Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Πράσινο φως σήμερα από το ΔΣ της ΔΕΗ στη νέα σύμβαση με την Qualco - Αφορά την είσπραξη 170 εκατ ευρώ

 



Κυνήγι για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 170 εκατ ευρώ, ξεκινά από τις επόμενες ημέρες η κοινοπραξία υπό την Qualco, καθώς εγκρίνεται σήμερα από το Δ.Σ. της ΔΕΗ η σχετική σύμβαση, μετά την ανακήρυξή της ως νικητή στον προ μηνός σχετικό διαγωνισμό για το δεύτερο εισπρακτικό γύρο. 
Η σύμβαση εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο Διεύθυνσης της
ΔΕΗ, ενώ σήμερα παίρνει το πράσινο φως και από το Δ.Σ. της επιχείρησης. Η κοινοπραξία ήταν η μόνη που είχε καταθέσει προσφορά στον προ μηνός δεύτερο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την διαχείριση των ληξιπρόθεσμων προς αυτήν οφειλών, οπότε και η ανακύρηξή της ως νικητή, ήταν περισσότερο διαδικαστική. Η διάρκεια σύμβασης της Qualco είναι 30 μήνες, και η αμοιβή της συναρτάται από τις οφειλές που αυτή θα ανακτήσει, με το στόχο εισπράξεων να έχει τεθεί στα 170 εκατ ευρώ. 
Συγκεκριμένα για ποσό 125 εκατ. ευρώ από ενεργούς πελάτες, η κοινοπραξία θα αμειφθεί με το 8% (δηλαδή με 10 εκατ. ευρώ), για ποσό 25 εκατ. ευρώ από «τελικούς πελάτες» με οφειλή έως 2.000 ευρώ θα εισπράξει το 12% (δηλαδή 3 εκατ.), ενώ για ποσό 20 εκατ. ευρώ επίσης από «τελικούς πελάτες» με οφειλή όμως άνω των 2.000 ευρώ, η Qualco θα βάλει το 10% του ποσού στα ταμεία της (δηλαδή 2 εκατ.). Η κοινοπραξία υπό την Qualco, που απαρτίζεται από τις IBM Hellas Α.Ε, Deutshce Bank London Branch, Estia Business Group, Deloitte Business Solutions Α.Ε, KPMG, ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. και Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος & Συνεργάτες, διαχειρίζεται ήδη χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων χρεών της ΔΕΗ, καθώς είχε κερδίσει τον πρώτο αντίστοιχο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί τον Νοέμβριο του 2017. Εως σήμερα έχει εισφέρει στα ταμεία της ΔΕΗ ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει διακανονισμούς της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. 
Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση αγγίζουν το 1,7 δισ., ενώ αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες, όπως τα χρέη από πελάτες υψηλής τάσης καθώς και οι διακανονισμένες οφειλές, το σύνολο ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ. 
Στο μεταξύ κανονικά προχωρά η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. 
Η σύμβαση με πιστοποιημένη και εξειδικευμένη εταιρεία είσπραξης οφειλών όπως η Qualco, είχε τεθεί από τις τράπεζες ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να προχωρήσει η τιτλοποίηση, από την οποία η ΔΕΗ φιλοδοξεί να εισπράξει, σύμφωνα με τα όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει ο επικεφαλής της Μ.Παναγιωτάκης, περί τα 400 εκατ. ευρώ.

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου