Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Μπουλαξής: Δεν φταίνε μόνο τα ΝΟΜΕ που δεν επιτεύχθηκε το άνοιγμα της αγοράς - Παρέμβαση για τα τιμολόγια και τις κλιμακωτές χρεώσεις

 

Οι προβλέψεις για την πορεία του ΕΤΜΕΑΡ είναι θετικές προς μείωση, αλλά δεδομένης της μεταβατικής κατάστασης που διανύουμε, είναι κάτι που θα εξετάσουμε, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, μιλώντας στο Power and Gas Supply Forum. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επιστροφή
του ΠΧΕΦΕΛ θα έχει ολοκληρωθεί ως το Μάιο-Ιούνιο.

"Στην κρίσιμη αυτή καμπή για την εγχώρια αγορά ενέργειας πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο πραγματικός μας στόχος", υπογράμμισε αρχικά ο κ. Μπουλαξής αναφερόμενος στο σύνολο της ενεργειακής πολιτικής.


Ο ίδιος έκανε μια αναδρομή στις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Πρόσθεσε ότι οι στόχοι που τέθηκαν δεν έχουν επιτευχθεί στο σύνολό τους, καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ παραμένει υψηλότερο του προβλεπόμενου.


Σύμφωνα με τον ίδιο, "οι δυνατότητες για διατήρηση των ΝΟΜΕ είναι περιορισμένες και δεν μπορούν να αποτελέσουν το μοναδικό εργαλείο. Η εξέλιξη της αποεπένδυσης των λιγνιτικών και ιο επόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα κρίνουν τη συνέχεια. Οι ΝΟΜΕ δεν είναι ο μοναδικός λόγος που δεν επιτεύχθηκε το άνοιγμα της αγοράς. Είναι η διαδικασία στην εξέταση των αιτημάτων των προμηθευτών από το διαχειριστή του δικτύου. Είναι η ανοχή της ΔΕΗ στις οφειλές, καθώς και η ενσωμάτωση στους λογαριασμούς μη σχετιζόμενων χρεώσεων".


Η ΡΑΕ προωθεί λύσεις για όλα αυτά τα θέματα, τόνισε ο κ. Μπουλαξής.


Πέραν αυτών, ανέφερε ότι "υπάρχουν στρεβλώσεις όπως η χρέωση των ΥΚΩ που διορθώθηκε. Επίσης, εξορθολογίστηκαν οι λογαριασμοί. Διευθετήθηκε το θέμα των οφειλομένων ΥΚΩ στη ΔΕΗ για τα προηγούμενα έτη και βελτιώθηκε το ΚΟΤ. Ρυθμίστηκε και το ζήτημα των ρευματοκλοπών. Το φαινόμενο φαίνεται να ανακόπτεται".


Στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, ο κ. Μπουλαξής τόνισε ότι υπήρξε τεράστια αλλαγή του μοντέλου τα τελευταία χρόνια. "Η απελευθέρωση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποτελεί άθλο. Το ζήτημα εδώ είναι η εξάπλωση της αγοράς", σχολίασε.


Τέλος, ο κ. Μπουλαξής ανέφερε ότι η ΡΑΕ συζητά την εισαγωγή σταθερών τιμολογίων από κάθε προμηθευτή σε κάθε κατηγορία μικρών καταναλωτών και προχωρά στο εργαλείο σύγκρισης τιμών στη λιανική. Όπως τόνισε σχετικά με τα τιμολόγια, διαπιστώνεται «στρέβλωση στα ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος καθώς με την αλλαγή μίας κιλοβατώρας οι καταναλωτές χρεώνονται όλη την ενέργεια με υψηλότερη τιμή». Ο κ. Μπουλαξής κάλεσε τους προμηθευτές να επανεξετάσουν τον τρόπο χρέωσης, υποδεικνύοντας την παρέμβαση που έκανε η ΡΑΕ πριν από περίπου δύο χρόνια στις ΥΚΩ όπου πλέον οι καταναλωτές όταν ξεπερνούν τα όρια κλίμακας χρέωσης τιμολογούνται με την υψηλότερη τιμή της επόμενης κλίμακας μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα της κατανάλωσης.


 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου