Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Την Παρασκευή κληρώνει για τις μονάδες της ΔΕΗ

 

Ένα εικοσιτετράωρο έμεινε προκειμένου να διαφανεί το ενδιαφέρον νέων και παλαιών επενδυτών για την αποεπένδυση των μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου προβλέπεται να υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ σύμφωνα με πηγή της επιχείρησης, η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο καθώς οι εν δυνάμει
επενδυτές ζητούν πληροφορίες για τα νέα δεδομένα.
Κατά την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία η οποία κηρύχθηκε άγονη, ενδιαφέρον στην αντίστοιχη φάση είχαν εκδηλώσει η Μυτιληναίος, η κοινοπραξία Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την China Energy ενώ η διοίκηση έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση και στις άλλες ελληνικές βιομηχανίες όπως είναι ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ αλλά και σε επιχειρήσεις του εξωτερικού επικεντρώνοντας περισσότερο το ενδιαφέρον της στην Κίνα.
Η ΔΕΗ προσδοκά να έχει ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή μέχρι τις 5-8 Μαΐου και κατόπιν το SPA θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι οι όροι του διαγωνισμού είναι πιο ελκυστικοί καθώς έχουν λυθεί θέματα όπως είναι το εργασιακό κόστος ενώ είναι ανοιχτή στην δια ζώσης διαπραγμάτευση σχετικά με άλλους όρους όπως είναι ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών (risk sharing), ο οποίος κατά την προηγούμενη διαδικασία είχε αποτελέσει «πονοκέφαλο» για όλες τις πλευρές.
Παρ’ όλα αυτά , δύο θέματα παραμένουν δίχως λύση. Το ένα είναι ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ) καθώς η έγκριση του μηχανισμού από την Κομισιόν παραμένει σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση έχει ήδη προκοινοποιηθεί και προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ, διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας και στη διαφωνία της ΔΕΗ με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται το ορυχείο ως προς τους όρους της παραχώρησης και τη σχέση εκμετάλλευσης.
Ως προς το τίμημα που θα προσφέρουν οι επενδυτές για τις προς πώληση μονάδες, η επιχείρηση θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση (με ανεξάρτητο αποτιμητή) λαμβάνοντας ανάλογες συναλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, στέλνοντας μήνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες, έχει διαμηνύσει ένα πολύ χαμηλό τίμημα.

Χριστιάννα Κούσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου