Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Η Κλιματική Αλλαγή, τα «Κλειδιά» για τη Μείωση των Εκπομπών Ρύπων και οι Λιγνίτες

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Κλιματική Αλλαγή, τα «Κλειδιά» για τη Μείωση των Εκπομπών Ρύπων και οι Λιγνίτες 
Το κλίμα είχε την τιμητική του την περασμένη εβδομάδα. Περί το 1,5 εκατομμύρια παιδιά διαδήλωσαν για να μπει ένα φρένο στην κλιματική αλλαγή που απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την περασμένη Πέμπτη τα κράτη- μέλη να δεσμευτούν ότι θα περιορίσουν τις επικίνδυνες 
εκπομπές κατά 55% (έναντι 40%) έως το 2030, σε σχέση με το
έτος βάσης (1990). Στην απόφαση, που πήραν οι ευρωβουλευτές κατά πλειοψηφία, γίνεται ειδική αναφορά στον ενεργειακό τομέα στην Ευρώπη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για πάνω από το 50% των εκπομπών οξειδίων του θείου και για το ένα πέμπτο των εκπομπών οξειδίων του αζώτου, ενώ επισημαίνεται ότι οι θερμικές μονάδες άνθρακα ευθύνονται για το 62% των εκπομπών υδραργύρου της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Την ίδια μέρα με την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου δημοσιεύεται και νέα μελέτη (υπό την επίβλεψη του European Climate Foundation - Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα), η οποία καταδεικνύει ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια, η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για ηλεκτροπαραγωγή και η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας υποδομών αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν τα «κλειδιά» για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τον ενεργειακό τομέα έως το 2050. Η μελέτη είναι το αποτέλεσμα βαθιάς ανάλυσης της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα από την Element Energy και την Cambridge Econometrics.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, η ανακαίνιση των ενεργοβόρων παλαιών κτιρίων μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση 23 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Επίσης, εάν υλοποιηθεί ένα από τα δύο σενάρια που εξετάζονται (της έξυπνης ηλεκτροδότησης ή της ενεργειακής αποδοτικότητας) συνολικά εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 1,8 εκατομμύρια πρόσθετες θέσεις εργασίας.
Την ίδια στιγμή ωστόσο που στην Ευρώπη αναζητούν μοντέλα για να απαλλαγούν από τον άνθρακα, στην Ελλάδα – με τις ευθύνες να βαρύνουν και την Κομισιόν – επιμένουμε στον λιγνίτη, με τον δεύτερο διαγωνισμό να προχωρά πλέον με έξι παίκτες (πέντε παλιοί γνώριμοι και ένας νέος).
Έτσι, σε αυτό το περιβάλλον απανθρακοποίησης και με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα -προσέγγισαν κι πάλι τα 23 ευρώ ανά τόνο– ανοίγει το Virtual Data Room προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sev.En Energy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, κοινοπραξία Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου και Beijing Guohua Power Company καθώς και ένας νέος «μνηστήρας» η China Western Power Industrial) να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των μονάδων και να ξεκινήσουν τον νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο ώστε να αποφασίσουν στη συνέχεια εάν θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά.
Απομένουν ωστόσο να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα, τα οποία αποτέλεσαν και τα «αγκάθια» στον προηγούμενο διαγωνισμό, όπως  είναι η αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος εφοδιασμού της μονάδας «Μελίτη Ι» από το ορυχείο της Αχλάδας, η εξασφάλιση ενός μηχανισμού επιμερισμού ζημιών και κερδών ανάμεσα στη ΔΕΗ και στον νέο ιδιοκτήτη των μονάδων, αλλά και ο ελληνικός μόνιμος μηχανισμός διασφάλισης ισχύος για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων, ο οποίος ακόμη δεν έχει πάρει το τελικό ΟΚ από τις Βρυξέλλες. Εκκρεμεί επίσης και η νέα αποτίμηση των λιγνιτικών «πακέτων», βάσει νέων παραδοχών, η οποία αναμένεται ότι θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη από την προηγούμενη. Άμεσα  ξεκινούν και οι διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές για τη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετόχων (SPA), η οποία θα πρέπει να έχει κλείσει έως τις αρχές Μαΐου.

 της Μάχης Τράτσα
www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου