του Γ. Μπίτζα
Δυστυχώς για άλλη μία φορά, η ΔΕΗ διανύει μία περίοδο αλλαγών και μεταβολών που επηρεάζουν τόσο τους εργαζομένους, όσο και τον καταναλωτή. Είναι αλήθεια ότι και στο παρελθόν επιχείρησαν και άλλες κυβερνήσεις να φέρουν νέες αρχές, νέες διαδικασίες, νέα οργανωτικά προγράμματα προκειμένου να ανατάξει η ΔΕΗ και ταυτόχρονα να είναι συνεπείς στις Ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, ώστε
να οδηγηθούμε στην απελευθέρωση και στις χαμηλές τιμές!!!
Μάταια όμως, μέχρι σήμερα είδαμε τη ΔΕΗ να είναι στην υπηρεσία των ανταγωνιστών, αυτοί να θησαυρίζουν, η ίδια να ψυχορραγεί και οι τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας, ως ασανσέρ να τραβούν την ανηφόρα καταρρίπτοντας το δόγμα της νεοφιλελεύθερης άποψης, ότι δηλαδή η απελευθέρωση της αγοράς και ο ανταγωνισμός θα φέρουν χαμηλές τιμές για τον Έλληνα πολίτη.
Παρόλα αυτά, διαπιστώνεται, μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας της αγοράς και παρά τα αντίθετα αποτελέσματα, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ίδιες Ευρωπαϊκές εμμονές και Ελληνικές υποταγές για ακύρωση κάθε έννοιας μονοπωλιακών πρακτικών και λειτουργειών. Ως εκ τούτου η DG Competition (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) επιμένει ότι η απολιγνιτοποίηση δεν ανοίγει την αγορά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται επιμονή για συνέχιση της παραγόμενης φτηνής ενέργειας (λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής) προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος διαμόρφωσης της τιμής.
Ως εκ τούτου, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση αλλά και με την κατάργηση των ΝΟΜΕ: Δηλαδή έπραξε λάθος η κυβέρνηση που ανακοίνωσε την απολιγνιτοποίηση, αφού η DG Comp έχει αντίθετη άποψη, γεγονός που επιδιώκει να αντικαταστήσει τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες) με άλλο μηχανισμό εκτός δημοπρασιών, ώστε να υπάρχει συνέχεια για παροχή φτηνής Ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία;
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στα πλαίσια της αξιολόγησης με τους θεσμούς, η ΔΕΗ για άλλη μία φορά υπόκειται σε μία διαδικασία εξυγίανσης με νέα οργανογράμματα, με νέα πρόσωπα, με πολλούς ακριβοπληρωμένους συμβούλους, προκειμένου να οδηγηθεί σε μία νέα μεταλιγνιτική εποχή που θα της εγγυάται την παρουσία της, στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.
Το σχέδιο αναγέννησης της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, βασίζεται σε τρείς πυλώνες στην παραγωγή κυρίως μέσω των ΑΠΕ, στην ψηφιοποίηση και στην επέκταση δραστηριοτήτων σε άλλα προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Το ζητούμενο όμως είναι αν μπορεί η ΔΕΗ να παραμείνει μία επιχείρηση προστιθέμενης αξίας στην αγορά, χωρίς την λιγνιτική της παραγωγή διαθέτοντας μόνο υδροηλεκτρικά, ελάχιστο φυσικό αέριο και άνευ ουσίας, αμελητέα ποσότητα από ΑΠΕ.
Αναμφίβολα και χωρίς περιστροφές, η ΔΕΗ με την μορφή που ξέραμε, δεν θα υπάρχει στο μέλλον. Στο εξής θα μιλάμε για μία ΔΕΗ ΝΑΝΟ, που θα ακολουθεί εκ του μακρόθεν τους ανταγωνιστές, οι οποίοι θα παίζουν πρώτο ρόλο στην αγορά Ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ που ξέραμε τελείωσε, τόσο γιατί οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν ήταν εχθρικές για αυτή, όσο γιατί η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο όλων των μονάδων το 2028 αντί για το 2038 που είχε αποφασιστεί στην Ε.Ε. ήταν η χαριστική βολή.
Η αυριανή ΔΕΗ που σχεδιάζουν θα είναι πολύ μικρότερη από τη «μικρή ΔΕΗ» που σχεδίαζε η τότε κυβέρνηση, ενώ η απολιγνιτοποίηση συνοδεύεται με κατάργηση 4500 θέσεων εργασίας, χωρίς να ληφθεί υπόψη το οικονομικό σοκ που θα προκληθεί στη Δυτική Μακεδονία και στην Αρκαδία, όπου ένα πλήθος μικρών και άλλων επιχειρήσεων θα αφανιστούν, αφού εξαρτώνται από τη ΔΕΗ.
Στο σχεδιασμό αυτό, βλέπουμε να ανακοινώνονται νέα οργανωτικά σχήματα, που αφορούν τη ΔΕΗ χωρίς βεβαίως, να έχει καμμιά ενημέρωση το επίσημο συνδικάτο, παρά τις δεσμεύσεις που έχει η Διοίκηση μέσω της ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας του έτους 1990.
Αγνοείται φαίνεται παντελώς, ότι η οποιαδήποτε αλλαγή για να έχει επιτυχία πρέπει πρώτα να είναι αποδεκτή από τους εργαζόμενους.
Έτσι, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι η πολύπαθη ΔΕΗ συνεχίζει να γίνεται ένα πειραματόζωο στα χέρια και της νέας κυβέρνησης αφού βλέπουμε να καταργούνται Γενικές Διευθύνσεις που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο και να αντικαθίστανται με νέες, σύμφωνα με τις εξαγγελίες και τα πλάνα της Νέας Διοίκησης.
Παρατηρείται λοιπόν, στελέχη από την μία στιγμή στην άλλη να είναι χωρίς υπηρεσιακή θέση και εργαζόμενοι να βρίσκονται στο κενό, δηλαδή χωρίς υπηρεσιακή Διεύθυνση.
Μετά από όλες αυτές τις αλλαγές και την μείωση του προσωπικού, θα περίμενε κάποιος να δει ένα πιο ευέλικτο οργανωτικό σχήμα, απαλλαγμένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, με λιγότερα στελέχη προκειμένου να προσδίδουν θετικό πρόσημο στις οικονομίες κλίμακας. Για την κάλυψη μέχρι σήμερα των υπηρεσιακών θέσεων, ακολουθείται η ίδια τακτική, ώστε να οδηγούμεθα στο συμπέρασμα, ότι τίποτα στη ΔΕΗ δεν αλλάζει για το καλό της επιχείρησης.
Η βίαιη ωστόσο κατάργηση των Διευθυντών ΒΟΚ – μέσα σε μία νύκτα – προκειμένου να έρθουν νέα πρόσωπα, κυρίως από την αγορά ή να ξαναπροσλάβουν τους ίδιους με μεγαλύτερες αμοιβές, δεν τιμά το κύρος της ΔΕΗ και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα προσδώσει εκσυγχρονισμό στην επιχείρηση, αν φέρουν στελέχη από την αγορά.
Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μία προσβολή σε αυτή την κατηγορία προσωπικού, αγνοείται η προσφορά τους, ενώ για άλλη μία φορά ακολουθήθηκε η μέθοδος φύγε εσύ, έλα εσύ!!!
Τέτοιες λογικές και τακτικές μόνο εκσυγχρονισμός δεν είναι.
- Ο Γ. Μπίτζας είναι πρόεδρος της ΕΔΟΠ.
(Από το τ. 95 του περιοδικού «ΕΝΩΣΗ» της ΕΔΟΠ-ΔΕΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου