Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΕΒΙΚΕΝ προς κυβέρνηση: Κλείστε το θέμα των λιγνιτών με Κομισιόν, η βιομηχανία «καίγεται» για τη διακοψιμότητα

 
Έτοιμη να αποδεχθεί λύση που θα «δίνει» και στους προμηθευτές πρόσβαση στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, ακόμα και μέσω πλειοδοτικής ανταγωνιστικής διαδικασίας, εμφανίζεται η ενεργοβόρος βιομηχανία, εκτιμώντας ότι κάθε καθυστέρηση που προκύπτει στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση με την Κομισιόν για το θέμα των λιγνιτών, καθυστερεί την έγκριση του
μέτρου της διακοψιμότητας, απειλώντας έτσι την ίδια τη συνέχιση λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΕΒΙΚΕΝ έχει πρόσφατα και εγγράφως ενημερώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη θέση αυτή, ενόψει των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη (εκ του μακρόθεν πλέον), όταν πληροφορήθηκε ότι η Κομισιόν έχει αποστείλει νέο κατάλογο ερωτημάτων για την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει απαντήσει επαρκώς στο προηγούμενο πυκνό ερωτηματολόγιο των Βρυξελλών.
Ας σημειωθεί ότι η ελληνική πρόταση για την διακοψιμότητα εστάλη από την κυβέρνηση στην Κομισιόν στα τέλη Δεκεμβρίου, αφού είχαν προηγηθεί μακρές διαβουλεύσεις με τις κοινοτικές υπηρεσίες ώστε να διασφαλιστεί ότι το κείμενο θα βρίσκεται εντός των κατευθύνσεων της Κομισιόν.
Παρόλα αυτά, από την 7η Φεβρουαρίου οι ελληνικές βιομηχανίες βρίσκονται χωρίς το έσοδο που είχαν από τη διακοψιμότητα (έληξε η ισχύς του μέτρου), ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί το νέο σύστημα καταβολής μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν βιομηχανικοί κλάδοι, όπως του χάλυβα και του τσιμέντου, που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, ακόμα και βιωσιμότητας και διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Η εκτίμηση πηγών της βιομηχανίας είναι ότι οι Βρυξέλλες έχουν “πακετάρει” τις ενεργειακές εκκρεμότητες της Αθήνας, οι οποίες προς ώρας περιλαμβάνουν:
·         πρώτον, την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή έως και το 2023 που θα κλείσει τις περισσότερες μονάδες της
·         δεύτερον, την εφαρμογή του target model και την έγκαιρη έναρξη των αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
·         τρίτον, την έγκριση του μέτρου της διακοψιμότητας και του μεταβατικού μηχανισμού ευελιξίας που έχει υποβάλλει η χώρα μας
Θεωρούν ως εκ τούτου ότι η Κομισιόν περιμένει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής εκ μέρους της ΔΕΗ, να βεβαιωθεί ότι θα ξεκινήσει έγκαιρα το target model και μετά να προχωρήσει στην έγκριση της διακοψιμότητας και του μεταβατικού μηχανισμού ευελιξίας.
Βλέποντας λοιπόν τον κίνδυνο παρατεταμένης καθυστέρησης, με το έγγραφό της η ΕΒΙΚΕΝ στέλνει «σήμα» στο ΥΠΕΝ να επισπεύσει τη λύση για τους λιγνίτες, ακόμα και με αποδοχή όρων που αρχικά δεν ήταν αποδεκτοί από τη βιομηχανία, προκειμένου να τελειώσει και το θέμα της διακοψιμότητας που τους «καίει».
Που βρίσκεται η διαπραγμάτευση
Ως γνωστόν οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη, την οποία συνδέουν άμεσα με τον δεσμευτικό στόχο για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ.
Ως αποτέλεσμα, και με δεδομένη την αποτυχία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και την μονομερή κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από την τωρινή, η Κομισιόν ζητά εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα για το διάστημα έως και το 2023. 
Τον περασμένο Δεκέμβριο το ΥΠΕΝ απέστειλε πρόταση που περιλάμβανε τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος (SPV) από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, στις οποίες η ΔΕΗ θα παρείχε μια ικανή ποσότητα ρεύματος από τις λιγνιτικές της μονάδες, σε διοικητικά καθοριζόμενη τιμή.
Η στόχευση μόνο στην βιομηχανία και ο αποκλεισμός των άλλων παικτών θεωρήθηκε ότι δεν εξυπηρετεί το άνοιγμα της αγοράς και αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανονισμούς, οπότε η πρόταση απορρίφθηκε από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ήδη δημοσιεύσει το energypress, η ελληνική πλευρά έχει στείλει νέα πρόταση στην DG Comp, που δίνει δυνατότητα συμμετοχής και των προμηθευτών στην λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. Χωρίς να είναι γνωστές άλλες λεπτομέρειες, το βασικό πρόβλημα φαίνεται ότι είναι πλέον η επιμονή της Κομισιόν να πωλείται μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας το λιγνιτικό ρεύμα στη βιομηχανία και στους προμηθευτές.
Κάτι τέτοιο η κυβέρνηση δεν το θέλει γιατί η διαδικασία θα θυμίζει τα NOME που κατάργησε το ΥΠΕΝ, αλλά ίσως δεν το θέλουν και κάποιες ενεργοβόρες βιομηχανίες οι οποίες εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τιμή του ρεύματος και δεν θα ήθελαν να προκύπτουν εκπλήξεις από μια πλειοδοτική διαδικασία που πιθανόν θα ανέβαζε την τιμή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου