Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Πως θα αποπληρώσει το ομόλογο των 350 εκατ ευρώ η ΔΕΗ - Έχει μπεί "πάγος" από την κυβέρνηση σε αύξηση εσόδων μέσω των τιμολογίων

 
Στη ρευστότητα που της είναι απαραίτητη για την υπόλοιπη λειτουργία της (και την κάλυψη των υποχρεώσεών της στην αγορά, στους Διαχειριστές κ.λπ.) και στην προπληρωμή από το Δημόσιο, βασίζεται και πάλι η ΔΕΗ, προκειμένου να βρει τα κεφάλαια για να φανεί συνεπής απέναντι στην υποχρέωση αποπληρωμής του ομολόγου, ύψους 350 εκατ ευρώ που
λήγει το Μάιο.
Το παραδέχθηκε ευθαρσώς χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της επιχείρησης Μ.Παναγιωτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αναμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες το Δημόσιο να μας καταβάλει προκαταβολή 550 εκατ ευρώ έναντι της ετήσιας κατανάλωσης που κάνει σε ρεύμα”.
Πρόκειται για τη γνωστή “ένεση” που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια το κράτος στη ΔΕΗ, όπου το Δημόσιο προπληρώνει έναντι έκπτωσης, την κατανάλωση ρεύματος ολόκληρου του έτους στην επιχείρηση, γλιτώνοντας κάποια ποσά, κυρίως όμως εισφέροντας με τον τρόπο αυτό “ζεστό” χρήμα στα ταμεία της.
Στην πράξη, ο κ. Παναγιωτάκης παράδεχθηκε ότι χωρίς το εν λόγω κρατικό “σωσίβιο”, δύσκολα η επιχείρηση θα κατάφερνε να βρει τα χρήματα που χρειάζεται, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις το Μάιο, ερώτημα που πλανιόνταν καιρό τώρα στην αγορά.
Το ποσό που έλειπε από τη ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. Παναγιωτάκη, ήταν γύρω στα 150 εκατ ευρώ, καθώς όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, η επιχείρηση έχει εξασφαλίσει μέσω μιας γραμμής χρηματοδότησης, τα υπόλοιπα 200 εκατ ευρω, προκειμένου να αποπληρώσει σε τρεις περίπου μήνες από σήμερα, τα συνολικά 350 εκατ του ομολόγου.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν πηγές της ΔΕΗ εξηγούσαν με αφορμή τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του τρέχοντος έτους, ότι επείγει η αναπροσαρμογή των τιμολογίων της, προκειμένου αυτή να βελτιώσει την εικόνα της, και να μπορέσει έτσι η εταιρεία να βγει στις αγορές για να δανειστεί χρήματα με λογικό επιτόκιο.
Αυξήσεις τιμολογίων ωστόσο δεν εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση, κι έτσι η περίφημη έξοδος της επιχείρησης στις αγορές αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας. Το Φεβρουάριο μάλιστα πηγές της ΔΕΗ εξηγούσαν ότι αν έως το Μάιο η επιχείρηση δεν έχει καταφέρει να βγει στις αγορές, τότε θα αναγκαστεί, προκειμένου να αποπληρώσει το ομόλογο, να “βάλει χέρι” στα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία παραμένει άγνωστο τι ύψους πραγματικά είναι.
Το μυστήριο τελικά λύθηκε. Τα κεφάλαια 150 εκατ ευρώ που λείπουν από τη ΔΕΗ, θα της τα καταβάλει το Δημόσιο προπληρώνοντας την ετήσια κατανάλωση του σε ρεύμα.
Τον Ιανουάριο ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε συνδέσει για πρώτη φορά την ανάγκη αυξήσεων στα τιμολόγια με τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της ΔΕΗ, προκειμένου η επιχείρηση να κάνει το μεγάλο βήμα εξόδου στις αγορές. Εκτοτε και όταν ετέθη το θέμα επιβολής ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης, το απέρριψε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αφήνοντας παράθυρο μόνο για τη μείωση της έκπτωσης 15% προς τους συνεπείς.
Στην ουσία, ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να εξυπηρετήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ως τον Μάιο η επιχείρηση, δείχνει ακριβώς πόσο οξύ είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου