Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

ΥΠΕΝ: Δημιουργείται κουμπαράς ρευστότητας για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

 
  • Συστάσεις για μείωση προμηθειών από τις τράπεζες για να διευκολυνθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές-Μέτρα στήριξης της πολιτείας για τον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας που κινδυνεύει με απώλειες 650 εκ. ευρώ
  •  
    Στη δημιουργία ενός μηχανισμού εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς» που θα δώσει ρευστότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου προχωρά
    η κυβέρνηση. Παράλληλα, γίνονται συστάσεις προς τις τράπεζες για την επανεξέταση των χρεώσεων στις προμήθειες ώστε να διευκολυνθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές.
    Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τον νέο μηχανισμό εγγυοδοσίας που θα παρέχει κεφάλαιο κίνησης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες. Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι αν παραταθεί η κρίση για τρεις μήνες μια απώλεια εισπράξεων κατά 30% από τις εταιρείες θα στερήσει 650 εκατομμύρια ευρώ από την αγορά ηλεκτρισμού. Χρήματα που δεν αφορούν μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις δηλαδή τις πληρωμές στους διαχειριστές συστήματος διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) , την τοπική αυτοδιοίκηση (δημοτικά τέλη) αλλά και τους παραγωγούς ΑΠΕ.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

    Το περίγραμμα μιας ισορροπημένης προσέγγισης που θα στηρίζει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με τα τιμολόγια ρεύματος χωρίς να διακινδυνεύει την ευστάθεια των εταιρειών ενέργειας που δεν επιτρέπεται να «πέσουν», σκιαγράφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στις τηλεοράσεις του ΣΚΑΪ και του ΑΝΤ-1.Αναφερόμενος δε στο θέμα των αποκοπών ρεύματος, υπογράμμισε ότι οι μόνοι που θα πρέπει να ανησυχούν είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
    «Από τη μια πλευρά είναι οι άνθρωποι που πλήττονται από την κρίση, εργαζόμενους, επιχειρήσεις κλπ. Από την άλλη, είναι οι εταιρείες του ηλεκτρισμού, οι οποίες δεν εξαιρούνται από τις συνέπειες της κρίσης», είπε ο κ. Χατζηδάκης, περιγράφοντας τι μπαίνει στη ζυγαριά. Όπως εξήγησε, «Είναι γεγονός ότι σε πρώτη φάση λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρίες έχουν ωφεληθεί. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ωφελούνται με αυτόν τον τρόπο ζημιώνονται –και θα ζημιωθούν ακόμη περισσότερο-  από το ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν πτώση στα έσοδά τους λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας και της γενικότερης αναταραχής».
    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επιτελείου του ΥΠΕΝ, μια μείωση των εισπράξεων των εταιρειών προμήθειας ρεύματος κατά 30% επί τρεις μήνες «μεταφράζεται» σε δυνητικές απώλειες 650 εκατ. ευρώ. Και καθώς η μείωση αφορά όχι μόνο στο λεγόμενο ανταγωνιστικό σκέλος, αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, επηρεάζει όχι μόνο τις ίδιες τις εταιρείες, αλλά και μια σειρά άλλων φορέων όπως τους Διαχειριστές των Δικτύων (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ), την τοπική αυτοδιοίκηση (αφού οι λογαριασμοί περιλαμβάνουν και τα δημοτικά τέλη) αλλά και τους παραγωγούς ΑΠΕ (που πληρώνονται μέσω του ΕΤΜΕΑΡ).
    Όπως υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΝ, «Δεν είναι ένα ποσό που μπορεί να ξεπεράσει κανείς. Σε συνεννόηση λοιπόν με το υπουργείο Οικονομικών, εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις ρεύματος, το οποίο θα παρέχει κεφάλαιο κίνησης στις εταιρείες. Για τον σκοπό αυτό βρισκόμαστε σε συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΙB) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).  Έχοντας λοιπόν κάνει αυτή την προσπάθεια που θα ολοκληρώσουμε τις επόμενες ημέρες, έχοντας δημιουργήσει  αυτό το «μαξιλάρι», οι εταιρείες θα μπορούν να προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις.  Στο πλαίσιο αυτό, ενθαρρύνουμε τις εταιρίες του κλάδου ενέργειας και τη ΔΕΗ που έχει το 70% της αγοράς και τους ιδιώτες (που έχουν το υπόλοιπο 30%) να πάρουν τα μέτρα εκείνα που μπορούν να αντέξουν. Καλούμε τις εταιρίες, κάνοντας τους λογαριασμούς τους, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης,  σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πληττόμενους αυτήν την ώρα Έλληνες, στην κοινωνία που πλήττεται αυτήν την ώρα από την κρίση. Τις καλούμε να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική κατάσταση αλλά και την ανάγκη να υπάρχει ενεργειακό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι η κάθε εταιρεία θα ανακοινώσει την πολιτική της τις επόμενες ημέρες
    Ως δεύτερη πρωτοβουλία, το Υπουργείο θα κινηθεί προς τις τράπεζες για να επανεξετάσουν τις χρεώσεις τους προκειμένου να διευκολυνθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών. Διότι υπάρχουν πολίτες που θέλουν να πληρώσουν και φοβούνται να πάνε στα γκισέ και πρέπει να ενθαρρυνθούν.
    Τέλος, στο ευαίσθητο θέμα των αποκοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι υπάρχει συνεννόηση με τη ΔΕΗ και με τους ιδιώτες παρόχους και ότι η προσπάθεια της Πολιτείας είναι να μην εκμεταλλευθούν την κρίση οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Όπως είπε, «Υπάρχει μία φιλολογία: Κόψανε αυτές τις μέρες το ρεύμα κάποιου φτωχού, κάποιου ανήμπορου. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεσμεύομαι ότι θα αποκατασταθεί το θέμα. Αλλά δεν έχουμε τέτοια πολιτική. Η πολιτική μας είναι να κυνηγάμε τους «πονηρούληδες», οι οποίοι εκμεταλλεύονται διάφορες καταστάσεις για να μην πληρώνουν ενώ έχουν οικονομική άνεση. Αυτούς η Πολιτεία και η εταιρείες θα συνεχίσουν να τους κυνηγάνε και νομίζω ότι είναι προς το κοινωνικό καλό να το κάνουμε αυτό, να μην ζουν αυτοί οι άνθρωποι πλουσιοπάροχα εις βάρος των κορόιδων. Για τους αδύναμους υπάρχει ένα σαφές και ενισχυμένο για τις ευάλωτες ομάδες πλαίσιο το οποίο ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη».
    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «Σήμερα  ήρθαν 500.000 μάσκες από την Κίνα που είναι δωρεά της State Grid, της κινεζικής εταιρείας που είναι μέτοχος μειοψηφίας στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες δωρεά ύψους 370 χιλ. ευρώ σε τέσσερα νοσοκομεία της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω τον ΑΔΜΗΕ και την State Grid, όπως βέβαια και τη ΔΕΗ που  αποφάσισε χθες, παρά τις δυσκολίες της, να κάνει μια δωρεά 5 εκατ. ευρώ -που είναι από τις μεγαλύτερες δωρεές που έχουν γίνει αυτές τις μέρες στο εθνικό σύστημα υγείας, για ειδικά προστατευτικά γυαλιά και στολές και άλλα αναλώσιμα που στηρίζουν το σύστημα, στηρίζουν τους ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες αυτές τις μέρες για τη ζωή των συνανθρώπων μας. Θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, ήδη έχει κάνει η Motor Oil, θα ακολουθήσουν τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ. Η δική μας κατεύθυνση είναι να ενθαρρύνουμε όλες τις εταιρείες αυτές να βοηθήσουν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», κατέληξε


  • Μαριάννα Τζάννε
  • www.newmoney.gr

1 σχόλιο:

  1. Ακολουθούν τα στοιχεία επικοινωνίας του κ. Benjamin, lfdsloans@outlook.com. / Ή Whatsapp +1 989-394-3740 που με βοήθησε με δάνειο 90.000,00 ευρώ για την εκκίνηση της επιχείρησής μου και είμαι πολύ ευγνώμων, ήταν πολύ δύσκολο για μένα εδώ να προσπαθήσω να κάνω έναν τρόπο, όπως η μόνη μητέρα τα πράγματα δεν ήταν εύκολο με μένα, αλλά με τη βοήθεια του κ. Benjamin έβαλε χαμόγελο στο πρόσωπό μου καθώς βλέπω την επιχείρησή μου να μεγαλώνει και να επεκτείνεται επίσης. Ξέρω ότι μπορεί να εκπλήσσετε γιατί βάζω τέτοια πράγματα εδώ, αλλά πρέπει πραγματικά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, οπότε όποιος ζητά για οικονομική βοήθεια ή για να αντιμετωπίσετε δυσκολίες με εκεί επιχειρήσεις ή θέλετε να ξεκινήσετε επιχειρηματικό έργο, μπορείτε να το δείτε και να ελπίζετε να βγείτε από την δυσκολία..Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή