Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Τι σημαίνει το πρώτο συμβόλαιο στο χρηματιστήριο ενέργειας και πως λειτουργεί ο market makerΗ χθεσινή πρώτη επίσημη συναλλαγή στην αγορά παραγώγων του χρηματιστηρίου ενέργειας ήρθε τρεις ημέρες μετά την προγραμματισμένη πρώτη συνεδρίαση (που δεν έγινε, για τεχνικούς λόγους) και κατά τη δεύτερη κανονική συνεδρίαση, μιας και στην πρώτη καμία από τις προσφορές που υπέβαλε ο market maker, δηλαδή η ΔΕΗ, δεν έγινε δεκτή.
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, με τη ΔΕΗ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελεί το βασικό μοχλό ως ειδικός
διαπραγματευτής ή αλλιώς ως ο market maker. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ είναι εκείνη που καθορίζει τις ανώτατες και τις κατώτατες τιμές στη διαπραγμάτευση. Και έχει σημασία το γεγονός ότι η πρώτη συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία καταγράφεται σημαντική μεταβλητότητα στην αγορά. 
Πρακτικά η συναλλαγή που έγινε αποτελεί χρηματοοικονομικό προϊόν το οποίο δεν έχει φυσική παράδοση και είναι αποκλειστικά ένα παράγωγο, δηλαδή ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, εν προκειμένω του Απριλίου για φορτίο βάσης. Αυτός που αγοράζει το προϊόν είναι σαν να λέει ότι το ρεύμα τον Απρίλιο θα έχει τιμή υψηλότερη από 40,5 €/MWh. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν την τιμή έκλεισε η συναλλαγή μεταξύ της Elpedison και της ΔΕΗ, για τη μία μεγαβατώρα φορτίου βάσης όλο τον Απρίλιο.  Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς προμήθειας η τιμή εκτιμάται ότι θα κινηθεί χαμηλότερα.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας market maker έχει την άδεια και την έγκριση να είναι μόνο η ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό είναι υποχρεωμένη στις ώρες της διαπραγμάτευσης να έχει συνεχώς προσφορές αγοράς και πώλησης για τα 3 από τα 6 προϊόντα που έχουν μέχρι τώρα δημιουργηθεί. Οι προσφορές αυτές, που χωρίζονται ανά MWh, εάν γίνουν αποδεκτές και απορροφηθούν θα πρέπει να επαναληφθούν σε 15 λεπτά. Από την πλευρά τους οι υπόλοιποι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ή να πουλήσουν στην τιμή που προσφέρει η ΔΕΗ ή να εισάγουν οι ίδιοι εντολές αγοράς ή πώλησης προϊόντων χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, όπως η ΔΕΗ, να είναι market makers. Σε πρώτη φάση οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρχει μια πολύ ρηχή αγορά στην αρχή μέχρις ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες που απαιτούνται ώστε να γίνονται σημαντικές πράξεις από την πλευρά των προμηθευτών. 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου