Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα για τις εξαγγελίες Χατζηδάκη στην Βουλή και το μέλλον της ΔΕΗ

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα για τις εξαγγελίες Χατζηδάκη στην Βουλή και το μέλλον της ΔΕΗ 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΔΕΗ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Οι προγραμματικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού για το μέλλον της ΔΕΗ αποκάλυψαν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για
την επιχείρηση. Η ιδιωτικοποίηση και η αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών για τις υποδομές αποτελούν την προμετωπίδα των εξαγγελιών.
Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα γίνει μεταφορά των παγίων της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την ιδιωτικοποίηση των δικτύων για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Παράλληλα, με την εξυγίανση που θα προέλθει σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Υπουργού, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για την επιχείρηση.
Τέλος, σημαντικό μέρος των εξαγγελιών αφορούσε την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου του προσωπικού και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Στην ομιλία του, σκοπίμως φιλοτεχνήθηκε μια εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής για την επιχείρηση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Την τετραετία 2015-2019 είχαμε μείωση των καθαρών χρεών, αύξηση των επενδύσεων, διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων, των παγίων και των υποδομών χωρίς καμία αύξηση στην τιμή του ρεύματος, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις του 2010-2015 που είχαν αυξήσει την τιμή κατά 60%. Επίσης, έγιναν μια σειρά από ενέργειες που προώθησαν τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας, την στήριξη του Κοινωνικού Τιμολογίου, την επένδυση στις ΑΠΕ και την εξωστρεφή ανάπτυξη της επιχείρησης.
Τέλος, διασφαλίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας και έλεγχος των υδροηλεκτρικών μονάδων, οι οποίες αποτελούν το πλέον κερδοφόρο κομμάτι της ΔΕΗ ενώ, παράλληλα, επιτελούν μια σειρά από απαραίτητες υπηρεσίες όπως η ύδρευση, η άρδευση και η αντιπλημμυρική προστασία.
Για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων, είχε εκπονηθεί πενταετές σχέδιο με την συνδρομή εξειδικευμένων συμβούλων, το οποίο θα αντιμετώπιζε το ζήτημα των λειτουργικών ζημιών που οφείλονται στην αλματώδη άνοδο των εξωγενών δαπανών (διεθνής αύξηση τιμών δικαιωμάτων άνθρακα και Φυσικού Αερίου, ζημιές λόγω ΝΟΜΕ).
Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι τα δύο σχέδια για τη ΔΕΗ διαφέρουν παρασάγγας καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διασφάλισε τον δημόσιο και κοινωφελή της χαρακτήρα επενδύοντας στην στήριξη και την ανάπτυξη της επιχείρησης ενώ, η σημερινή κυβέρνηση υιοθετεί τη λογική της απαξίωσης και της υποτίμησης ώστε να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός οδικός χάρτης για το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.
Εμείς γνωρίζουμε ότι για κάθε μία θέση εργασίας στην ΔΕΗ συντηρούνται τρεις θέσεις στην ευρύτερη οικονομία, γνωρίζουμε τη σημασία των ΑΠΕ, γνωρίζουμε την αναγκαιότητα ομαλής και σταδιακής μετάβασης σε μια μεταλιγνιτική περίοδο, γνωρίζουμε ότι τα έργα που προχωρούν απρόσκοπτα, όπως για παράδειγμα της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V που προχωρά κανονικά, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής.   
Οι πολίτες της Κοζάνης αντιλαμβάνονται πλέον τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και αντιτάσσονται σε ένα μέλλον που επιφυλάσσει αποεπένδυση, παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα, διακινδύνευση  ζωτικών προϋποθέσεων για την υγεία των κατοίκων και την ασφάλεια της περιοχής και συρρίκνωση των θέσεων εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε ετοιμότητα για να αντιπαρατεθεί στα σχέδια της κυβέρνησης προς όφελος της χώρας και των πολιτών της και, ειδικότερα, του νομού μας που θα πληγεί ανεπανόρθωτα από τη πιθανή υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου