Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Συνάντηση Χατζηδάκη- Eurasia στην Κύπρο για το καλώδιο της Κρήτης: Επείγουσα η διασύνδεση λέει το ΥΠΕΝ

 
Την βαρύτητα που αποδίδει στην ταχύτερη δυνατή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική ανέδειξε στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με την ηγεσία της κυπριακής Eurasia Interconnector, ο υπ. Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης.
Στην συνάντηση της Λευκωσίας έγινε σαφές ότι το κριτήριο με το οποίο αξιολογεί τα πράγματα ο κ. Χατζηδάκης είναι να
γίνει γρήγορα το έργο, κι αν καταστεί δυνατό, αυτό να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια, τότε ακόμη καλύτερα.
Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής πλευράς, η Euroasia δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με την ελληνική πλευρά, μόλις αυτή αποδεχτεί τον Οδικό Χάρτη της Κομισιόν (16.10.2018), οπότε και θα επιλυθούν τα όποια νομικά προβλήματα έχουν ανακύψει. Στην πράξη, το μήνυμα της Eurasia είναι ότι η συνεργασία προυποθέτει την συμφωνία της ελληνικής πλευράς στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου με τις οποίες είχε διαφωνήσει ο ΑΔΜΗΕ και η προηγούμενη κυβέρνηση. Σημειωτέον ότι ο Οδικός Χάρτης του 2018 περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά, χρηματοδοτικά και θέματα διασυνδεσιμότητας μεταξύ των διαφορετικών κομματιών του έργου, δηλαδή των Αττικής- Κρήτης, Κρήτης-Κύπρου, και Κύπρου-Ισραήλ.
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, διερευνώνται ακόμη όλες οι πιθανές λύσεις, δίχως ο Κ.Χατζηδάκης να έχει καταλήξει στην κατάλληλη. Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, το νουμερο ένα ζητούμενο παραμένει η επίσπευση της διαδικασίας και αυτό θα καθορίσει και τις αποφάσεις που θα λάβει η ελληνική πλευρά.
Θυμίζουμε ότι Eurasia και ΑΔΜΗΕ, είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας τον Οκτώβριο του 2017, ωστόσο αυτό τελικά δεν προχώρησε, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές του project, το οποίο σημειωτέον πρέπει να έχει ενιαία χαρακτηριστικά σε όλη τη διαδρομή της διασύνδεσης. Τα διάφορα δηλαδή σκέλη του έργου θα πρέπει να είναι μεταξύ τους απολύτως συμβατά, ως προς τις προδιαγραφές της τεχνολογίας, όποιος επομένως κατασκευάσει το τμήμα Κρήτη - Αττική, θα έχει στην ουσία προβάδισμα και για τα υπόλοιπα τμήματα της διασύνδεσης.
Το τι τελικά θα αποφασισθεί από την ελληνική πλευρά, μένει να φανεί μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Στη λογική αυτή, οι παρατάσεις στους διαγωνισμούς του ΑΔΜΗΕ για την προμήθεια των καλωδίων και των σταθμών μετατροπής της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ερμηνεύονται και ως μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, μέχρις ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το έργο. 
Στο διαγωνισμό προμήθειας και εγκατάστασης των καλωδίων και των σταθμών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής (2Χ500MW) της Ariadne Interconnection, έχει δοθεί παράταση για τις 5 Αυγούστου. Παράταση για τις 30 Αυγούστου έχει επίσης δοθεί και στον άλλο διαγωνισμό, αυτόν που αφορά στη μελέτη προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής (2Χ500MW).

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου