Σκληραίνει τη στάση της η ΔΕΗ κατά του παραχωρησιούχου των ορυχείων της Αχλάδας που εφοδιάζουν με λιγνίτη τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Μελίτης στη Φλώρινα.
Το κόστος προμήθειας του πωλούμενου σταθμού αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί μία από τις βασικές αβεβαιότητες των υποψήφιων επενδυτών για την απόκτηση του συγκεκριμένου σταθμού. Ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρίας
Μανόλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια χθεσινών του δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους προειδοποίησε πως «η ΔΕΗ θα καταγγείλει τη σύμβαση με τον μισθωτή διεκδικώντας μάλιστα και διαφυγόντα κέρδη».
Μανόλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια χθεσινών του δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους προειδοποίησε πως «η ΔΕΗ θα καταγγείλει τη σύμβαση με τον μισθωτή διεκδικώντας μάλιστα και διαφυγόντα κέρδη».
Τα ορυχεία της Αχλάδας έχουν παραχωρηθεί στην οικογένεια Ρόζα και πριν το τέλος του 2018 το δημόσιο επέκτεινε τη σύμβαση μέχρι το 2023 με προοπτική ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη ο παραχωρησιούχος έχει προβεί σε «αντισυμβατικές συμπεριφορές», όπως η παράδοση ποσοτήτων λιγνίτη κάτω από 2 εκατομμύρια τόνους, ενώ το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, είναι πως δεν εκμεταλλεύεται σωστά το κοίτασμα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία σταθερή τιμή προμήθειας. Έτσι, υποστήριξε ο κ. Παναγιωτάκης, συνήθως πουλά με τιμές εύρους από 19 έως 23 ευρώ τον τόνο, αφού η σχέση εκμετάλλευσης έχει φτάσει ακόμη και στο 24 προς 1 (κυβικά μέτρα στείρων υλικών για την παραγωγή ενός τόνου λιγνίτη), με διακυμάνσεις όπως 12 προς 1 ή 19 προς 1.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, σημειώνει ότι ο παραχωρησιούχος δεν σκάβει σωστά το ορυχείο καθώς επιδιώκει να αποφύγει το κόστος της απαλλοτρίωσης τριών οικισμών της περιοχής προκειμένου να βρει καλύτερης ποιότητας λιγνίτη. Το ύψος των αποζημιώσεων ανέρχεται στα 25 με 30 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή προμήθειας λιγνίτη μπορεί να κατέβει στα 18 ευρώ ανά τόνο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξης των 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ΔΕΗ διεκδικεί επίσης ρήτρες της τάξης των 2 εκατ. ευρώ από αντισυμβατικές συμπεριφορές του παραχωρησιούχου.
«Με τη ΔΕΗ έχει να επιλέξει είτε το δρόμο της συνεννόησης είτε της σύγκρουσης. Αν επιλέξει τον δεύτερο θα χάσει…», τόνισε ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρίας κάνοντας επίσης γνωστό ότι αν διαπραγματευτεί θα είναι σε θέση να πουλά περισσότερους τόνους ακόμη και 2,5 εκατομμύρια στο νέο ιδιοκτήτη της Μελίτης.
Πάντως, ο κ. Παναγιωτάκης, δεν απέκλεισε η συμπεριφορά του παραχωρησιούχου να αποδίδεται και σε συμφέροντα που σχετίζονται με την πώληση της μονάδας στη Φλώρινα.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου