Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Μπλόκο στην έγκριση των λιγνιτικών ΑΔΙ βάζει η Κομισιόν - Αντιδρά στην επιστροφή των Κινέζων στον διαγωνισμό

Μπλόκο στην έγκριση των λιγνιτικών ΑΔΙ βάζει η Κομισιόν - Αντιδρά στην επιστροφή των Κινέζων στον διαγωνισμό 
Αμφίβολο εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι που σχεδίαζε ο Μανόλης Παναγιωτάκης στις Βρυξέλλες
Αρνητικό φαίνεται ότι είναι το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες όσον αφορά την άμεση έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, δηλαδή των περίφημων
λιγνιτικών ΑΔΙ, που ως γνωστόν έχουν συνδεθεί άμεσα με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη. 
Η ένταση στις σχέσεις της διοίκησης της ΔΕΗ με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν και συγκεκριμένα την DG Energy και την DG Comp, κάθε άλλο παρά διευκολύνει την υπόθεση που φαίνεται ότι έχει «κολλήσει», με τις υπηρεσίες της Κομισιόν να μην βιάζονται καθόλου να δώσουν το πράσινο φως στο ΥΠΕΝ για προκοινοποίηση.
Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη ενσωματώσει τις διορθώσεις της Κομισιόν στο προσχέδιο του Μηχανισμού και αναμένει το ΟΚ για να προχωρήσει στην προκοινοποίηση, κρατώντας αποστάσεις από τις εξελίξεις και  αντιμετωπίζοντας κριτικά τη στάση της ΔΕΗ.
Ενδεικτικό των κακών σχέσεων μεταξύ της ΔΕΗ και της Κομισιόν είναι και το γεγονός ότι το προαναγγελθέν ταξίδι του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τους γενικούς διευθυντές της DG Energy και της DG Comp δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και είναι αμφίβολο εάν τελικώς θα πραγματοποιηθεί.

Πινγκ πονγκ ευθυνών

Οι υπηρεσίες της Κομισιόν, όπως φάνηκε σαφέστατα και στην έκθεση της Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιρρίπτουν στη διοίκηση της ΔΕΗ την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Όπως λένε μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές κύκλοι στις Βρυξέλλες θεωρούν πως ο κ. Παναγιωτάκης έκανε, ό,τι μπορούσε για να δημιουργήσει προσκόμματα στο διαγωνισμό και να τον οδηγήσει σε αποτυχία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ θεωρεί ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν δεν διευκόλυναν την όλη διαδικασία και δεν προχώρησαν με την απαραίτητη ταχύτητα στην αξιολόγηση του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, ενώ δεν θέλησαν καν να στείλουν ένα comfort letter αν όχι την τελική έγκριση του Μηχανισμού.
Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη θα δημιουργούσε στους υποψήφιους επενδυτές κλίμα ασφάλειας για τη μελλοντική βιωσιμότητα των μονάδων και θα εξασφάλιζε προσφορές που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τη ΔΕΗ.
Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης έχει μιλήσει για ευθύνες των υπηρεσιακών παραγόντων της Κομισιόν, τους οποίους θέλησε να παρακάμψει ζητώντας να συναντηθεί με τους δυο γενικούς διευθυντές.
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχει κινηθεί με γνώμονα την δική του αντίληψη για το συμφέρον της ΔΕΗ, που δεν φαίνεται να υιοθετούν οι Βρυξέλλες ή ένα τμήμα των ανθρώπων που επηρεάζουν τις εξελίξεις.
Έτσι οδεύουμε σε μια πορεία απελευθέρωσης που είναι αμφίβολο αν καλύπτει τα συμφέροντα της ίδιας της  ΔΕΗ και για την οποία ο πρόεδρος της ΔΕΗ αντιδρά.

«Κόκκινο πανί» η παρουσία Κινέζων επενδυτών

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο περίπλοκα όταν ο πρόεδρος της ΔΕΗ θέλησε να απευθυνθεί σε επενδυτές από τρίτες, εκτός ΕΕ χώρες, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση όταν ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση του να επισκεφθεί την Κίνα για να προσελκύσει περαιτέρω επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι το οποίο πέτυχε αφού στο δεύτερο διαγωνισμό εκδήλωσαν ενδιαφέρον δυο κινεζικές εταιρίες.
Ωστόσο η αρνητική στάση των Βρυξελλών έναντι των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη και ειδικά στον τομέα της ενέργειας, είναι διακηρυγμένη και όπως φαίνεται επηρεάζει τη στάση των αρμοδίων υπηρεσιών της Κομισιόν και στην υπόθεση των λιγνιτικών ΑΔΙ.
Πέραν αυτών η Κομισιόν όπως προκύπτει και από την επιστολή του κ. Παναγιωτάκη προς τους γενικούς διευθυντές Ενέργειας και Ανταγωνισμού προτίθεται να εγκρίνει διαφορετικά ΑΔΙ στην περίπτωση που πωληθούν οι μονάδες, από αυτά που θα ισχύσουν εάν η ΔΕΗ συνεχίσει να διατηρεί το μονοπώλιο στο λιγνίτη και ως εκ τούτου η καθυστέρηση από την πλευρά της θεωρείται μάλλον αναμενόμενη έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Όλα αυτά βεβαίως δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην εξέλιξη του διαγωνισμού και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισείουν τον κίνδυνο ενεργοποίησης του παλαιότερου σχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ» είτε την σταδιακή πώληση τμημάτων της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου