Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Τα 3+2 μέτρα στήριξης των προμηθευτών ενέργειας

 Τα 3+2 μέτρα στήριξης των προμηθευτών ενέργειας



Το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται εργαζόμενοι των ενεργειακών εταιριών. Δύο ταμεία εγγυήσεων για πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση. Νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αποδόσεις των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και τις εγγυητικές των προμηθευτών ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Πακέτο οικονομικής ενίσχυσης και οικονομικής ελάφρυνσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ δρομολογεί από χθες η κυβέρνηση για τις ενεργειακές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο ήδη ανακοίνωσε:
1.       Την ένταξη στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πακέτο στήριξης των εταιριών εμπορίας και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, αερίων καυσίμων μέσω αγωγών και των πρατηρίων καυσίμων.
Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις θα μπορέσουν να εισπράξουν το επίδομα των 800 ευρώ για διάστημα 45 ημερών κι εφόσον οι εργοδότες τους αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την Εφορία για τέσσερις μήνες.
2.        Οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν επίσης πρόσβαση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και συγκεκριμένα στις εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για τη δανειοδότηση τους από τράπεζες με ποσό που μπορεί να φτάσει (για το σύνολο της οικονομίας) τα 5 δισ. ευρώ και αφορά σε κεφάλαιο κίνησης.
3.       Πρόσθετο πακέτο εγγυήσεων από μηχανισμό σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την πρόσβασή τους επίσης σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
Επιπλέον, και σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου ετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου και ιδίως των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
4.       Για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που πρέπει να αποδώσουν οι εταιρείες προμήθειας στους διαχειριστές στο προσεχές δίμηνο ή τρίμηνο θα μπορούν σε ποσοστό περίπου 30% να το διακανονίσουν, χωρίς επιβαρύνσεις, και να το καταβάλλουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
5.       Οι εγγυητικές που θα πρέπει να καταβάλουν οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος στο εξάμηνο Απριλίου – Σεπτεμβρίου για να δραστηριοποιηθούν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα είναι μειωμένες κατά 30%. Οι εγγυητικές αυτές, σημειωτέον καταβάλλονται στον ΔΕΔΔΗΕ.
Το πακέτο των προαναφερόμενων μέτρων  αποσκοπεί στην ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων με δεδομένη τη μείωση της εισπραξιμότητας, η οποία υπολογίζεται σε κατά μέσο όρο 30%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου