Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Προμηθευτές τοποθετούν στο 1 δισ. ευρώ τα αναγκαία κεφάλαια του «μαξιλαριού ασφαλείας»

Προμηθευτές τοποθετούν στο 1 δισ. ευρώ τα αναγκαία κεφάλαια του «μαξιλαριού ασφαλείας»
Κύκλοι των εταιρειών προμήθειας μιλούν για μείωση εισπράξεων ήδη κατά 30%, εκτιμώντας ότι θα ξεπεράσει το 50% τις αμέσως επόμενες ημέρες
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ενέργειας (ηλεκτρισμό και
φυσικό αέριο) το οποίο θα παρέχει εγγυήσεις του Δημοσίου για κεφάλαιο κίνησης των εταιρειών σαν «μαξιλάρι ασφαλείας», όπως ανέφερε σε διαδοχικές συνεντεύξεις του το Σαββατοκύριακο ο κ. Χατζηδάκης, ως ένα κατ΄ αρχήν μέτρο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά ενέργειας.

Ταυτοχρόνως το ΥΠΕΝ επιδιώκει η ΔΕΗ αλλά και οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ενέργειας να διαμορφώσουν πακέτα διευκόλυνσης των καταναλωτών (οικιακών και επιχειρήσεων), αλλά και να διευρύνουν τις δυνατότητες ηλεκτρονικής πληρωμής των λογαριασμών, ώστε να αποφευχθεί, ή έστω να περιοριστεί ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης επιβαρύνθηκε με ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ και παρά τις προσπάθειες είσπραξης με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις και πρόσληψη ειδικών συμβούλων, σήμερα παραμένουν στο δυσθεώρητο ύψος των 2,7 δισ. ευρώ. Κανείς δεν θέλει να αναλογιστεί τις συνέπειες της επανάληψης ενός τέτοιου φαινομένου, γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης «Αν σκάσει η ΔΕΗ, δεν υπάρχει οικονομία».

«Βουτιά» της ζήτησης σε ρεύμα

Πάντως η διακοπή της λειτουργίας χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών που από σήμερα είναι καθολικός, έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι επιπτώσεων στην οικονομία και βεβαίως δεν αφήνει ανεπηρέαστη την αγορά ενέργειας. Η μείωση των εσόδων των προμηθευτών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου υπολογίζεται μέχρι στιγμής σε 30% και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 50% τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς η μια μετά την άλλη σταματούν οι οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα.

Άλλωστε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήδη κατέγραφε πτωτικές τάσεις από την αρχή του έτους. Τον Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 3,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ εκτιμάται ότι μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων μειώνεται με ρυθμούς 5-7%. Όλα δείχνουν ότι η μείωση της ζήτησης θα συνεχιστεί και θα ενταθεί όσο επεκτείνονται τα μέτρα.

Αυτό εξάλλου έχει καταγραφεί ήδη στην Ευρώπη. Στη Γαλλία μετά το lock down η ζήτηση μειώθηκε κατά 22% σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου του 2018, στην Ιταλία κατά 19%, στη Βρετανία κατά 11,6% και στη Γερμανία κατά 4,5%.

Βασικό σενάριο η μείωση των εισπράξεων κατά 50%

Οι βιομηχανίες που είναι και οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, των τουριστικών μονάδων, ή των εταιριών παροχής υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτάται η ελληνική οικονομία, προκαλούν ρίγη ανησυχίας, όχι τόσο για το τι θα γίνει στο διάστημα που επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά κυρίως για το ποιες από αυτές θα είναι σε θέση να ανοίξουν την επόμενη ημέρα, όποτε και αν αυτή έρθει.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο μάλλον ήπιο σενάριο μείωσης των εισπράξεων των εταιρειών προμήθειας ρεύματος, είπε ότι αν φθάσει στο 30% και διαρκέσει τρεις μήνες, τότε οι απώλειες θα ανέλθουν σε 650 εκατ. ευρώ. 
Πόσω μάλλον αν η μείωση των εισπράξεων φθάσει ή ξεπεράσει το 50%, ποσοστό που σύμφωνα με πηγές των εταιριών προμήθειας, είναι το βασικό σενάριο που θα πρέπει να εξετάζεται.

Εγγυήσεις ανάλογα με το μερίδιο αγοράςΜε βάση αυτά τα δεδομένα το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η δημιουργία ειδικού ταμείου το οποίο θα παρέχει εγγυήσεις του δημοσίου στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την παροχή από τις τράπεζες κεφαλαίου κίνησης. Σύμφωνα με τις εταιρίες του κλάδου, το ταμείο αυτό θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και τα δάνεια θα πρέπει να είναι άτοκα, ή πολύ χαμηλού επιτοκίου.

Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει το 70% των εγγυήσεων να αφορούν τη ΔΕΗ η οποία άλλωστε ελέγχει το αντίστοιχο μερίδιο στην αγορά, και το υπόλοιπο 30% να κατευθύνεται στις ιδιωτικές εταιρίες κατ΄ αναλογία του μεριδίου τους στην προμήθεια ρεύματος.

Το όλο ζήτημα συζητείται σε αλλεπάλληλες επαφές του υπουργείου με τους εμπλεκόμενους, ενώ παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στο σχέδιο δημιουργίας του Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ή και άλλων ευρωπαϊκών πόρων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού, αλλά θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της αγοράς, αφού μέσω των λογαριασμών του ρεύματος τόσο της ΔΕΗ, όσο και των ιδιωτών παρόχων, εισπράττονται οι λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Δηλαδή τα τέλη χρήσης των δικτύων (έσοδα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ), το ΕΤΜΕΑΡ (μέσω του οποίου πληρώνονται οι εταιρίες παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ) και τα δημοτικά τέλη με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη λειτουργία των Δήμων.

Σήμερα η ανακοίνωση των μέτρων της ΔΕΗ

Πέραν αυτών βεβαίως τίθεται και το μείζον ζήτημα της κοινωνικής στήριξης. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης «από τη μια πλευρά είναι οι άνθρωποι που πλήττονται από την κρίση, και από την άλλη, οι εταιρείες του ηλεκτρισμού, οι οποίες δεν εξαιρούνται από τις συνέπειες της κρίσης». Αφού λοιπόν υπενθυμίζει με νόημα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιώτες) ότι το τελευταίο διάστημα ωφελούνται από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου του φυσικού αερίου και των ρύπων, παραδέχεται ότι την ίδια στιγμή ζημιώνονται –και θα ζημιωθούν ακόμη περισσότερο-  αφού καταγράφουν πτώση στα έσοδά τους λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας και της γενικότερης αναταραχής». 

Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει από τις εταιρίες να πάρουν μέτρα στήριξης των καταναλωτών τα οποία βεβαίως θα μπορούν να αντέξουν. Το πακέτο των μέτρων της ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα (23/3) και θα περιλαμβάνει διευκολύνσεις για ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και κάποιες μικρές εκπτώσεις. Οι κινήσεις των ιδιωτικών εταιριών αναμένεται να ανακοινωθούν σταδιακά στη διάρκεια της εβδομάδας.

Καμία ασυλία στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Τέλος, για το ευαίσθητο θέμα των αποκοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει ότι υπάρχει συνεννόηση με τη ΔΕΗ και με τους ιδιώτες παρόχους και ότι η προσπάθεια της Πολιτείας είναι να μην εκμεταλλευθούν την κρίση οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Η πολιτική μας είναι να κυνηγάμε τους "πονηρούληδες", οι οποίοι εκμεταλλεύονται διάφορες καταστάσεις για να μην πληρώνουν ενώ έχουν οικονομική άνεση. Αυτούς η Πολιτεία και η εταιρείες θα συνεχίσουν να τους κυνηγάνε και νομίζω ότι είναι προς το κοινωνικό καλό να το κάνουμε αυτό, να μην ζουν αυτοί οι άνθρωποι πλουσιοπάροχα εις βάρος των κορόιδων. Για τους αδύναμους υπάρχει ένα σαφές και ενισχυμένο για τις ευάλωτες ομάδες πλαίσιο το οποίο ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη».




www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου