Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Απειλεί με κλείσιμο το λιγνιτωρυχείο Aχλάδας - Οι επαφές και οι επιστολές στο Μαξίμου

Απειλεί με κλείσιμο το λιγνιτωρυχείο Aχλάδας - Οι επαφές και οι επιστολές στο Μαξίμου
Να παρέμβουν προς τη ΔΕΗ ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθεί λύση ζητούν από Φλαμπουράρη και Σταθάκη οι φορείς της Φλώρινας
Σοβαρές επιπλοκές στην πορεία του διαγωνισμού για την πώληση της μονάδας Μελίτης αλλά και στην ίδια την τροφοδοσία της προκαλεί η διαμάχη της ΔΕΗ με την εταιρία Ορυχεία Αχλάδας που τροφοδοτεί τον σταθμό με λιγνίτη.
Η διαμάχη κρατάει χρόνια και κορυφώθηκε εν όψει της πώλησης της μονάδας, μετά το τελεσίγραφο της ΔΕΗ για καταγγελία της σύμβασης τροφοδοσίας εάν η εταιρία δεν αποδεχθεί τιμή προμήθειας στα 18 ευρώ τον τόνο έναντι 23 ευρώ σήμερα.
Η ΔΕΗ μέσω της μείωσης της τιμής προμήθειας κατά 5 ευρώ τον τόνο προσβλέπει στη μεγιστοποίηση του τιμήματος από την πώληση της μονάδας αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη, μειώνεται το λειτουργικό κόστος της μονάδας κατά 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η σύμβαση τροφοδοσίας της Μελίτης από την Ορυχεία Αχλάδας υπεγράφη το 2007 και τροποποιήθηκε το 2011 με βασικό κριτήριο κόστους τον τρόπο εκμετάλλευσης και εξόρυξης του κοιτάσματος.
Η ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει τη σχέση εκμετάλλευσης που εμφανίζει η διοίκηση της Ορυχεία Αχλάδας, παρ’ ότι κύκλοι της τελευταίας υποστηρίζουν ότι αυτή στηρίζεται σε σύγχρονα μοντέλα που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά καθώς επίσης και ότι έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να επιλέξει οποιοδήποτε τρίτο φορέα για να κρίνει την αξιοπιστία του μοντέλου.
Το τελεσίγραφο της ΔΕΗ έληξε την περασμένη Παρασκευή 22/3 ενώ μία ημέρα πριν η ΔΕΗ προχώρησε στην παρακράτηση τιμολογίων ύψους 3 εκατ. ευρώ προς την Ορυχεία Αχλάδας επικαλούμενη ρήτρες για ελλιπή παράδοση ποσοτήτων λιγνίτη.
Η κίνηση αυτή πιέζει ασφυκτικά την προμηθεύτρια εταιρία και έχει προκαλέσει γενικότερη αναταραχή στην περιοχή της Φλώρινας για την οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη μιας και απασχολεί συνολικά περί τους 600 εργαζόμενους.
Φορείς της περιοχής έπειτα από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας απέστειλαν χθες (27/3) επιστολή, την οποία υπογράφουν και οι δύο βουλευτές του Νομού που εκλέγονται με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, προς τον υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, το γραφείο του πρωθυπουργού και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη καλώντας τους να παρέμβουν στη ΔΕΗ για να αναστείλει το μέτρο της ρήτρας και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους δύο φορείς εν ζωή.

Τι προτείνει ο ιδιοκτήτης του ορυχείου

Η Ορυχεία Αχλάδας από την πλευρά της κατέθεσε χθες αναλυτική πρόταση στο υπουργείο Ενέργειας για τη συνέχιση της τροφοδοσίας της μονάδας στην οποία αποδέχεται σύμβαση με μεσοσταθμικό κόστος στα 18 ευρώ ανά τόνο για έξι χρόνια από το 2020 και μετά που θα έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες διαδικασίες απαλλοτρίωσης του οικισμού Αχλάδας που δεν επιτρέπουν σήμερα βελτίωση της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.
Η διαδικασία απαλλοτριώσεων έχει καθυστερήσει σύμφωνα με την εταιρία όχι με ευθύνη δική της αλλά του Εφετείου στο οποίο προσέφυγαν κάτοικοι τη περιοχής.
Για το 2019 η τιμή δεν μπορεί να είναι κάτω από 22 ευρώ ο τόνος, τονίζουν από τα ορυχεία Αχλάδας επισημαίνοντας ότι με τιμή στα 18 ευρώ η εταιρία θα κλείσει σε δύο μήνες.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της πιέζει για βελτίωση της σύμβασης με την απειλή της καταγγελίας της, χωρίς ωστόσο να διαθέτει plan Β για την τροφοδοσία της Μελίτης, η οποία στηρίζεται σήμερα σε ποσοστό 70% στα Ορυχεία Αχλάδας.
Τα κοντινά ορυχεία της ΔΕΗ δεν διαθέτουν επάρκεια για να καλύψουν την τροφοδοσία της Μελίτης, ενώ οποιαδήποτε άλλη λύση είναι ακριβότερη από τη σημερινή.
Αυτός είναι και ο λόγος που η σύμβαση της ΔΕΗ με την Ορυχεία Αχλάδας αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης και των επενδυτών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την πώλησης της Μελίτης.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Ορυχεία Αχλάδας κ. Χρήστος Παυλίδης συναντήθηκε χθες και με τον εκπρόσωπο στην Ελλάδα της νέας κινεζικής εταιρίας που προσήλθε στο διαγωνισμό, CHINA WESTERN POWER κ. Κώστα Αβραμιώτη, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες και με εκπροσώπους της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μετά την επάνοδο της εταιρίας στην διαγωνιστική διαδικασία.
Στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού είχε συναντήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους πλην ενός. 
Η Αχλάδα τροφοδοτεί με 2.000.000 τόνους το χρόνο ή το 70% του λιγνίτη που χρειάζεται η Μελίτη στα 23 ευρώ τον τόνο.
Το υπόλοιπο 30% το προμηθεύεται από τοπικό ορυχείο με 34 ευρώ τον τόνο και από το Αμύνταιο με 28 ευρώ τον τόνο.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ενέργειας τον περασμένο Δεκέμβριο ανανέωσε τη σύμβαση παραχώρησης στην Ορυχεία Αχλάδας για 5 έτη με option ανανέωσης ακόμη 5 ετών.


πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου