Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Η Πτολεμαΐδα 5 στο επίκεντρο του ενεργειακού προβληματισμού – Οι επικρίσεις της αγοράς και η απάντηση Παναγιωτάκη – Με αύξηση της ΟΤΣ η μονάδα αποσβαίνεται


Το τελευταίο διάστημα εντείνονται – και δικαίως με την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων κοντά στα 30 ευρώ ο τόνος – οι φωνές που εγείρουν αμφιβολίες γύρω από την επένδυση της ΔΕΗ στην μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Ακόμη και ο απερχόμενος διοικητής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι εάν επρόκειτο να αποφασίσει
σήμερα την έναρξη κατασκευής του έργου θα το διπλοσκεφτόταν.
Χθες λοιπόν στο συνέδριο του Economist φάνηκε ξεκάθαρα το δίλημμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από τη μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο καθώς αφενός μεν υπάρχουν τα ζητήματα που αφορούν στην βιωσιμότητα (οικονομική αλλά και κοινωνική) της επένδυσης αλλά και στη σκοπιμότητα ολοκλήρωσης του εργοστασίου. Και είναι ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον σε επίπεδο προβληματισμού υπάρχουν πολλές διαφορετικές και αποκλίνουσες απόψεις.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση ενός στελέχους της ελληνικής ενεργειακής αγοράς που προέρχεται από μια άλλη χώρα, του προέδρου της Elpedison Andrea Testi. Ο κ. Testi αναφερόμενος στις ιδιομορφίες και τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς χρησιμοποίησε την επένδυση της ΔΕΗ ως ένα παράδειγμα στρέβλωσης: η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που κατασκευάζει λιγνιτική μονάδα όταν όλες οι χώρες επιταχύνουν την εγκατάλειψη του λιγνίτη, είπε.
Άλλοι εκπρόσωποι της αγοράς επεσήμαναν χθες στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist ότι το πρόβλημα της αγοράς είναι ότι η ΔΕΗ θέλει να συνεχίσει να μεγαλώνει το μερίδιό της όταν είναι συμφωνημένο ότι πρέπει να μικρύνει. Αντί να μειώσει την έκθεσή της στο ρίσκο της αγοράς, κατασκευάζει την Πτολεμαΐδα 5 και το μεγαλώνει, έλεγε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος ενεργειακής εταιρείας.
Αν και η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα, σαφής ήταν χθες και η τοποθέτηση του υφυπουργού ενέργειας Γ. Θωμά, ο οποίος έθεσε το γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής, που δεν ήταν άλλο από την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου πλάνου απεξάρτησης από το λιγνίτη. Η μετάβαση στην νέα εποχή θα πρέπει να σχεδιαστεί σωστά όπως συνέβη σε χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι χωρίς τις νέες τεχνολογίες δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Παναγιωτάκης
Από την πλευρά του ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, αν και δεν μίλησε τελικώς στο συνέδριο, σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους παρουσίασε τα υπέρ της άποψης για ολοκλήρωση της επένδυσης.
Καταρχάς, ξεκαθάρισε ότι ήδη η ΔΕΗ έχει δώσει 900 εκατ. ευρώ ενώ είναι έτοιμα να τιμολογηθούν ακόμη 200 εκατ. ευρώ που έχουν επίσης κατασκευαστεί. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν περί τα 300 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η μονάδα.
Κατά τον κ. Παναγιωτάκη, η νέα μονάδα ως η πλέον σύγχρονη θα μπαίνει στο σύστημα και εκτιμάται ότι θα λειτουργεί περί τις 6500 ώρες. Θα έχει διαθεσιμότητα και θα είναι η πιο φθηνή λιγνιτική μονάδα, είπε χαρακτηριστικά, υπολογίζοντας ότι θα φέρνει τζίρο της τάξης των 280 έως 300 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η συμμετοχή της μονάδας στην αγορά είναι διασφαλισμένη: η μονάδα θα έχει διαθεσιμότητα και θα είναι η πιο φθηνή λιγνιτική μονάδα, είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι λόγω της ανόδου της τιμής των ρύπων, για να μπαίνει στην αγορά θα υπάρξει αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος.
Πρακτικά δηλαδή για να μπορεί η μονάδα να μπαίνει στην αγορά με υψηλό κόστος ρύπων, θα απαιτηθεί αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής, που συνακόλουθα με όρους ορθολογικής λειτουργίας της αγοράς θα προκαλέσει πίεση και στη λιανική τιμή του ρεύματος.
Χρήστος Στεφάνου
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου