Ένα καυτό δίμηνο για τη ΔΕΗ ξεκίνησε με θεσμικές και άλλες πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα και τα δεδομένα για την πάλαι ποτέ κραταιά δημόσια επιχείρηση.
Την πρόγευση την έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας τους κύριους άξονες του ενεργειακού νομοσχεδίου, όπου σε αυτούς περιλαμβάνονται δέκα μέτρα για τον
εκσυχρονισμό της λειτουργίας της επιχείρησης.
Το προτεινόμενο της κυβέρνησης θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και η ανάρτηση του θα γίνει σήμερα ή αύριο. Για το ίδιο χρονικό διάστημα εκτιμάται πως θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα κυρώνει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Την ίδια στιγμή κι ενώ το ενεργειακό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα ψηφιστεί στις 20 Νοεμβρίου, ο υπουργός ΠΕΝ προγραμματίζει περιοδεία στις λιγνιτικές περιοχές επιδιώκοντας το διάλογο με τους τοπικούς φορείς και τους εργαζομένους στις μονάδες της ΔΕΗ για την εκπόνηση των στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Για τα συγκεκριμένα σχέδια βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων αφού η απολιγνιτοποίηση και η επόμενη μέρα των περιοχών αυτών αφορά πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Ο Δεκέμβριος αναμένεται και να είναι ο καταληκτικός μήνας μέσα στον οποίο θα ξεδιπλωθεί όλο το σχέδιο για τη νέα εποχή της ΔΕΗ. Τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η επικαιροποίηση του business plan της McKinsey όπου θα αποτυπωθούν με ακρίβεια ο αριθμός του προσωπικού που θα πρέπει να αποχωρήσει από τον όμιλο, οι ανάγκες σε νέες θέσεις εργασίας, το ακριβές χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων καθώς και οι τομείς που θα πρέπει να στρέψει το επιχειρηματικό της ενδιαφέρον η δημόσια εταιρία.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου