Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Κατ’ αρχήν συναίνεση θεσμών στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ

24s1hatzedakes 
Την κατ’ αρχήν συναίνεση των θεσμών φέρεται να έχει διασφαλίσει το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή σε στάση αναμονής βρίσκεται η αγορά
ηλεκτρισμού αναμένοντας περαιτέρω εξειδίκευση και ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο σε σχέση κυρίως με τις θεσμικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις ταυτόχρονα της χώρας προς τους πιστωτές για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Πώς θα επιτευχθεί ο δεσμευτικός στόχος για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% στο τέλος του 2019, είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτει η πλευρά των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και παρόχων, διατυπώνοντας επιφυλάξεις για τη στάση που θα κρατήσουν οι θεσμοί στην απόφαση για μη πώληση υδροηλεκτρικών, δεδομένου ότι ήταν πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους πιστωτές ως άλλα δομικά εναλλακτικά μέτρα.
Από όσα πάντως μεταφέρουν στην «Κ» κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στην πρώτη συνάντηση με τους θεσμούς, την περασμένη εβδομάδα, απέσπασε την κατ’ αρχήν συναίνεσή τους στην πρότασή του για μια συνολικότερη διαπραγμάτευση των μέτρων που συμφωνήθηκαν και εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς.
Το βασικό επιχείρημα του κ. Χατζηδάκη για την πρότασή του «Διάσωση, εξυγίανση και είσοδος στρατηγικού επενδυτή» ήταν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή, με ευθύνη και των πιστωτών που αποδέχθηκαν το καταστροφικό μέτρο των ΝΟΜΕ, δεν επιτρέπει κανένα εναλλακτικό δομικό μέτρο, και αυτό γιατί η ΔΕΗ αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα και την ίδια τη χώρα. Ο κ. Χατζηδάκης δεν τόνισε τυχαία στη Βουλή ότι «αυτή την ώρα δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το σενάριο Μικρή ΔΕΗ και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα πλάνο “καλής” και “κακής” ΔΕΗ γιατί δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος της “κακής ΔΕΗ”. Αρα αυτό που απομένει είναι το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ». Κάπως έτσι έθεσε τα πράγματα και στους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι είχαν πλήρη εικόνα της δεινής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ όπως φάνηκε και από τις ανησυχίες που αποτυπώθηκαν στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν. Δεν είναι επίσης τυχαία η αναφορά του υπουργού στο θέμα της κατάργησης των ΝΟΜΕ και η κριτική που άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας σε υψηλούς τόνους ότι η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε μόνο από τα ΝΟΜΕ στην τετραετία με 600 εκατ. ευρώ.
Το θέμα της μείωσης των μεριδίων τίθεται επίσης υπό επαναδιαπραγμάτευση με βασικό μοχλό αυτή τη φορά τα τιμολόγια και τη σταδιακή αναπροσαρμογή τους σε επίπεδα που αφενός θα καλύπτουν τα κόστη της ΔΕΗ και αφετέρου θα δημιουργούν περιθώρια ενίσχυσης του ανταγωνισμού από τους ιδιώτες παρόχους. Σε πρώτη φάση πάντως οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν από την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, αφού θα κινηθεί στο εύρος της μείωσης κατά 200 εκατ. ευρώ του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές για την παραγωγή από ΑΠΕ) και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Η πλευρά των ιδιωτών υποδέχθηκε θετικά τις εξαγγελίες για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ με τους εκπροσώπους των ΑΠΕ, ωστόσο να εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς το ύψος του πλεονάσματος του ΕΤΜΕΑΡ δεδομένου ότι, όπως τονίζουν, δεν έχει γίνει οριστική εκκαθάριση του σχετικού λογαριασμού.
Επικρατέστερος ο κ. Κοπανάκης
Ο Ιωάννης Κοπανάκης εμφανίζεται ως το επικρατέστερο όνομα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Η τοποθέτησή του μάλιστα πιθανότατα να ανακοινωθεί έως την Παρασκευή. Ο κ. Κοπανάκης, με προϋπηρεσία άνω των 25 ετών στη ΔΕΗ, εκ των οποίων τα περισσότερα στους σταθμούς παραγωγής, βρέθηκε σε επιτελικές θέσεις της επιχείρησης. Επί θητείας του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, μετακινήθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή Παραγωγής στη θέση του γενικού διευθυντή Νέων Δραστηριοτήτων.
ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
 www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου