Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Τι λέει η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές για το άνοιγμα της αγοράς, τα ΝΟΜΕ και τις τιμές του ρεύματος



Μεγάλη συζήτηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Power and Gas Forum σχετικά με την αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού, όπου τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι εναλλακτικοί προμηθευτές κατέθεσαν τις θέσεις τους για μια σειρά από φλέγοντα θέματα, όπως η απελευθέρωση, οι τιμές και τα
ΝΟΜΕ.
Ανδριώτης (ΔΕΗ): Να ορίσουμε τι ακρβώς είναι η αγορά
Πρέπει να ορίσουμε καταρχήν τι είναι η αγορά στην Ελλάδα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Ανδριώτης. "Αν εξαιρέσουμε την υψηλή τάση, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα κοινωνικά τιμολόγια που επιμένουν να είναι πελάτες της ΔΕΗ, τότε είναι πολύ μικρότερο το υπόλοιπο. Άρα τα μερίδια της ΔΕΗ της τάξης του 80% είναι λίγο παραπλανητικά.
Εναπόκειται στους φορείς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό".
Σχετικά με ΝΟΜΕ, ανέφερε πως όλοι συμφωνούμε ότι μετά από 2 χρόνια εφαρμογής ο μηχανισμός έχει αποτύχει. Επομένως, πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι ανοίγματος της αγοράς.

Ζαχαριάδης (Elpedison): Αυτοί είναι οι λόγοι που οι τιμές του ρεύματος παραμένουν υψηλές
Ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε ότι "όπου σταθούμε έχουμε να απαντήσουμε δύο ερωτήσεις: Γιατί οι τιμές παραμένουν υψηλές και γιατί δεν ανοίγει η αγορά;
Στις τιμές αν σκεφτεί κανείς τον παραγωγό, εμείς καλούμαστε πέρα από την πρώτη ύλη, να τη φέρουμε στο εργοστάσιο και να φτάσουμε το ρεύμα στον καταναλωτή. Στο αέριο έχουμε επιβαρύνσεις και πέρα από αυτό το συνολικό μεταφορικό κόστος αερίου και ρεύματος είναι 28 ευρώ/MWH αντί για κάτω από 20 που θα έπρεπε. Οι ΥΚΩ είναι στα 23 ευρώ/MWh αντί για 7. Για τα ΝΟΜΕ, διαφωνώ ότι δεν πέτυχε, απλά δεν πέτυχε όσο θα θέλαμε. Εφαρμόστηκε στρεβλά και έχουμε επιβάρυνση +10 ευρώ/MWh. Στις ρευματοκλοπές κοστίζουν γύρω στα 7 ευρώ/MWh αντί για 3. Η λειτουργία μη παραγωγικών μονάδων 10 ευρώ/MWh. Τέλος, έχουμε καθυστερήσεις πληρωμών από το διαχειριστή και απουσία έξυπνων μετρητών. Με τους αριθμούς αυτούς θα μπορούσε το ρεύμα να είναι 40 ευρώ/MWh. Είναι υψηλές οι τιμές γιατί ρυθμίζουμε την αγορά.
Για το άνοιγμα: Έχουμε ένα θολό επιχειρηματικό τοπίο και σχεδιασμό που δεν τηρείται. Καθυστέρηση στην αποζημίωση ισχύος, στις αδειοδοτήσεις νέων μονάδων και εταιρειών προμήθειας. Για την αγορά που απευθυνόμαστε, η ΔΕΗ το θέλει να είναι έτσι η αγορά. Ανακοινώθηκε ότι το Δημόσιο θα προκαταβάλλει τις οφειλές του προς τη ΔΕΗ χωρίς διαγωνισμό. Άρα, η απάντηση είναι έλλειψη σταθερού προσανατολισμού σχετικά με το μέλλον του λιγνίτη. Η Elpedison ήταν πρώτη στους νέους δρόμους και αθ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα που θα εγγυάται τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Μπενρουμπή (Protergia): Για αυτό δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην προμήθεια
Το άνοιγμα της αγοράς δεν επιτυγχάνεται επειδή η Πολιτεία δεν το επιθυμεί, τόνισε ο Ντίνος Μπενρουμπή της Protergia.
"Η ΔΕΗ έχει την κουλτούρα του δεν πληρώνω, άρα δεν μπορείς να πάρεις πελάτες. Φέρνει το αποτέλεσμα ότι η ΔΕΗ δεν πληρώνει την υπόλοιπη αγορά. Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ χρωστάει στους παραγωγούς από τον Ιούλιο του 2018, καθώς δεν πληρώνεται και δεν δέχεται συμψηφισμούς. Άρα σε μια αγορά με "δεν πληρώνω", είναι αδύνατον να πάρεις πελάτες πέραν από κάποιο σημείο.
Να βγάλουμε λοιπόν από την αγορά που ανέφερε ο κ. Ανδριώτης και τους πελάτες που δεν πληρώνουν. Σχετικά με ΝΟΜΕ, ανέφερε ότι η αγορά έκανε το όποιο άνοιγμα έκανε εξαιτίας του ΝΟΜΕ. Τώρα που αρχίζει να κλείνει λίγο το τοπίο με τις τιμές εκκίνησης, τα πράγματα σφίγγουν. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην παραγωγή, άρα δεν μπορεί να γίνει ανταγωνισμός στην παροχή, για αυτό δημιουργήθηκαν τα ΝΟΜΕ. Είναι αδύνατον να μπορείς να ανταγωνιστείς έναν δεσπόζοντα παίκτη που πουλάει με τρόπο που δεν καλύπτει τα κόστη του. Πρέπει να υπάρξει κοστοστρέφεια στα τιμολόγια, αλλίως δεν θα υπάρξει ανταγωνισμός".

Κούβαρης (Ήρων): Η αγορά δεν ανοίγει με καμία κυβέρνηση
Ο κ. Κούβαρης της Ήρων σχολίασε ότι "η αγορά μας είναι καλοσχεδιασμένη ώστε να μην ανοίγει με καμία κυβέρνηση. Όποιοι επενδυτές πήγαν κόντρα στην αγορά αυτή βρήκαν κακό τέλος. Η αγορά θέλει σταθερότητα ώστε να προετοιμαστεί για τη συνέχεια. Δεν πρέπει να ανακαλύψουν και πάλι τον τροχό, στην Ευρώπη τα έχουν λύσει τα περισσότερα θέματα".

Νίκου (Volterra): Ο καταναλωτής δεν έχει καταλάβει τι είναι ενέργεια και τι κόστος έχει
Ο κ. Νίκου της Volterra υπογράμμισε πως "η αγορά άνοιξε με γκολ από τα αποδυτήρια με το σκάνδαλο Energa-Hellas Power. Ξαφνικά έπρεπε να δικαιολογήσουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι. Ήταν ξαφνικό για τα ελληνικά δεδομένα το άνοιγμα της αγοράς και έπρεπε να εξηγήσουμε πολλά πράγματα στους καταναλωτές μιλώντας την ίδια γλώσσα.
Το πρόβλημα είναι το πως θα αναπτυχθούμε καθώς το εμπόριο έχει κινδύνους και η αγορά όπως είναι θέλει χρηματοδότηση. Πως θα γίνει αυτό όταν υπάρχουν επισφάλειες και ετεροχρονισμός; Πληρώνουμε την ενέργεια κάθε μέρα, αυτό είναι θέμα. Αν πιάσουμε ένα καταναλωτή και τον ρωτήσουμε τι είναι ενέργεια, δεν το έχει καταλάβει, νομίζει ότι δεν έχει κόστος και επενδύσεις. Δεν έγινε ποτέ κουβέντα για αυτό.
Εμείς τον θέλουμε τον δεσπόζοντα προμηθευτή, το πρόβλημα είναι ότι πρέπει ο καθένας να έχει ο ρόλο του στο νέο γίγνεσθαι. Πρόσφατα οι τράπεζες άνοιξαν το κεφάλαιο του εμπορίου ρεύματος και δίνουν κάποια κεφάλαια κίνησης με υψηλά επιτόκια. Πληρώνουμε κάτι που δεν έχουμε εισπράξει".

Χάρης Αποσπόρης
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου