Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Στη Διαύγεια η απόφαση της ΡΑΕ για την απόδοση στον ΔΕΔΔΗΕ της συσσωρευμένης υποανάκτησης 97,3 εκατ. ευρώ

Στη Διαύγεια η απόφαση της ΡΑΕ για την απόδοση στον ΔΕΔΔΗΕ της συσσωρευμένης υποανάκτησης 97,3 εκατ. ευρώ 
Όπως είχε γράψει το WEN, η Αρχή κατέληξε στην άμεση απόδοση 15 εκατ. ευρώ και την καταβολή εντός 5ετίας του υπόλοιπου ποσού, μέσω των τελών χρήσης του δικτύου διανομής
Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση της ΡΑΕ επί της αίτησης αναθεώρησης της ΔΕΗ για το απαιτούμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ για το 2019.
Με την απόφαση η Αρχή έκανε εν μέρει αποδεκτή την αίτηση κατά το μέρος που αφορά την υποανάκτηση του απαιτούμενου εσόδου.
Όπως είχε γράψει το worldenergynews.gr, ως συνέπεια αποφάσισε να καταβληθούν άμεσα 15 εκατ. ευρώ από το εν λόγω ποσό, μέσω των τιμολογίων χρήσης του 2019, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί εντός 5ετίας μέσα από τα τέλη διανομής.
Έτσι, το απαιτούμενο έσοδο για το 2019 διαμορφώνεται σε 743,599 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση η υποανάκτηση του απαιτούμενου εσόδου έως και το 2017 διαμορφώθηκε σε 97,266 εκατ. ευρώ.
Επομένως με την απόδοση των 15 εκατ. ευρώ μέσω των τιμολογίων χρήσης του 2019, απομένουν να καταβληθού εντός πενταετίας 82,266 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό η υποανάκτηση ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της πραγματικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σε σχέση με την προβλεπόμενη ζήτηση. Επομένως, τα ποσά που λάμβανε σε ετήσια βάση ο Διαχειριστής μέσω των τιμολογίων χρήσης του δικτύου διανομής, ο καθορισμός των οποίων βασιζόταν στην πρόβλεψη της ζήτησης, ήταν μικρότερα από τα ετήσια απαιτούμενα έσοδα.

Έτσι, για παράδειγμα, μέσω των τιμολογίων χρήσης ο Διαχειριστής έλαβε το 2018 41,98 εκατ. ευρώ λιγότερο από το απαιτούμενο έσοδο που είχε καθορίσει η ΡΑΕ. Κάτι που σημαίνει πως, μόνο την περασμένη χρονιά η υποανάκτηση ξεπέρασε τα 40 εκατ. Με δεδομένο ότι το επιτρεπόμενο έσοδο καθορίζεται βάσει των λειτουργικών εξόδων, των επενδύσεων, καθώς και της αξίας των παγίων (δηλαδή του δικτύου διανομής), θα πρέπει να καλυφθεί η «τρύπα» που έχει δημιουργηθεί σωρευτικά, ανάμεσα στα προβλεπόμενα και τα πραγματικά έσοδα του Διαχειριστή.

Ωστόσο, η απόδοση του μεγαλύτερου μέρους του ποσού σε ορίζοντα 5ετίας, όπως αποφάσισε η ΡΑΕ, θα αποτρέψει μία απότομη αύξηση των τελών του δικτύου. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς, η «τρύπα» των αφορά αυτή τη στιγμή επιβαρύνει κατά κύριο λόγο οικονομικά τη ΔΕΗ, η οποία έχει και την κυριότητα του δικτύου, και λιγότερο τον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος το διαχειρίζεται.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, εκχωρώντας το 49% του Διαχειριστή, αφού πρώτα «περάσει» στην κυριότητά του τα πάγια. Επομένως, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης, θα πρέπει να υπάρχει και ένας ξεκάθαρος «οδικός χάρτης» για το πότε και πώς θα καταβληθούν τα ποσά από την αξιοποίηση του δικτύου διανομής.

www.worldenergynews.gr

1 σχόλιο:

 1. ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ INC.


  Έχετε επιδοθεί από πού να πάρετε δάνεια, απορριφθεί από τις τράπεζες, και τώρα απογοητευμένος από πού να πάρει ένα δάνειο. Το LENDINGTREE θα σας δώσει το δάνειο που περιμένετε. επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση lendingtreegroupinc@gmail.com.

  Ένα δάνειο για την αποπληρωμή του χρέους σας εύκολα;
  Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
  Ένα δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
  Ένα δάνειο για να αγοράσει ένα διαμέρισμα;
  Ένα δάνειο για να αγοράσει αυτό το αυτοκίνητο όνειρο;

  Μην κοιτάτε ξανά, η LENDING TREE INC προσφέρει δάνεια
  Δεν υπάρχουν κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS
  Σε πολύ χαμηλό επιτόκιο 3%
  Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο δανεισμού και
  οικονομική βοήθεια σε πελάτες παγκοσμίως.

  Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πρότυπο αριστείας μας Εμείς
  προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
  Δίνουμε ένα δάνειο σε όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια από το 1 έως το
  20 χρόνια

  Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν επίσης

  . πραγματική χρηματοδότηση
  . επενδυτής ακινήτων
  . δάνεια για την κατασκευή
  . δάνεια εκκίνησης επιχειρήσεων
  . στεγαστικά δάνεια
  . Η καταναλωτική πίστη,
  . Δάνεια FHA
  . προσωπικά δάνεια
  . τα δάνεια αυτοκινήτων
  κ.λπ. Εάν χρειάζεστε ένα δάνειο ή οικονομική βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας από

  email: lendingtreegroupinc@gmail.com

  email: lending-tree@outlook.com

  whatsapp: +1 (213)419-2419

  Ζεστή σκέψη

  ΑπάντησηΔιαγραφή