Στην κρίση των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα τεθεί η συνέχιση λειτουργίας του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου. Κι αυτό μετά την προσφυγή που κατέθεσαν προ ημερών η δεξαμενή σκέψης «The Green Tank» και η οργάνωση δικηγόρων περιβάλλοντος ClientEarth.
Οι δύο οργανώσεις είχαν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση, ήδη από τον Απρίλιο του 2019, να διακόψει τη λειτουργία του
Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά η απάντηση που έλαβαν τον περασμένο μήνα επέμενε στην υπαγωγή του σε καθεστώς παράτασης της λειτουργίας του.
Να θυμίσουμε ότι μόλις, την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της , καθώς η Ελλάδα επέτρεψε – κατά παρέκκλιση της κοινοτικής νομοθεσίας – τη συνέχιση λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής Αμύνταιου και Καρδιάς, παρότι δεν πληρούν τους προβλεπόμενους όρους.
Τον Νοέμβριο του 2018, το Αμύνταιο είχε εξαντλήσει τις 17.500 ώρες λειτουργίας, δηλαδή το μέγιστο όριο επιπλέον ωρών λειτουργίας με βάση την εξαίρεση του άρθρου 33 της οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών (2010/75/ΕΕ), στην οποία είχε υπαχθεί με αίτημα της ΔΕΗ από το 2013. Ως εκ τούτου έπρεπε να κλείσει.
Και παρότι η Κομισιόν έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους στην Ελλάδα ότι, ο σταθμός δεν πληροί τις προϋποθέσεις για υπαγωγή του στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου που επιτρέπει τη λειτουργία του Αμυνταίου για 32.000 ώρες, δηλαδή επιπλέον 14.500 ώρες, κατά την περίοδο 2016-2023, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έδωσε παράταση ζωής. Και το έκανε με τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ (χωρίς την έγκριση της Κομισιόν), η οποία ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την οδηγία περί βιομηχανικών εκπομπών. Παρόμοια, αλλά καρτ τροποποίηση πέρασε και για την Καρδιά.
Η διακοπή της λειτουργίας Αμύνταιου και Καρδιάς είναι πολιτική απόφαση, αλλά και ζήτημα σεβασμού της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι αποφάσεις είναι ευκολότερες, όταν υπάρχει και οικονομικό κίνητρο. Και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης έδειξε με τις τελευταίες δηλώσεις τις προθέσεις του: «Ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν πια στη ΔΕΗ περισσότερο από όσο αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά».
Το μέλλον των λιγνιτών όμως αποτελεί πρόκληση και για τη νέα Διοίκηση της ΔΕΗ. Ο προτεινόμενος από το Υπερταμείο για τη θέση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης, ξεκίνησε την καριέρα του από τον χώρο της πράσινης ενέργειας και την Enel Green Power, πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο την Enel Ρουμανίας. Άρα, δείχνει κατάλληλος για τη στροφή της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - όπως είχε προαναγγείλει και ο απερχόμενος επικεφαλής της επιχείρησης κ. Μανόλης Παναγιωτάκης - αλλά και να χειριστεί την πιθανή πώληση μειοψηφικού ποσοστού των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ. Άλλωστε τα δίκτυα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας προτεραιοτήτων και στην Enel, από την οποία προέρχεται ο κ. Στάσσης.
www.energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου