Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Το Υπαρκτό Ζήτημα των Ανεξόφλητων Λογαριασμών Ρεύματος

Αποτέλεσμα εικόνας για Το Υπαρκτό Ζήτημα των Ανεξόφλητων Λογαριασμών Ρεύματος 

Καθώς βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, με τα αρνητικά αποτελέσματα της πανδημίας να είναι ήδη ορατά, γεννιούνται μια σειρά από ερωτήματα σε σχέση με τους τρόπους ανάσχεσής τους. Ένα από αυτά είναι το ανοιχτό ζήτημα των ανεξόφλητων χρεών προς τους παρόχους ενέργειας, ενώ αρκετά προβληματισμένος εμφανίστηκε ως
προς το θέμα σε συνέντευξή του την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας την Τρίτη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» σημείωσε πως μετά από μια ανάσα που πήραν οι ενεργειακές επιχειρήσεις με την πτώση των τιμών σε πετρέλαιο, δικαιώματα ρύπων, φυσικό αέριο, η αδυναμία πληρωμής καταναλωτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων φαντάζει ένα υπαρκτό ζήτημα. Πριν λίγες μέρες τονίζαμε στο energia.gr πως το ΥΠΕΝ σχεδιάζει την αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών τουλάχιστον για τις εταιρείες που έχουν κλείσει και κατ’ επέκταση στους εργαζόμενούς τους. Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε στον ίδιο σταθμό πως το υπουργείο επεξεργάζεται ένα μηχανισμό εγγυοδοσίας κίνησης για τις ενεργειακές εταιρείες και τις κάλεσε με τη σειρά τους να πράξουν το κοινωνικό τους καθήκον.
Στην αρχή της εβδομάδας η ΔΕΗ ανακοίνωσε ένα εκπτωτικό πακέτο για τους λογαριασμούς ρεύματος, ωστόσο πληθαίνουν οι καταγγελίες πως την ίδια ώρα στέλνει επιστολές για αποκοπή ρεύματος ακόμα και σε ευάλωτα νοικοκυριά. Στην κατοχή μας βρίσκεται μία επιστολή της ΔΕΗ σε καταναλωτή ενταγμένο στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο με ημερομηνία 26/2.
Το ερώτημα επομένως είναι πώς θα αντιμετωπιστούν οι ευάλωτες ομάδες καταναλωτών. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να σταματήσουν οι αποκοπές ρεύματος σε ευάλωτους καταναλωτές, ενώ τονίζουν πως οι εκπτώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ δεν λύνουν το πρόβλημα. Υπενθυμίζεται, πως η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι προσφέρει από σήμερα και για το επόμενο τρίμηνο δωρεάν πάγιο για όλους, έκπτωση 5 ευρώ σε πελάτες που πληρώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο και έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες και σε καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh. Από την άλλη η Elpedison ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι προσφέρει για τον επόμενο μήνα έκπτωση 5% σε όλους τους οικιακούς πελάτες.
Την ίδια ώρα συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες οι ενεργειακές εταιρείες. Διαφωτιστικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως για παράδειγμα το προσωπικό του ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό 95% εργάζεται από το σπίτι του, εφαρμόζοντας έτσι τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ουσιαστικά ο διαχειριστής λειτουργεί με το απολύτως κρίσιμο προσωπικό. Άλλωστε, εδώ και τρεις εβδομάδες υπάρχουν ομάδες στο ΔΕΣΦΑ που επεξεργάζονται σχέδια, ώστε να είναι προετοιμασμένος ο διαχειριστής για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόθεση δε είναι ο προγραμματισμός που έχει θέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα.


Του Δημήτρη Αβαρλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου