Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Φάμελλος: Με ψευδή επιχειρήματα, στόχος της ΝΔ ήταν η απαξίωση της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας

 
Στη ΔΕΗ αναφέρθηκε στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο πρωην υπουργός  Σωκράτης Φάμελος ο οποίος κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι χρησιμοποιεί ψευδή επιχειρήματα, στην κατεύθυνση απαξίωσης της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Ελλάδας.
Περί δήθεν κατάργησης των ΝΟΜΕ από τη Νέα Δημοκρατία
Υπενθύμισε πως παρότι η Νέα Δημοκρατία υποκρίνεται ότι το έχει ξεχάσει, η διάθεση ποσοτήτων ΝΟΜΕ συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ», και συγκεκριμένα, στην 4η αξιολόγηση του 2ου Μνημονίου, αλλά και σε εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), το 2013. Τόνισε επιπλέον, ότι τα ΝΟΜΕ αποτελούσαν υποχρεωτικό μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι δεν είχαν απελευθερώσει την αγορά. Ο βουλευτής, Σωκράτης Φάμελλος, έθεσε το εξής ερώτημα: «Πώς άραγε γίνεται να παρουσιάζετε ότι καταργείτε ένα μέτρο που λήγει υποχρεωτικά στο τέλος του έτους;».
Περί δήθεν μείωσης της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ κατά 80% επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Αναρωτήθηκε, στη συνέχεια: «Με ποιο σκοπό άραγε, επιλέγετε τώρα να κορυφώσετε το κρεσέντο καταστροφολογίας για τη ΔΕΗ; Με ποιον τρόπο; Συγκρίνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, με αυτή που είχε όταν ήταν ενιαία με τον ΑΔΜΗΕ; Αν αθροίσουμε σήμερα τις χρηματιστηριακές αξίες καταλήγουμε σε αξίες 1,3 δισ. το 2015, σε σχέση με 1,1 δισ. ευρώ σήμερα. Αυτό δίνει 15 και όχι 80%».
Περί δήθεν δραματικής αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Παρουσίασε τα πραγματικά στοιχεία, σε σχέση με τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για αύξηση από 1,23 δισ. ευρώ το 2015, σε 1,6 δισ. ευρώ σήμερα, με αφετηρία συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών το γνωστό χαράτσι, το ΕΕΤΗΔΕ και την αύξηση τιμών το 2010-2014, κατά 60%, με την παράλληλη συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Περί δήθεν 900 εκατ. ευρώ ζημιές της ΔΕΗ για το 2018
Επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζοντας τις  ζημίες της ΔΕΗ το 2018, αποκρύπτει:
Ζημίες ύψους 400 εκατ. ευρώ, το 2008, με αύξηση τιμής 12% ρεύματος και ζημίες 225 εκατ. ευρώ το 2013.
Υπογράμμισε ακόμη, ότι στις ζημίες για το έτος 2018 περιέχονται λογιστικά:
-245 εκατ. ευρώ από την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων
-165 εκατ. ευρώ της πρόβλεψης εθελούσιας συνταξιοδότησης
-109 εκατ. ευρώ από διεκδικήσεις τόκων και δικαστικές εκκρεμότητες
Ο βουλευτής, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για συστηματική απαξίωση της ΔΕΗ, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση αποφάσιζε την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, όταν διαπραγματευόταν την αποεπένδυση της ΔΕΗ, όταν η ΔΕΗ διαπραγματευόταν τον τραπεζικό της δανεισμό, καθώς και όταν η μετοχή δεχόταν κερδοσκοπικές πιέσεις. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Λειτουργούσατε ως τρόικα του εσωτερικού, σε συνεννόηση με το εξωτερικό, και αυτό συνεχίζετε να κάνετε. Ποια συμφέροντα προτάσσετε με την εμμονή σας στην πώληση των ασημικών της ΔΕΗ;».   
Παραδέχτηκε βεβαίως, ότι υπάρχουν σημαντικά, διαχρονικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ, λόγω δομικών καθυστερήσεων στο πλαίσιο της  απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε όμως ότι: «Εμείς πετύχαμε εν μέσω σημαντικών δυσκολιών και κρίσης, η ΔΕΗ να διατηρήσει το παραγωγικό της δυναμικό, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να μειωθεί κατά 12 % την περίοδο 2015-2019,  να μειώσουμε την ενεργειακή φτώχεια και η ΔΕΗ να συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή. Καταφέραμε ακόμη, να μειώσουμε το δανεισμό της ΔΕΗ κατά τουλάχιστον 20% (1 δισ. ευρώ), καθώς και πετύχαμε την ομαλή αναχρηματοδότηση των δανείων της».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη δήλωση του Πρωθυπουργού για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ως λύση σωτηρίας για τη ΔΕΗ. Είπε, χαρακτηριστικά: «Ακούσαμε με ανησυχία την τοποθέτηση του κυρίου Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση των δικτύων των ΔΕΔΔΗΕ, του μοναδικού κερδοφόρου πόρου της εταιρείας, μαζί με τα υδροηλεκτρικά, που είχατε επίσης βάλει στο μάτι. Σας ρωτώ,  πόσους πόρους μπορεί αποδοτικά να αντλήσει κάποιος από την μόνη περιουσία της ΔΕΗ που αποδίδει κάθε χρόνο 350 εκατ. ευρώ καθαρό EBITDA; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη ΔΕΗ και το δανεισμό της, χωρίς αξίες και περιουσία; Πόσο κοντόφθαλμη και αναχρονιστική μπορεί να γίνει η πολιτική σας μόνο και μόνο για να πουλήσετε, χωρίς νέες επενδύσεις, τα φιλέτα;».
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου