Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης ενισχύοντας τον "εθνικό" χαρακτήρα του έργου - Ισχυρό ενδιαφέρον από κατασκευαστές και τράπεζες.

 
Τη στιγμή που, όπως αποκαλύπτει σήμερα το energypress, η Euroasia κλιμακώνει τις νομικές της διεκδικήσεις, φαίνεται ότι γίνεται παράλληλα ένα σημαντικό βήμα για την έγκαιρη υλοποίηση της «μεγάλης» διασύνδεσης, πιθανότατα ως εθνικό έργο. Συγκεκριμένα, κύκλοι της «Αριάδνη Interconnection», δηλαδή της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που έχει
αναλάβει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, αναφέρουν ότι εγκρίθηκε η εξειδίκευση του έργου και η ένταξή του στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Δεν είναι γνωστό ποιό είναι το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ το έργο, πιθανολογείται όμως ότι θα είναι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ. Ωστόσο είναι σαφές ότι η ένταξή του στο ΕΣΠΑ σηματοδοτεί την επιμονή της ελληνικής πλευράς (και μετά την αλλαγή κυβέρνησης) στο να γίνει εντός χρονοδιαγραμμάτων το έργο ακόμα και ως εθνικό, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Euroasia για την υλοποίηση του PCI. Η ένταξη της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής στο ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την ολοκλήρωση του έργου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στην Ελλάδα για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, προϋπολογισμού της τάξης του 1 δις ευρώ, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022. Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς διαγωνισμοί για το έργο -που διενεργούνται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της «Αριάδνης Interconnection»- βρίσκονται σε εξέλιξη. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τα καλωδιακά συστήματα και τους Σταθμούς Μετατροπής εκπνέει στις 5 και 30 Αυγούστου αντίστοιχα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον κατασκευαστών, προμηθευτών, αλλά και των τραπεζών και της επενδυτικής κοινότητας είναι ισχυρό. Σε ότι αφορά την αίτηση αναστολής που κατέθεσε η Euroasia , οι νομικοί που έχουν αναλάβει την υποστήριξη του ΑΔΜΗΕ για την υπόθεση επιμένουν στην εκτίμηση ότι και αυτή η κίνηση από την πλευρά των Κυπρίων δεν θα έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ωστόσο μένει να φανεί στην πράξη από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου επί της αιτήσεως αναστολής, εάν και κατά πόσο η τελευταία αυτή κίνηση του Euroasia μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση και αναβολή των διαδικασιών. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η λειτουργία της «μεγάλης» διασύνδεσης θα οδηγήσει σε μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ κατά 326 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας (και 400 εκ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο τα επόμενα 20 έτη) και βεβαίως θα διασφαλίσει την επάρκεια εφοδιασμού της Κρήτης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

 Θοδωρής Παναγούλης
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου