Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Stop στην κατρακύλα της ΔΕΗ: Δεν πωλούνται υδροηλεκτρικά, σταματούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ - Τι θα εξαγγείλει σήμερα ο Κ. Χατζηδάκης - Η τελευταία ευκαιρία για το turnaround


Δεν πωλούνται υδροηλεκτρικά, σταματούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και δεν αυξάνεται το κόστος για τους καταναλωτές. Αυτές είναι τρεις βασικές εξαγγελίες που θα κάνει σήμερα το απόγευμα κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υπουργός ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Πρόκειται για δεσμεύσεις που θα προστεθούν στην βασική εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, περί πώλησης
των δικτύων για την ενίσχυση της ΔΕΗ, που επίσης αναμένεται να εξειδικευτεί κατά την ομιλία Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα ο ΥΠΕΝ αναμένεται να προαναγγείλει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο ΔΕΔΔΗΕ κατά το πρότυπο του ΑΔΜΗΕ, αφού προηγουμένως περάσει η κυριότητα των δικτύων από τη ΔΕΗ στη θυγατρική της, με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών. Ωστόσο σε αντίθεση με την προβληματική και αμφιλεγόμενη μέθοδο που ακολουθήθηκε με τα δίκτυα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), η είσοδος του στρατηγικού θα γίνει κατά τρόπο που θα διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα και την αποζημίωση της ΔΕΗ.
Για τα υδροηλεκτρικά, ο κ. Χατζηδάκης θα δηλώσει ότι δε θα υπάρξει πώληση: η ΔΕΗ δε θα πουλήσει τα ασημικά της, θα τα κρατήσει ώστε όταν εξυγιανθεί να μπορέσει να προσελκύσει ενδιαφέρον κάποιου μεγάλου σοβαρού στρατηγικού επενδυτή, θα πει ο ΥΠΕΝ. Όπως εκτιμά η κυβέρνηση η πώληση πακέτων υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων, έχει καταστεί πλέον ανεπίκαιρη και δεν μπορεί να διασφαλίσει ικανοποιητικά έσοδα που απαιτούνται για τη διάσωση της ΔΕΗ. Η απόφαση να μην πουληθούν υδροηλεκτρικές μονάδες θεωρείται εξίσου σημαντική, με την εξαγγελία που έγινε από τον πρωθυπουργό για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο ΔΕΔΔΗΕ.
Η τρίτη σημαντική εξαγγελία που αναμένεται σήμερα από τον ΥΠΕΝ αφορά στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, κίνηση για την οποία καταρχάς έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση και των θεσμών κατά το ραντεβού που είχε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Χατζηδάκης. Κατά την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών το Σεπτέμβριο στην Αθήνα, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία και για το μεταβατικό στάδιο που θα υπάρξει μέχρι την έναρξη του target model προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια και η βιωσιμότητα της αγοράς προμήθειας.
Τέλος ο ΥΠΕΝ αναμένεται να δεσμευτεί ότι δε θα υπάρξει αύξηση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, ενώ θα γίνει ακόμη πιο σαφής σε σχέση με το κυνήγι των κακοπληρωτών και την αυστηροποίηση του πλαισίου που διέπει τις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος ώστε να σταματήσει και αυτή η πληγή για τη ΔΕΗ.
Στόχος και του κ. Χατζηδάκη είναι να καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση στοχεύει να μετατρέψει τη ΔΕΗ σε νέο ΟΤΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον και τη θέση της επιχείρησης στην αγορά, τους εργαζόμενούς της αλλά και τους καταναλωτές. Η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει το σχέδιο διάσωσης και να παρουσιάσει ένα σημαντικό turnaround story που όχι μόνο θα απομακρύνει το συστημικό κίνδυνο που συνεπάγεται η δεινή οικονομική θέση της ΔΕΗ, αλλά θα δώσει ένα σημαντικό φιλοεπενδυτικό σήμα προς την αγορά και τους Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου