Σε μια από τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του (προφανώς για να μας πείσει, για να εμπεδώσουμε ακόμη πιο πολύ το τι τεράστια ζημιά, τι καταστροφή, τι διάλυση προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, αλλά και για να ετοιμάσει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής και την τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ), ο κ. Υπουργός προχθές έπαιξε και το χαρτί του black out.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του είπε: «έχω χάσει τον ύπνο
μου από φόβο μην γίνει black out».
μου από φόβο μην γίνει black out».
Εντάξει, να καταλάβουμε το στήσιμο της πρώτης «έκτακτης» σύσκεψης του κ. Πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΝ για τη ΔΕΗ και την
πολιτική σκοπιμότητα που αυτή έκρυβε.
πολιτική σκοπιμότητα που αυτή έκρυβε.
Να καταλάβουμε και μια σειρά από υπερβολές, όπως πχ. το ότι η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα να αγοράσει ούτε κολώνα, αλλά να φτάσουμε στο σημείο να φοβίζουμε τον κόσμο ότι θα γίνει black out πάει πολύ.
Ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της συνηθισμένης πολιτικής σκοπιμότητας, εκτός και εάν ο κ. Υπουργός δεν ξέρει τι σημαίνει black out.
Στην περίπτωση αυτή με σεβασμό θέλω να του πω ότι όταν μιλάμε για black out, μιλάμε για γενικό σβήσιμο της χώρας.
κ. Υπουργέ, άλλο πράγμα είναι διακοπή ρεύματος σε μία περιοχή ή και σε περισσότερες από την χ, ψ, ω αιτία και άλλο γενικό σβήσιμο της χώρας.
Εσείς στη συνέντευξή σας κάνετε λόγο για black out. Αν λοιπόν το λέτε με επίγνωση του τι σημαίνει ο όρος αυτός, επειδή δεν είστε τυχαίο πρόσωπο και όταν λέτε κάτι πρέπει να το τεκμηριώνετε, θέλω να σας ρωτήσω:
Από ποια αιτία φοβάστε ότι θα γίνει black out;
- Από έλλειψη ισχύος;
- Από ελλιπή τροφοδότηση των σταθμών (από λιγνίτη ή φυσικό αέριο);
- Από κακή κατάσταση του συστήματος Μεταφοράς;
κ. Υπουργέ, στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε επιτρέψτε μου να σας πω ότι κίνδυνος black out από τις παραπάνω αιτίες δεν υπάρχει. Ιδιαίτερα από τις δύο πρώτες με τα σημερινά δεδομένα το αποκλείω εντελώς.
Αλλά και σε ότι αφορά την συντήρηση του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής, παρά την τεράστια έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού, το λιγοστό προσωπικό με πολύ μεγάλο κόπο και μεγάλη ευσυνειδησία σε συνεργασία με τα στελέχη ιεραρχίας δεν το έχει αφήσει στο έλεος.
Η τεράστια, η τρομακτική έλλειψη που υπάρχει, ναι έχει δημιουργήσει πολλά πάρα πολλά προβλήματα αλλά όχι στο βαθμό να μπορεί κανείς να κάνει λόγο για black out εξαιτίας αυτού του λόγου.
Βέβαια αν συνεχιστεί η αιμορραγία της αποχώρησης των συναδέλφων σε συνδυασμό με τη μη πρόσληψη (σας θυμίζω ότι εσείς πρώτοι ψηφίσατε το γενικό κανόνα δέκα αποχωρήσεις μία πρόσληψη, χωρίς να αντιλαμβάνεστε ότι οι γενικές ρυθμίσεις δεν είναι σωστές για όλους τους χώρους και τις επιχειρήσεις) θα υπάρξει και τέτοιο ενδεχόμενο.
Σήμερα όμως δεν υπάρχει.
Σήμερα εκείνο που μπορεί να συμβεί σε περίπτωση βλαβών εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού είναι η καθυστέρηση στην αποκατάσταση. Αυτό δυστυχώς (και είναι απαράδεκτο), σε πολλές και μεγάλες βλάβες συμβαίνει.
Όπως απαράδεκτο είναι να χάνεται ανεκτίμητη τεχνογνωσία από τη μη έγκαιρη αντικατάσταση συναδέλφων που αποχωρούν από την υπηρεσία.
Όμως επαναλαμβάνω αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς (για να μην το πω αλλιώς), τα σημερινά δεδομένα δεν επιτρέπουν να κάνουμε λόγο για black out.
Συνεπώς όσα λέγονται, αν λέγονται από άγνοια, καλό είναι να μη λέγονται, εκτός και αν στη λογική να ετοιμάσουμε το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση και να πλήξουμε τον αντίπαλο δεν έχουμε όρια, δεν σταματάμε σε τίποτα.
Υ.Γ.1: BLACK OUT θεωρητικά μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Μπορεί να συμβεί από τυχαίο γεγονός.
Μπορεί να συμβεί από αστοχία υλικού.
Μπορεί να συμβεί από βλάβη.
Μπορεί να συμβεί από ανθρώπινο λάθος.
Μπορεί να συμβεί από πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα.
Από αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε και από αυτές τις περιπτώσεις σε όλες τις χώρες, σπάνια μεν αλλά θα συμβαίνει.
Υ.Γ.2: ο κ. Υπουργός ανεξάρτητα αν ψήφισε και αυτός με το γ’ μνημόνιο τη μείωση του ποσοστό της ΔΕΗ στη λιανική στο 50% ως το τέλος του 2019, στην ομιλία του κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων είπε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και ότι θα διαπραγματευτεί το ποσοστό αυτό να μειωθεί (να μην πάει στο 50%).
Όπως έγραψα σε προηγούμενη ανακοίνωση, έστω και τώρα αυτό καλό είναι.
Καλού κακού όμως δεν ξεκινά την προσπάθεια αύξησης του ποσοστού της ΔΕΗ από την επιστροφή της ΝΔ στους πελάτες της ΔΕΗ…
Όχι τίποτα άλλο για να ξέρουμε τι λέμε …
Θα επανέλθω με την επικίνδυνη άποψη ότι … «μας συμφέρει να κλείσουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια και να κάθονται οι εργαζόμενοι».
Νίκος Φωτόπουλος
Μέλος Δ.Σ.
Εκπρόσωπος Εργαζόμενων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου