Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Η ΔΕΗ… «φώτισε» και το χρηματιστήριο

 
Στα υψηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες, δίνοντας «υποσχέσεις» για συνέχιση της ανοδικής πορείας. Σε ρόλο λοκομοτίβας η μετοχή της ΔΕΗ, που απογειώθηκε στο +8,5%, εν αναμονή θετικής έκβασης του νέου διαγωνισμού για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της.
 Θετική η εικόνα στις διεθνείς αγορές, συνηγορεί σε αισιόδοξες
προβλέψεις  για τη συνέχεια.
 Η αγορά φαίνεται ότι αντιπαρέρχεται τους προβληματισμούς για τις εκκρεμότητες με τον νόμο Κατσέλη, τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων και τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Ακόμη και η έκθεση του ΔΝΤ που επιμένει ότι οι τράπεζες θα χρειασθούν κεφάλαια, δεν είχε την αναμενόμενη αρνητική επίδραση.
 Οι επιθετικές κινήσεις των χαρτοφυλακίων του short selling προκάλεσαν έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, φρέναραν  την άνοδο, αλλά τελικά  δεν την ανέκοψαν.
  Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη συνεδρίαση της Παρασκευής, που μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο για την πορεία της αγοράς, λόγω του κλεισίματος των Παραγώγων και της αναθεώρησης του δείκτη FTSE Emerging Europe - από τον οποίο διαγράφεται η μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

 Αναλυτές επισημαίνουν ότι το ΧΑ βρίσκεται ακόμη σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών. Σαφής τάση δεν έχει δημιουργηθεί και η μεταβλητότητα  θα είναι αυξημένη στις δύο επόμενες συνεδριάσεις. Καθοριστικής σημασίας η στάση των επιθετικών χαρτοφυλακίων που έχουν ανοιχτές θέσεις σε μετοχές και δείκτες.
Ενθαρρυντική ένδειξη η επάνοδος του ΓΔ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων και η επαναπροσέγγιση αντιστάσεων που είχαν διασπασθεί πρόσφατα.
 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,89% στις 710,19 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 702,99 μονάδων (-0,13%) και 710,19 (+0,89%).
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,49%, στις 1.852,24 μονάδες.
 Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε  στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 561,89 μονάδες, με κέρδη 2,15%.
Στο ταμπλό πρωταγωνίστησε η  ΔΕΗ, σημειώνοντας άλμα +8,50%. Ακολούθησαν ΑΔΜΗΕ +3,5%, Alpha Bank +3%, Ελλάκτωρ +2,5%, Eurobank +2%.  Κέρδη άνω του 1% απεκόμισαν Εθνική Τράπεζα (με ενδοσυνεδριακή χαμηλό -3%), Grivalia, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ..
Στον αντίποδα ΟΠΑΠ -1,6%, Σαράντης -1,4%. Με μικρές απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola και Aegean,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου