Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Χατζηδάκης: Συνεργασία με τους θεσμούς για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και τη διασύνδεση Αττικής με Κρήτη – Συνάντηση με Perry (Υπεν ΗΠΑ)

Χατζηδάκης: Συνεργασία με τους θεσμούς για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και τη διασύνδεση Αττικής με Κρήτη – Συνάντηση με Perry (Υπεν ΗΠΑ) 
Προετοιμάζεται συνάντηση με το Βούλγαρο ομόλογο για τη διευθέτηση του IGB
Το πρόβλημα της ΔΕΗ, η προώθηση των ενεργειακών υποδομών που θα αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, αλλά και η διευθέτηση των ζητημάτων της αγοράς ηλεκτρισμού σε συνεργασία με την Κομισιόν είναι οι
τρεις προτεραιότητες που θέτει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.
Σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Για τις ενεργειακές υποδομές, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε, όπως είπε, τις «δοξασίες του και έχει προσχωρήσει στις δικές μας απόψεις ως προς το ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος στον τομέα της ενέργειας. Έτσι υπάρχει μια βάση για τις επιχειρήσεις και τους διεθνείς παράγοντες».
Έχει σημασία να πάμε γρήγορα, υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υλοποίηση των έργων, ανέφερε και πρόσθεσε ότι βρίσκετε σε επαφή με την Βουλγάρα ομόλογο του για την απεμπλοκή ζητημάτων που αφορούν την υλοποίηση του αγωγού IGB.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στις διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τόσο την μικρή (μέσω Πελοποννήσου) όσο και τη μεγάλη (μέσω Αττικής) διασύνδεση.
«Προφανώς θα θέλαμε σύνδεση με την Κύπρο, αλλά η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης είναι επείγον θέμα. Υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν όλα μαζί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφορικά με τις εκκρεμότητες στις σχέσεις με την ΕΕ ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που ορίστηκε υφυπουργός ο κ. Γεράσιμος Θωμάς ήταν αυτός. «Θα προσαρμοστούμε στο ενωσιακό πλαίσιο και θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με βάση το εθνικό συμφέρον», είπε.
Ανήγγειλε εξάλλου ότι την ερχόμενη εβδομάδα (24-25 Ιουλίου) θα μεταβεί στο Κάιρο για την υπουργική συνάντηση για την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός.
Αναφερόμενος στην εν λόγω συνάντηση, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι στόχος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ενέργειας.
Αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή σημείωσε ότι το επιθυμητό θα ήταν να γίνει η Τουρκία μέρος της λύσης, ωστόσο στόχος της είναι η δημιουργία αναταραχής ώστε με εμποδίσει τις εταιρείες να εργαστούν.
Ελλαδα και Κύπρος, είπε ο κ. Λακοτρύπης πρέπει να συνεργαστούν κρατώντας σταθερά τη μπάλα για να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης πρότεινε να προχωρήσει άμεσα η κύρωση από την Βουλή των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Οι προτεραιότητες της ενεργειακής στρατηγικής, όπως ανέφερε είναι οι έρευνες υδρογονανθράκων, η ολοκλήρωση έργων υποδομής, η περιφερειακή και διεθνής συνεργασία, το κοινό ενεργειακό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου και η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου