Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Την εξίσωση του wacc καλείται να λύσει η ΡΑΕ για το καλώδιο της Κρήτης – Πως θα γίνει ο διαγωνισμός για τους μετόχους της «Αριάδνης»

 
Καθώς οι αποφάσεις φαίνεται ότι έχουν ληφθεί και η κατασκευή της «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική δρομολογείται πλέον ως εθνικό έργο και όχι ως μέρος του PCI, σε εκκρεμότητα παραμένει ο προσδιορισμός από τη ΡΑΕ της εύλογης απόδοσης κεφαλαίων (wacc) για το έργο.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει υποβάλλει την πρότασή του για την υπόλοιπη
ρυθμιστική περίοδο, δηλαδή μέχρι το 2021. Η ΡΑΕ έχει ζητήσει σειρά πρόσθετων στοιχείων, και τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να προσκομίσει τα στοιχεία αυτά, πράγμα που αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Η διαδικασία αυτή δεν συναρτάται με το αν το έργο θα γίνει ως εθνικό ή ως PCI.
Η βάση για τον καθορισμό του wacc της μεγάλης διασύνδεσης είναι το wacc που έχει προσδιοριστεί από τη ΡΑΕ για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) κατά τη ρυθμιστική περίοδο 2018 – 2021. Το ποσοστό αυτό ξεκινάει από  το 7% και χρόνο με το χρόνο πέφτει στο 6%. Επ αυτού ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει premium το οποίο δικαιούνται, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΡΑΕ, τα έργα μείζονος σημασίας όπως αυτό. Το premiumμπορεί να κυμανθεί από 1 έως 2,5%.
Η τελική απόφαση για το wacc είναι σαφές ότι ενδιαφέρει πολύ, όχι μόνον τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και τους ξένους Διαχειριστές που ενδιαφέρονται να μπούν μειοψηφικά στην «Αριάδνη». Παρόλα αυτά, η σχετική απόφαση της ΡΑΕ θα ισχύει και αυτή μέχρι το 2021 που τελειώνει η παρούσα ρυθμιστική περίοδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, προκειμένου να δημιουργηθούν ασφαλέστερα δεδομένα για του υποψήφιους αγοραστές ποσοστών της «Αριάδνης», αλλά και για να υπάρχει ένα στέρεο σύστημα αξιολόγησης των προσφορών, η διαδικασία του διαγωνισμού θα προβλέπει τα εξής:
Θα οριστεί ένα IRR βάσης, το οποίο θα λειτουργεί ως «ταβάνι», και οι υποψήφιοι επενδυτές θα μειοδοτούν από εκεί και κάτω προκειμένου να επιλεγεί εκείνος που θα προσφέρει το μικρότερο απαιτητό IRR. Το νούμερο αυτό θα είναι συνάρτηση του χρονικού διαστήματος που είναι διατεθειμένος να μείνει στην «Αριάδνη» ο επενδυτής.
Και τούτο διότι η «Αριάδνη» θα αναλάβει την κατασκευή της διασύνδεσης με τη διαδικασία της παραχώρησης έργου. Θα υπογράψει δηλαδή concession agreement, θα καταστεί παραχωρησιούχος, θα κατασκευάσει το έργο, θα το παραδώσει στον ΑΔΜΗΕ και θα αποζημιώνεται στη συνέχεια με ποσοστά επί των εσόδων της εκμετάλλευσης του έργου.
Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο φάσεις: μια εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την οποία θα προκύψει η short list των υποψηφίων και μία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.
Το ποσοστό της «Αριάδνης» που θα διαθέσει σε επενδυτές ο ΑΔΜΗΕ θα είναι οπωσδήποτε μικρότερο από το 49%, με πιθανότερο ενδεχόμενο να περιοριστεί στο 39% που είχε δικαίωμα να πάρει η Euroasia.

Θοδωρής Παναγούλης
energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου