Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στον Μυτιληναίο: Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε…

Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στον Μυτιληναίο: Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε…


Χαμηλοφώνως και με τρεμάμενη φωνή ξεκίνησε την απολογία του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για τη διαδρομή των 250.000 ευρώ που βρέθηκαν στο λογαριασμό του Στέργιου Νέζη
«Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε...». Με τα λόγια αυτά
η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Ομίλου
Μυτιληναίος, Ευάγγελο Μυτιληναίο, όταν τον είδε, φανερά ταραγμένο, να σηκώνεται από το εδώλιο και με τρεμάμενη φωνή να ξεκινά την απολογία του για την υπόθεση ανάθεσης στην ΜΕΤΚΑ έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο το οποίο φέρεται να συνδέεται με «μίζα» 250.000 ευρώ.

Είχε προηγηθεί προσπάθεια από την πλευρά της υπεράσπισης να μην ξεκινήσει η απολογία του κατηγορούμενου επιχειρηματία με την πρόφαση ότι δεν είχε προετοιμαστεί. «Η δίκη ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου, είναι αδιανόητο το αίτημα διακοπής», είπε παρεμβαίνοντας ο εισαγγελέας της έδρας ο οποίος όταν άκουσε συνήγορο υπεράσπισης να ζητεί διακοπή της διαδικασίας για να οριστούν οι νέες ημερομηνίες που θα συνεδριάσει το δικαστήριο σχολίασε με νόημα: «Θέλετε διακοπή με κάθε τρόπο...». Τελικά, η έδρα, αποτελούμενη από τις κυρίες Σωτηροπούλου, Λιακέα και Κατσίβελη, δεν έκανε το αίτημα δεκτό και η απολογία ξεκίνησε με τον Ευάγγελο Μυτιλιναίο, χαμηλοφώνως και σχεδόν ψελλίζοντας, να μιλά για την επαγγελματική του πορεία.
Όταν ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στη δύσκολη σχέση που είχε με τον πατέρα του ψυχολογικά φορτισμένος ζήτησε νερό. Ήταν η στιγμή που περιέγραψε τις διαφωνίες που υπήρχαν στους κόλπους της οικογένειας και τη διαφορετική αντίληψη που είχε για την εταιρία με τον πατέρα του με τον οποίο «δεν υπήρχε μεγάλο περιθώριο συνεννόησης». Μάλιστα, αποκάλυψε πως για να αποχωρήσει από την εταιρία εκείνος ζήτησε οι γιοι του να αγοράσουν τις μετοχές του με αποτέλεσμα να δανειστούν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του.
«Τυπικά στο νέο σχήμα δεν είχε καμία θέση, άτυπα , όμως, ήταν μέσα σε όλα. Και εγώ που είχα τη ηνία της εταιρίας αισθανόμουν άσχημα...», ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος. «Μήπως το έκανε για να σας εκπαιδεύσει, για να γίνεται σκληροί;», ρώτησε η πρόεδρος με τον κατηγορούμενο να απαντά: «Ήταν μια πολύ δύσκολη θέση». Τέλος δε, ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο πατέρας του είχε ψυχολογικά προβλήματα και ήταν συναισθηματικά ασταθής, γεγονός που ίσως οφείλονταν στο ότι και ο πατέρας του είχε αυτοκτονήσει.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε στις επαγγελματικές του επιλογές αλλά και την περίοδο που η εταιρία του εισήχθη στο ΧΑΑ αλλά επιφυλάχθηκε να μιλήσει για την... ταμπακιέρα αφού προηγουμένως συνεννοηθεί με τους συνηγόρους του. Σύμμαχος στη διακοπή της δίκης για τις 7 Μαΐου στάθηκε και ο… συναγερμός της δικαστικής αίθουσας που, όπως διαπιστώθηκε, σήμανε από λάθος στο χώρο.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αλλά και ο συγκατηγορούμενός του, Στέργιος Νέζης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ θα κληθούν, στην επόμενη συνεδρίαση, να εξηγήσουν την διαδρομή του χρήματος μέσω εξωχώριων εταιριών. Σύμφωνα με την κατηγορία οι 250.000 ευρώ δόθηκαν από τον επιχειρηματία στον κ. Νέζη προκειμένου να αναλάβει η ΜΕΤΚΑ το έργο του Λαυρίου, το 2003.

Η παραδοχή του μάρτυρα

Ο ισχυρισμός που προβάλει η υπεράσπιση είναι ότι τα χρήματα δόθηκαν για την εκπόνηση μελέτης που αφορούσε τη ΛΑΡΚΟ πριν ο κ. Νέζης αναλάβει το 2000 σε θέση «κλειδί» στη ΔΕΗ. Ωστόσο, οι μάρτυρες υπεράσπισης που εξετάστηκαν στηρίζοντας αυτό τον ισχυρισμό αμφισβητήθηκαν έντονα από την έδρα. Η πρόεδρος εξέφρασε την εύλογη απορία γιατί δεν προκύπτει από επίσημα στοιχεία η ημερομηνία που υπεγράφη η σύμβαση που επικαλούνται οι κατηγορούμενοι καθώς αυτό θα απέκλειε το ενδεχόμενο αυτή να έχει συνταχθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και ενώ ήδη η υπόθεση είχε μπει στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.
Ο εισαγγελέας, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω εστιάζοντας στο γεγονός ότι η συναλλαγή έγινε μέσω off shore εταιριών με τον μάρτυρα υπεράσπισης να παραδέχεται πως δεν συνηθίζονται τέτοιου είδους συναλλαγές.

Εισαγγελέας: Βγάλαμε τα συμπεράσματα μας

Αίσθηση προκάλεσαν οι παρατηρήσεις του εισαγγελέα όταν πρώην στέλεχος της ΔΕΗ που κατέθεσε είπε πως αν και δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Νέζη προσφέρθηκε να τον υπερασπιστεί. «Ένας άνθρωπος που τον γνωρίζει εξ όψεως του τηλεφωνεί και ο άλλος του ανοίγει την καρδιά του και τα χαρτιά του και του λέει “να γιατί με κατηγορούν”. Τι πιο σύνηθες; Βγάλαμε τα συμπεράσματα μας».
Μάρτυρας: Δεν βλέπω τι σχέση έχει . Δεν υπήρχε λόγος χρηματισμού
Εισαγγελέας: Αυτό ήθελε να πει ο μάρτυρας. Το έμαθε απέξω και το είπε δεν υπάρχει plan b στην κατάθεση.
Το ερώτημα που καλείται να λυθεί στο δικαστήριο, σε μία δίκη που μετράει ήδη μισό χρόνο, είναι πώς και γιατί βρέθηκαν 250.000 ευρώ στο λογαριασμό του Νέζη από τον Μυτιληναίο. Τα χρήματα, σύμφωνα με την κατηγορία, συνδέονται με «μίζα» για την ανάθεση στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ, του ομίλου Μυτιληναίου, έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο, το 2003.
Μετά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, οι κατηγορούμενοι καλούνται να μιλήσουν τώρα για την ταμπακιέρα. Το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 7 και 14 Μαΐου 2019 οπότε ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κρίση της δικαιοσύνης που καλείται να δώσει απαντήσεις σε μια υπόθεση που έχει την οσμή σκανδάλου.

https://www.news.gr/
 

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα κυρίες/κύριοι,
    Πρέπει να χρηματοδοτήσετε ένα σημαντικό πρόγραμμα, ή ψάχνετε τη χρηματοδότηση για να χτίσετε ή να αγοράσετε το σπίτι σας; Μην κάνεις άλλες ερωτήσεις. Σας προσφέρουμε τα δάνεια ακίνητων περιουσιών, τα δάνεια αυτοκινήτων και τα προσωπικά δάνεια για να σας βοηθήσουμε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας.

    alex.triadis1974@gmail.com

    Σας ευχαριστούμε για την επιλογή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή