Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Λιγνίτες: H ΔΕΗ καλείται να "πείσει" τους 6 επιφυλακτικούς μνηστήρες

Λιγνίτες: H ΔΕΗ καλείται να "πείσει" τους 6 επιφυλακτικούς μνηστήρες 
Η μοναδική μη αναμενόμενη συμμετοχή στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για τους λιγνίτες ήρθε από την Κίνα, χθες το απόγευμα, όταν και έγινε γνωστό ότι 6 εταιρείες-κοινοπραξίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον νέο διαγωνισμό. Η μεγάλη ανατροπή στην οποία πόνταρε η ΔΕΗ δεν ήρθε, υπό την έννοια ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού οι εταιρείες δεν δεσμεύονται να καταθέσουν προσφορές και, παρ' όλα αυτά, οι πιθανοί μνηστήρες από ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη δεν
πείστηκαν να προσέλθουν. Ούτε καν για να δουν τα στοιχεία των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, που πωλούνται από τη ΔΕΗ.

Ειδικότερα στον νέο διαγωνισμό εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από συνολικά 6 εταιρείες και joint venture, εκ των οποίων οι 5 ήταν οι συμμετέχοντες στον άγονο διαγωνισμό: Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Seven Energy, όμιλος Κοπελούζου και China Energy (Damco, BEIJING GUOHUA POWER COMPANY) και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Έξι ήταν και οι μη δεσμευτικές συμμετοχές στον πρώτο διαγωνισμό, πλην όμως η έκτη εταιρεία δεν είναι η EPH από την Τσεχία που αποχώρησε, αλλά η CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL Co LTD.
Η κινεζική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1983, έχει ως έδρα την επαρχία Sichuan ενώ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Shenzhen από το 2011. Έχει δραστηριότητα σε 30 επαρχίες, δήμους και αυτόνομες περιοχές στην Κίνα αλλά και σε άλλες 50 χώρες κυρίως στην Αφρική, τη νοτιοανατολική Ασία, τις ΗΠΑ και τη Λ. Αμερική. Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στον ιστότοπο της Western Power, ασχολείται κυρίως με την κατασκευή και διανομή λεβήτων και συναφών προϊόντων, με έμφαση σε τρεις τομείς: τον σχεδιασμό και κατασκευή λεβήτων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, την έρευνα και ανάπτυξη στους τομείς της νέας ενέργειας, της βιομηχανίας περιβαλλοντικής προστασίας, των καθαρών ανθρακικών εργοστασίων, τις τεχνολογίες νέων υλικών, ενώ ως τρίτη δραστηριότητα έχει τη διαχείριση αποβλήτων και την επένδυση και λειτουργία μονάδων που παράγουν ρεύμα κυρίως από σκουπίδια. Επίσης, η εταιρεία έχει επενδύσει στρατηγικά στην τράπεζα Zigong της οποίας είναι και ο κύριος μέτοχος.
Το κατά πόσο η συγκεκριμένη παρουσία στον διαγωνισμό μπορεί να διαφοροποιήσει τις ισορροπίες αναμένεται να φανεί στην πορεία, το σίγουρο είναι πάντως ότι υπάρχει ισχυρή καχυποψία απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις, όπως φάνηκε και από την έκθεση της Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας και ουσιαστικά βάζει πάγο σε νέες επενδύσεις από την Κίνα στην Ευρώπη.
Τα μηνύματα
Με αφορμή πάντως την έναρξη του δεύτερου διαγωνισμού για τους λιγνίτες, ανεπίσημα, εκείνο που διαμηνύει η αγορά είναι ότι η συμμετοχή στη μη δεσμευτική φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αποτελεί ένδειξη της καλής πίστης και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει κάποια ουσιαστική αλλαγή στα δεδομένα της πώλησης σε σχέση με την πρώτη άγονη διαδικασία. Το αντίθετο μάλιστα. Οι επενδυτές έχουν αξιολογήσει και λάβει υπόψη τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει από πλευράς ΔΕΗ ότι οι προσφορές του πρώτου διαγωνισμού ήταν "μη προσφορές” αλλά και τα μηνύματα που εκπέμπονται από την πλευρά του πωλητή ότι "οι μονάδες είναι κερδοφόρες” και ότι "δεν θα γίνει πώληση σε τίμημα που να οδηγεί σε απόσβεση σε ένα έτος”.
Τα επίμαχα ζητήματα που αναμένεται να διευκρινιστούν αφορούν: πρώτον, στην έγκριση ή όχι του μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ), στο κόστος προμήθειας του λιγνίτη για τη μονάδα της Μελίτης, στο ακριβές εργασιακό κόστος. Ωστόσο, το πιο καθοριστικό σημείο για την επιτυχία του διαγωνισμού θα είναι οι όροι και οι παραδοχές κάτω από τις οποίες θα διενεργηθεί η νέα αποτίμηση, που δύναται να υπάρξει. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος καθώς η αποτίμηση ήταν σημαντικά υψηλότερη της μοναδικής προσφοράς που κατατέθηκε (για τη Μελίτη).
Με βάση τη διαδικασία, από αύριο θα είναι ανοιχτό το VDR για τον τεχνοοικονομικό έλεγχο ενώ θα παραδοθεί και το πρώτο σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησίας μετόχων (SPA). Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Απριλίου, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ανακηρυχθεί, εφόσον υπάρξει, ο πλειοδότης του διαγωνισμού στις αρχές Μαΐου.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
 www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου