔ του τομέα ενέργειας της Μυτιληναίος Ν. Μπενρουμπή. Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή οι δύο μονάδες λειτουργούν στα τεχνικά ελάχιστα με υψηλότερο κόστος εξοβελίζοντας ακόμη και οικονομικότερες μονάδες αερίου της ίδιας της ΔΕΗ όχι μόνο των ιδιωτών.
Το φαινόμενο λοιπόν, δεν έχει περάσει απαρατήρητο στις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με την αποκάλυψη του κ. Σκρέκα έχει ήδη ξεκινήσει να κινείται η διαδικασία παράβασης σε βάρος της Ελλάδας.
Και βέβαια εξαιτίας των βραδυκίνητων, γραφειοκρατικών διαδικασιών των Βρυξελλών αλλά και του γεγονότος ότι η Κομισιόν τελεί σε άτυπη προεκλογική … “αναστολή” εργασιών, το θέμα της Καρδιάς και του Αμύνταιου θα είναι μία ακόμη καυτή πατάτα που θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου