Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Σωκρ. Φάμελλος: Δώρο σε αυτούς που έβγαλαν τον Μητσοτάκη όσα έφτιαξαν οι Έλληνες

 
Μαζί με την προσπάθεια γκρεμίσματος του εθνικού πυλώνα ενέργειας και επαναφοράς μνημονιακών συνθηκών στην εργασία, Μητσοτάκης-Χατζηδάκης ετοιμάζουν να χαρίσουν ως μονοπώλιο σε δικό τους επιχειρηματία το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου, το κέρδος του θα καθορίζει ποιοι Έλληνες θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, τον Ιανουάριο μπορεί να προχωρήσουν και σε
πωλήσεις υδροηλεκτρικών μονάδων, τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες, «η κυβέρνηση κατάφερε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στον εθνικό πυλώνα ενέργειας, την ΔΕΗ, αλλά και γενικά στον τομέα της ενέργειας … η επόμενη ημέρα μας υποχρεώνει να βρούμε και διατυπώσουμε τρόπους ακύρωσης και ανατροπής αυτού του σχεδίου. Η κυβέρνηση κατήργησε το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις και οι νέοι εργαζόμενοι δεν θα προκύπτουν από διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, κατήργησε ταυτόχρονα την συλλογική σύμβαση μόνο για τα νέα παιδιά (γιατί δεν είχε την τόλμη να βάλει ζήτημα μισθολογικού στη ΔΕΗ, εργασιακών δικαιωμάτων, έκπτωσης εργαζομένων, δεν κάλεσε σε διμερή διαπραγμάτευση την ΓΕΝΟΠ, κατήργησε μονομερώς την συλλογική σύμβαση, κάτι αντισυνταγματικό, μόνο για τα νέα παιδιά, που τώρα διεκδικούν το μέλλον τους, τα καταδίκασε να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού)», είπε ο κ. Φάμελλος.

«Μάλιστα, χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία τον ιδιωτικό τομέα, όπου υπήρχαν παιδιά ενός κατώτερου θεού με την τροπολογία Βρούτση, ατομικές συμβάσεις, χωρίς αιτιολογία απόλυσης, χωρίς αποζημιώσεις, κτλ.», προσέθεσεμ ενώ ταυτόχρονα, «υπάρχουν πλέον αμοιβές golden boys μεγαλύτερες των βουλευτών ή των Γενικών Γραμματέων, καταργήθηκε η “οροφή” για τα στελέχη που έρχονται από την “αγορά”, τα δικά τους παιδιά, γιατί διαγωνισμοί με στελέχη του ιδιωτικού τομέα γίνονταν ούτως ή άλλως για τις θέσεις των γενικών διευθυντών … προέρχονταν από ελεύθερη δημόσια προκήρυξη. Αλλά δεν είχαν υπεραμοιβές και λιμουζίνες -γιατί τώρα πέρασαν στο νομοσχέδιο ότι μπορούν να παίρνουν αυτοκίνητα πάνω των 1.600 κ.εκ. Τα golden boys της γαλάζιας γενιάς θα έχουν και λιμουζίνες, σε μία ΔΕΗ που ο κ. Χατζηδάκης έλεγε ότι ήταν χρεοκοπημένη».

Το πολύ ισχυρό πλήγμα ωστόσο είναι η απόφαση για πώληση σε ένα ιδιώτη, δηλαδή ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, όλου του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Φάμελλος. «Άρα, το αν θα πάει το φυσικό αέριο στην Καστοριά ή την Ορεστιάδα, στην Κυψέλη ή τους Αμπελόκηπους, δεν θα εξαρτάται από τους σχεδιασμούς της πολιτείας, τις ανάγκες των πολιτών, αλλά από το αν θα βγάζει κέρδος ένας ιδιώτης χωρίς ανταγωνισμό … απορρυθμίζεται όλη η αγορά ενέργειας, το σχέδιο μετάβασης σε πιο φιλικές μορφές ενέργειας και καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας … το εάν κάποιος θα έχει θέρμανση ή φτηνό αέριο στην βιοτεχνία του δεν θα εξαρτώνται από τον σχεδιασμό της πολιτείας αλλά από το κέρδος του ιδιώτη. Άρα, θα μεταφέρεται και επιπλέον οικονομικό βάρος σε όλους τους καταναλωτές, από ένα μονοπώλιο, όχι από ανταγωνισμό με διαφάνεια και καλύτερες τιμές». Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλο ρεύμα επαναδημοτικοποίησης και επανακρατικοποίησης των δικτύων ενέργειας, καθώς η μάχη για την ανακοπή της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να γίνει με μόνο κριτήριο το κέρδος.

«Ο κ. Χατζηδάκης ετοιμάζεται να πουλήσει και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέσης και χαμηλής τάσης, τις κολώνες στις γειτονιές … αναρωτώμαι εάν τελικά θα είναι ο δήμιος της ΔΕΗ καθώς την απορρυθμίζει και μειώνει την αξία της, ή θα είναι αυτός που θα την πουλήσει φτηνά σε κάποιον από τους “κολλητούς” του εντός της ΝΔ ... Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χατζηδάκης έχουν σχέδιο, αλλά δεν είναι η απολιγνιτοποίηση, αν ήταν αυτό πρώτα θα έκαναν σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα, να δουν πόση ηλεκτρική ενέργεια χρειαζόμαστε την επόμενη δεκαετία και γενικά πόση ενέργεια επιπλέον για θέρμανση και μεταφορές, από πού θα την βρούμε, ώστε να έχουμε ταυτόχρονα καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας και ανάπτυξη της χώρας ... Το σχέδιό τους είναι να ξεπουλήσουν σε κολλητούς του συστήματος, γρήγορα και χωρίς ανταγωνισμό. Για την απολιγνιτοποίηση το σχέδιό τους αρχίζει να φαίνεται. Χτες βράδυ δημοσιεύτηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, προς διαβούλευση, που έρχεται να τροποποιήσει και ολοκληρώσει τον δικό μας σχεδιασμό που πήρε τα εύσημα της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2019. Και προκύπτει αποκάλυψη: η απολιγνιτοποίηση που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης τελικά οδηγεί σε αύξηση της τάξης του 80% στην αύξηση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Δεν θα διατίθεται δηλαδή εύκολα στον πολίτη και την βιοτεχνία, για θέρμανση και ενέργεια, γιατί ιδιωτικοποιείται το δίκτυο. Αλλά κάποιοι ιδιώτες θα το χρησιμοποιούν για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να είναι και αυτοί πιο ακριβοί. Αντικαθιστούν δηλαδή τον εγχώριο λιγνίτη με το εισαγόμενο φυσικό αέριο που θα είναι σε ιδιωτικά χέρια. Η αύξηση κατά 80% του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή έρχεται σε αντίθεση με τον δικό μας σχεδιασμό, όπου μειωνόταν και ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο, με πραγματική ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας», είπε ο κ. Φάμελλος.

Σημείωσε εξάλλου ότι έκθεση της εποπτείας ζητά από τον κ. Χατζηδάκη να καταθέσει τον Ιανουάριο το πλάνο του για την ενέργεια στην Ελλάδα, καθώς αυτά που έχει πει η κυβέρνηση ως τώρα «δεν αποτελούν σχέδιο», για το ενεργειακό ισοζύγιο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Τηρούν το σχέδιό τους για την απορρύθμιση και το ξεπούλημα … αλλά το σχέδιο για την χώρα περιμένουν ακόμη οι θεσμοί να το αποκαλύψει η κυβέρνηση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Τι άλλο θα ξεπουλήσουν τον Ιανουάριο; Είναι ικανοί να ξεπουλήσουν και υδροηλεκτρικά έργα, κάτι που σταματήσαμε … βγήκαμε από το μνημόνιο και θέλουν να πάνε πίσω … χωρίς την δικαιολογία του μνημονίου και της πίεσης του δανεισμού … έρχεται να τα χαρίσει όλα, μάλλον σε αυτούς που την υποστήριξαν για να βγει στην κυβέρνηση … είχε στήσει σχέδιο πολιτικής εξαπάτησης της κοινωνίας με fake news έχοντας πίσω από την κουρτίνα συμφωνημένο με τους δικούς της σχέδιο, να τα δώσει όλα».

«Έχουμε σοβαρές πληροφορίες», τόνισε, ότι αυτό θα συμβεί στα Ελληνικά Πετρέλαια, στο δίκτυο μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, για αντίστοιχο σχέδιο για την υψηλή τάση, για την ΔΕΗ, για όλη την περιουσία που έφτιαξαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες τόσα χρόνια, με πολύ αρνητικά αποτελέσματα τόσο στα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα είναι πολύ άδικο και ακριβό για τον κόσμο, τους επιχειρηματίες που δεν θα έχουν φτηνή ενέργεια, τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, ακόμη και τους Δήμους που μία αύξηση τιμολογίων μόνο για τον ηλεκτροφωτισμό σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όπως σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου