Προσφυγή κατά της ΔΕΗ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταθέτει ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ακρινής, μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την προσφυγή του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής, Τοπική Κοινότητα του Δήμου
Κοζάνης, κατά των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των ορυχείων της ΔΕΗ.
Την απόφαση αυτή ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης και ο νομικός σύμβουλος του συλλόγου Σπύρος Χριστοφορίδης, στην ενημέρωση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης αναφορικά με την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ.
Ο κ. Πουτακίδης εξέφρασε μάλιστα την αγανάκτηση των κατοίκων της Ακρινής, διότι η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε 10 χρόνια μετά την προσφυγή που είχαν καταθέσει στο ΣτΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και δύο κάτοικοι της Ακρινής. «Η απόφαση βγήκε μετά από 10 χρόνια –η προσφυγή κατατέθηκε 30 Μαρτίου του 2009. Είναι μεγάλος εμπαιγμός, γιατί το ΣτΕ βγάζει αθώα τη ΔΕΗ. Λέει ότι όλα σχεδόν είναι καλά, ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, μιλά μάλιστα για αποκαταστάσεις τέφρας, την ώρα που η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας επιβάλλει στη ΔΕΗ πρόστιμο ύψους 22.800 ευρώ για τη μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων στους ταινιόδρομους μεταφοράς τέφρας».
Επισήμανε ακόμη ότι το ΣτΕ αναφέρεται και στο θέμα της μετεγκατάστασης και λέει ότι «έχει προβλεφθεί στο νόμο η μετεγκατάσταση του οικισμού, χωρίς να εξετάζει όμως ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τη μετεγκατάσταση».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος χαρακτήρισε το λιγότερο περίεργο να αθωώνει το ΣτΕ εν ολίγοις της ΔΕΗ, αλλά το Πρωτοδικείο Κοζάνης να καταδικάζει στελέχη της για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, δεχόμενο ότι η τέφρα ευθύνεται για τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου στην πηγή που υδροδοτούσε μέχρι το 2013 τέσσερα χωριά του Ελλησπόντου.
Ο κ. Πουτακίδης εξέφρασε επίσης αγανάκτησή του για το γεγονός ότι «ακόμα και σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί μπεκάκια στους παράπλευρους ταινιόδρομους μεταφοράς της τέφρας που είναι ανοικτού τύπου, για να γίνεται η διαβροχή της τέφρας, αλλά τα στελέχη της ΔΕΗ στο δικαστήριο για το εξασθενές χρώμιο υποστήριζαν ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι» και τόνισε: «Τα στελέχη της ΔΕΗ και οι ελεγκτές στις καταθέσεις τους αποκρύψανε την αλήθεια, για να μην έχει χειρότερη μεταχείριση η ΔΕΗ από το δικαστήριο για το εξασθενές χρώμιο στο νερό».
“Κρατούσαν το πρόστιμο στο συρτάρι”
Ο κ. Πουτακίδης εξαπέλυσε τέλος κατηγορίες κατά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, διότι, ενώ η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας μετά από έλεγχο που διενήργησε στις 26-11-2018 επέβαλλε πρόστιμο στη ΔΕΗ για παραβάσεις περιβαλλοντικών όρων που βεβαιώθηκαν για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του λιγνιτωρυχείου (Ορυχείο Νοτίου Πεδίου) , η απόφαση αυτή κρατήθηκε στο συρτάρι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Κοζάνης για την υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό χωριών του Ελλησπόντου».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου